El Pla Director de la nova Tabacalera de Tarragona preveu convertir-la en el nou centre neuràlgic cultural de la ciutat.

Una nova Tabacalera de 112 MEUR: l'últim «macroprojecte» del govern de Ballesteros

El Pla Director preveu convertir l'edifici en el nou centre neuràlgic cultural | S'hi encabirà el Museu Nacional Arqueològic, la Biblioteca Provincial, un centre de creació artística i espais per la ciutadania

L'antiga Tabacalera de Tarragona es convertirà en el nou centre neuràlgic cultural de la ciutat. Inclourà el  Museu Nacional Arqueològic, la gran Biblioteca Provincial, espais de creació artística, un centre d'interpretació de l'antiga fàbrica i naus polivalents destinades exclusivament a la ciutadania. Es tracta de  l'últim macroprojecte anunciat pel govern de Josep Fèlix Ballesteros (PSC). Està pressupostat en uns 112 milions d'euros que s'executaran durant vuit fases al llarg de deu anys. El gruix del finançament arribarà, segons el batlle, des de l'Estat Espanyol i la Generalitat de Catalunya

La Tabacalera es convertirà en el nou «Fòrum Provincial» de Tarragona

L'equip guanyador del concurs d'idees iniciat l'11 d'agost de 2017 per transformar la Tabacalera de Tarragona és multidisciplinari i està format per Taller 9s Arquitectes SCP, Vora arquitectura SCP, Marc Manzano Salo i Jordi Portal Liaño. El seu plantejament és el d'unir l'antiga fàbrica amb els fòrums de Provincial i de la Colònia i convertir, l'edifici, en un Alter Fòrum «obert a la ciutat, amb una gran plaça que comunicarà amb tots els equipaments de l'interior». 

 

Les obres s'allargaran durant deu anys i tenen un pressupost de 112 milions d'euros, que es repartiran en vuit fases. El gruix del finançament, ha dit l'alcalde Ballesteros, «arribarà de la mà del Ministeri i de la Generalitat». L'administració catalana «se n'encarregarà del manteniment» i l'Estat «d'activar l'arribada del Museu Nacional Arqueològic i de la Biblioteca Provincial», ha assegurat l'alcalde.

«El que volem és que des del minut zero la ciutadania s'apropiï d'aquest espai», ha assegurat Jordi Portal. La primera inversió, de 400.000 euros, anirà a càrrec de l'Ajuntament i servirà per eliminar barreres arquitectòniques i refermar la seguretat de l'estructura. «Un cop això estigui fet, ja es podrà obrir l'edifici i, de mica en mica, activar la resta de fases», ha afegit Portal. 

L'equip guanyador del concurs d'idees de la nova Tabacalera amb l'alcalde Ballesteros, Floria i Josep Maria Milà.
L'equip guanyador del concurs d'idees de la nova Tabacalera amb l'alcalde Ballesteros, Floria i Josep Maria Milà. | TarragonaDigital

 

Enderrocament del jardí vertical i buidatge del mòdul central

Per tal d'obrir l'antiga fàbrica de tabacs de Tarragona a la ciutat, el Pla Director preveu enderrocar el jardí vertical i buidar el mòdul central, del qual només en quedarà l'esquelet. S'accedirà a la Tabacalera pel carrer de la Fonteta, perpendicular a l'avinguda Vidal i Barraquer, on actualment s'hi estan realitzant excavacions arqueològiques. D'aquesta manera, en línia recta, els ciutadans podran arribar des del Fòrum Provincial, passant pel Fòrum de la Colònia, fins al nou equipament.

Recreació virtual de la plaça de la nova Tabacalera de Tarragona, que comptarà amb una rambla comercial.
Recreació virtual de la plaça de la nova Tabacalera de Tarragona, que comptarà amb una rambla comercial. | Cedida 

Un cop a l'interior, la Tabacalera tindrà una  gran plaça central des d'on es podrà accedir als diferents equipaments que s'hi encabiran. A les naus de l'esquerra s'hi construirà la Biblioteca Provincial, que es traslladarà des del carrer Fortunuy. A la dreta, s'hi instal·larà el Museu Nacional Arqueològic, que estarà lligat a la Necròpolis paleo-cristiana a través d'excavacions inferiors que sortiran a la llum. La part posterior de la Tabacalera s'obrirà al riu amb un gran passeig per a vianants i a les naus davanteres hi haurà un espai de creació artística contemporània  i aules polivalents per a la ciutadania. En una altra de les naus s'hi encabirà el Museu d'Història de la ciutat. 

El projecte de la nova Tabacalera de Tarragona preveu l'enderrocament del jardí vertical.
El projecte de la nova Tabacalera de Tarragona preveu l'enderrocament del jardí vertical. | Ángel Ullate
 

8 fases d'obra a executar durant deu anys

La remodelació completa de la Tabacalera s'hauria d'enllestir en una dècada. Així ho han afirmat Ballesteros, la regidora de Cultura i Patrimoni, Begoña Floria, i l'equip d'arquitectes redactor del Pla Director. La premissa, però, és que cap de les fases sigui incompatible amb l'ús parcial de diversos equipaments de la Tabacalera, que s'activaran amb «inversions molt petites» i que acolliran «activitats temporals». 

«Era la por més gran, tenir l'equipament tancat durant les obres, però el projecte guanyador no ho planteja així. La ciutadania podrà gaudir de la Tabacalera des del principi i això ens ajudarà a oblidar la imatge d'un edifici tancat», ha expressat el batlle en relació al Pla Director. Així doncs, a tall d'exemple, el vestíbul de la futura biblioteca s'equiparà, quan sigui segur, amb mobiliari efímer. De mica en mica, s'aniran instal·lant elements fins aconseguir la infraestructura final. 

El primer equipament que arribarà a la Tabacalera serà la Biblioteca Provincial i l'últim el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Tot i això, el calendari i el projecte està subjecte a modificacions. 

Recreació virtual de les diferents fases d'obres que s'executaran a la Tabacalera de Tarragona.
Recreació virtual de les diferents fases d'obres que s'executaran a la Tabacalera de Tarragona. | Cedida