Un grup d’investigadors de la Universitat de New Hampshire, als Estats Units, ha fet una descoberta que pot canviar del tot la teoria sobre com es formen els llamps. Segons aquest estudi, es produeix un «fenomen únic» als núvols abans que es produeixi un llamp. S’anomena «ràpida ruptura negativa» i descriu una manera de formar-se els llampsque és totalment al contrari del que es creia fins ara.
La teoria vigent fins ara indica que l’aire transporta l’electricitat a dins de les tempestes elèctriques. Però aquesta base científica podria saltar pels aires amb el nou estudi, tot i que encara continua sent una incògnita la formació exacte d’un llamp. La investigació ha estat publicada a la revista ‘Nature Communications’.
Un nou pas per saber com comença un llamp
«Tot i que portem més de 250 anys d’investigacions, la forma amb què comença el llamp segueix sent un autèntic misteri», afirma Ningyu Liu, professor de física de la universitat nord-americana, que explica que el procés va ser «totalment inesperat» i que pot donar una idea més clara sobre com comença i s’estén un llamp.
- També et pot interessar: No et perdis la primera imatge de la història d’un forat negre
Sens dubte, aquest serà un pas més per intentar esbrinar al 100% en un futur com comença un llamp. Fins ara es creia que aquest inici venia donat per una descomposició ràpida i positiva de l’aire, però el nou estudi posa en seriós dubte aquesta teoria. «Aquesta és la primera vegada que s’observa una ràpida ruptura negativa, cosa que és molt emocionant», assegura Liu.
La ràpida ruptura positiva implica el desenvolupament descendent d'una via de pas en el núvol, passant de la càrrega positiva a la part superior del núvol a la càrrega negativa en el centre del núvol. La via de pas es forma a una cinquena part la velocitat de la llum i pot disparar llamps.
Un estudi que contradiu la teoria vigent
El nou estudi nord-americà indica una ràpida ruptura negativa que pot crear una ruta ascendent, que va en la direcció oposada i igual de ràpida, en un núvol de tempesta, cosa que indica que hi ha una altra manera d'activar l'electricitat a l'aire. Sembla que això proporciona als científics una nova visió del que és possible que passi a dins d'un núvol de tempesta.
L’estudi s’ha realitzat amb l’anàlisi de diferents llamps caiguts sobre el Centre Espacial Kennedy utilitzant ones de ràdio que s’originen a dins dels núvols de tempesta, a partir de les quals s’ha pogut fer el descobriment. Els investigadors continuen endavant amb el seu treball per tenir més dades i aprendre més sobre l’inici dels llamps.