Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una noia amb una mascareta a l'aire lliure

La nova subvariant d'òmicron: molt més contagiosa i molt difícil d'evitar

Els experts alerten de la incidència de la variant BA.2 a gran part d'Europa

La variant òmicron continua provocant una gran preocupació a tot el món. Recordem que aquesta nova versió del coronavirus va arribar fa uns quatre mesos. Va sorgir a final del 2021 i va incidir notablement en un Nadal en què que es va registrar el pic més alt de casos diaris de covid-19 a Espanya.

Els contagis es van disparar fins a xifres mai vistes en dos anys de pandèmia. El pànic es va apoderar de la població, que no veia el final de la pandèmia després de molt de temps patint-ne els estralls.

Sobre òmicron, es va veure que no produïa símptomes tan greus com les variants anteriors, i, uns mesos després, tota la situació es va començar a relaxar.

Diverses persones pel carrer portant la mascareta.
La pandèmia del coronavirus encara no s'ha acabat | Europa Press

El cas és que ha sortit a la llum un nou estudi que posa en alerta la població. I és que la nova subvariant d'òmicron, BA.2, és «molt més contagiosa» i «serà gairebé impossible no contagiar-se». Així ho ha expressat l'expert irlandès Luke O'Neill, professor de bioquímica del Trinity College de Dublín.

Alerta davant la nova subvariant d'òmicron

Així, la BA.2 és «un 30% més contagiosa que òmicron, té un temps d'incubació molt menor i es desenvolupa més ràpidament a l'organisme».

Parlem d'un estudi qatarià liderat per l'epidemiòleg Laith Abu-Raddad, del Weill Cornell Medicine, i publicat a la revista 'Nature'. S'ha arribat a la conclusió que la pauta completa de les vacunes que utilitzen la tecnologia ARNm (Pfizer i Moderna) són efectives davant la BA.2, però la protecció baixa de manera alarmant si no es rep una dosi de reforç.

Dues persones pel carrer; una porta mascareta i l'altra no
L'OMS parla clar sobre òmicron | Europa Press

Tot i així, l'expert no vol alarmar gaire, perquè «el mur que han aixecat les vacunes resisteix a tot el món i ens protegeix». A banda de les vacunes inoculades, O'Neill aconsella que la gent segueixi portant la mascareta en llocs tancats.

La segona onada d'òmicron ja és un fet

D'altra banda, el govern irlandès ha admès que Irlanda, com altres països d'Europa, ha entrat en una «segona onada d'òmicron». Això sí, no té pensat fixar restriccions noves per això.

Els contagis a Europa creixen, però ho fan de manera lleu. A Espanya, la incidència acumulada augmenta des de l'11 de març. Ahir, però, va tornar a baixar nou punts fins a col·locar-se en 436,54 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies.

Tot i que Espanya segueix al nivell alt d'alerta per contagis de covid, la incidència actual és tres vegades més petita que la mitjana d'Europa. El 20 de març, Espanya va registrar una incidència a catorze dies de 445 casos, clarament per sota de la mitjana europea. Portugal arriba fins als 1.353, França, als 1.224, Itàlia, als 1.112, el  Regne Unit, als 1.245, i Alemanya, als 3.176.

Hans Kluge en una intervenció amb mascareta.
Hans Kluge ha alertat sobre la nova subvariant d'òmicron, BA.2 | Europa Press

Pel que fa a aquesta pujada de casos suau, el director regional per a Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Kluge, és «optimista», però està «en alerta». H Recentment, ha visitat Moldàvia i ha parlat directament de països com Alemanya, el Regne Unit, Irlanda i Holanda. Kluge ha revelat que l'augment s'ha donat per la gran transmissibilitat de la subvariant BA.2 d'òmicron i per la «brutal» eliminació de les restriccions en aquests països.

El missatge directe de l'OMS sobre la pandèmia

«Haurem de conviure amb la covid durant un temps, però això no vol dir que no puguem posar fi a la pandèmia», ha apuntat Kluge fa unes hores.

Per a deixar la pandèmia enrere, seguirà sent vital «cuidar els grups vulnerables o augmentar els sistemes de vigilància per a detectar noves variants». També veu important «tenir accés a medicaments antivirals i seguir de prop els casos de covid de llarga durada».