URGENT

🚔 Els Mossos desarticulen un grup «violent i organitzat» implicat en els greus aldarulls

ÚLTIMA HORA

⚽ Bartomeu queda en llibertat després de passar la nit al calabós

La nova soca descoberta al Regne Unit ja circulava a Espanya abans del 20 de desembre

Ho diu un investigador valencià, que assegura que els casos detectats no havien tingut cap relació amb les Illes

Una dona prenent un cafè asseguda en la terrassa d'un bar
Segons investigadors valencians, la nova soca del coronavirus detectada al Regne Unit fa més de dues setmanes que circula per Espanya. | Cedida

La nova soca del coronavirus descoberta al Regne Unit ja circulava a Espanya des de fa almenys dues setmanes, ja que es va detectar en dues persones sense vinculació epidemiològica que no havien viatjat al país ni tingut contacte amb persones que ho haguessin fet. Així ho ha afirmat a EFE el catedràtic de Genètica de la Universitat de València i investigador de la Fundació Fisabio, Fernando González Candelas, qui ha assenyalat que les mostres analitzades són d'abans que el Regne Unit i els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) donessin l'alerta el passat 20 de desembre.

Segons ha indicat González Candelas, la informació sobre la falta de vinculació epidemiològica va proporcionar-li la Direcció General de Salut Pública, però es va fer a València la «caracterització genètica parcial, però concloent, que correspon a la nova variant». «Si no hi ha vincle directe amb el Regne Unit podem dir que està circulant al nostre país», ha indicat el catedràtic

Mostres anteriors al 20 de desembre

«Les mostres són d'abans del 20 de desembre i, per això, sabem que estava circulant almenys des de llavors», ha indicat aquest especialista. Així mateix, ha indicat que no pot determinar si la transmissió de la nova seca a Espanya «ha estat molta, poca o regular. No tenim dades per a quantificar quant». L'investigador de la Fundació Fisabio ha assenyalat que no sap des de quan està circulant per Espanya «perquè no hem analitzat suficient nombre de mostres».

En aquest sentit, ha explicat que «treballem en la seqüenciació amb una mostra petita de tots els casos que es detecten com a positius, i si la freqüència d'aquesta variant és baixa, el més normal és que no es detecti». Així mateix, han advertit que encara no han acabat de fer l'anàlisi, motiu pel qual «possiblement es detectin alguns casos de la nova soca».

Té una major transmissibilitat, però no té més letalitat

Sobre una major transmissibilitat de la variant detectada al Regne Unit, l'investigador ha assenyalat que el nombre de casos no depèn només del virus, «depèn de les persones, del seu comportament i de la seva conducta». Respecte a la seva virulència, ha indicat que les anàlisis «deixen clar que no hi ha una major virulència o letalitat associada a aquesta variant», un fet que, assenyala, «ha de ser tranquil·litzador per a la població en general».

Tot i això, ha afegit que «una altra qüestió són les autoritats de Salut Pública, que sí que han de preocupar-se si hi ha una soca més transmissible». Segons González Candelas, el virus SARS-CoV-2 té menor taxa de mutació que altres virus semblants, com el de la grip, però no deixa de ser molt variable, i ha indicat que de moment s'han vist més de 3.000 mutacions en les mostres analitzades a tot el món.

«Que muti no és una novetat, si ho és que algunes mutacions confereixin propietats que siguin diferents de les prèvies i en aquesta variant, pot ser la transmissibilitat», ha conclòs.


Comentaris

envia el comentari