Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de Covid-19

Confirmen una nova i molesta seqüela que deixa el coronavirus: «És desesperant»

El tinnitus és una afecció de l'oïda que consisteix a sentir un brunzit constant, i molts pacients l'han desenvolupat després de superar la Covid-19

Des de fa ja més d'un any, Espanya i el món enfronten un dels majors desafiaments del nostre últim segle: la pandèmia del coronavirus. Són ja moltes, massa les persones que han perdut la vida a conseqüència de la Covid-19, o bé han acabat ingressades als hospitals, moltes vegades en estat crític.

Ara bé, ningú pot negar que sabem molt poques coses de les persones que han superat la malaltia; de com han viscut tot el que els ha ocorregut i, sobretot, de les seqüeles que persisteixen amb el temps. Segons 'Nius Diario', un d'aquests símptomes de la Covid persistent és el 'tinnitus', un brunzit persistent en les oïdes.

El tinnitus, l'afecció que et fa la vida impossible

Els que ho pateixen ho descriuen com «tenir una ràdio mal sintonitzada al cap des que t'aixeques fins que t'adorms». «És horrorós, només vol que algú l'apagui», assegura Silvia Soler, que continua patint els efectes de la seva infecció per Covid-19 malgrat haver superat malaltia i que en el seu cos ja no està el virus.

Segons ha explicat en declaracions al mitjà citat, es va contagiar de coronavirus el mes de març passat de 2020, quan tot el país quedava commocionat davant l'imparable avanç d'aquest, però el problema de tinnitus va aparèixer mesos després, al setembre, i sembla estar lluny de desaparèixer de la seva vida.

Silvia reconeix que qualsevol soroll li resulta molest, sobretot en interiors

«Vaig patir insomni durant tres mesos, és desesperant», assegura la dona, que viu actualment en el municipi costaner de Castelldefels, prop de Barcelona. Per a més inri, també té la veu feta pols per la disfonia, una altra de les afeccions de deixa darrere de si el virus. Aquests problemes l'han portat a demanar la baixa laboral, davant la impossibilitat de complir amb les seves obligacions.

«Soc filòloga i en un any sol he llegit un llibre. És molt frustrant, no retinc el que llegeixo», assegura la dona, que es defineix com una lectora compulsiva i reconeix que una altra malaltia aparellada a la qual ja té és la hiperacúsia. «Qualsevol soroll em molesta molt més, sobretot en llocs tancats, un telèfon que sona, un nen que xiscla, gent parlant, el so d'un tren; Necessites que tot pari», explica.

Cada vegada més pacients amb aquesta malaltia

Per desgràcia, aquests problemes poden acabar de la pitjor manera, com va ocórrer recentment als Estats Units. Allí, el propietari d'una cadena de restaurants, Kent Taylor, patia diverses seqüeles de la Covid-19, entre les quals el tinnitus, i finalment va decidir posar fi a la seva vida. El patiment s'havia tornat insuportable, i la mateixa Silvia reconeix que pot arribar a entendre-ho perquè «arriba un moment que desespera».

«S'ha duplicat el nombre de pacients des que va començar la pandèmia», assegura l'otorrinolaringòleg Guillermo Plaza, que exerceix a l'hospital de Fuenlabrada. L'expert reconeix que existeix relació entre la Covid-19 i el tinnitus, però matisa que un gran percentatge dels pacients l'havien desenvolupat a causa d'una situació d'estrès per la pandèmia, i només una petita part s'havia contagiat també amb el virus.

També és cert que l'Organització Mundial de la Salut (OMS), no reconeix ara com ara el tinnitus com a símptoma de la Covid-19, a diferència dels organismes de salut del Regne Unit. De fet, un estudi recent del Journal of International Audiology assegura que el 15% dels adults contagiats amb coronavirus van presentar símptomes de tinnitus, encara que sense esclarir si estaven directament relacionats amb la infecció o l'estrès.

«No tenim res de res, ni medicació. Només ens queda esperar que hi hagi més recerca sobre diferents tipus de Covid persistent», es lamenta Silvia, sense esperar una solució a curt termini.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.