Arriba a Espanya una nova vacuna contra la Covid, diferent de les que ja tenim

La nova vacuna accelerarà el procés de vacunació a tot el país

Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà
Una nova vacuna podria arribar a Espanya en els següents mesos | Salut

Espanya fa ja gairebé dos mesos que va començar el seu procés de vacunació contra la covid-19. A la fi de desembre arribaven al nostre país les primeres dosis de Pfizer que es començarien a administrar en residències, a ancians i treballadors d'aquestes. Poc després arribaven les primeres dosis de Moderna, que també van començar a ser administrades entre alguns sanitaris. I fa poc més d'una setmana arribava la d'Astra-Zeneca, que de moment s'està posant a menors de 55 anys i de personal essencial com a policia, bombers o farmacèutics.

Però de moment, aquestes tres vacunes no són suficients per a complir amb els plans del govern. I és que continuen insistint que l'objectiu és que el 70% de la població espanyola estigui immunitzada al llarg de l'estiu. Encara que ara mateix sembla una utopia veient que el ritme de dosi que es reben setmanalment a penes supera el mig milió. 

Una quarta vacuna arribarà a Espanya

Bé és cert que en les pròximes setmanes la campanya de vacunació contra la covid-19 al nostre país podria viure un nou impuls. Està previst que no es trigui a aprovar la vacuna de Janssen, propietat de Johnson & Johnson, que aportaria una important novetat respecte a les altres tres que ja són presents al nostre país. I és que serà la primera per a la qual només serà necessari administrar una sola dosi.

S'espera que aquesta vacuna, que serà la quarta que arriba al nostre país, sigui aprovada per l'Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès) el pròxim 8 de març. A partir d'aquí, el més probable, com ha passat amb la resta de vacunes, és que la logística per a la seva distribució s'activi de manera immediata i que a mitjans de març es pugui incorporar al calendari de vacunació a Espanya. 

Com és aquesta nova vacuna?

La realitat és que s'espera amb ànsies està nova vacuna al nostre país, i és que serà una de les quals asseguri un gran nombre de noves dosis. Després de l'acord signat entre la farmacèutica i la Unió Europea, Espanya rebrà aproximadament uns 40 milions de dosis.  

La vacuna de Janssen és coneguda com Ad26.COV2.S. Això és així per com està fabricada. Per a la seva producció s'ha utilitzat un adenovirus recombinant no replicatiu que genera immunitat contra una de les proteïnes pròpies del coronavirus, la proteïna S, de spike en engonals o proteïna espigola, que és la que li permet adherir-se a les nostres cèl·lules. 

Fins ara els estudis que ha realitzat la farmacèutica a tot el món li han donat un 72% d'eficàcia als Estats Units i un 66% a nivell mundial. Janssen ha provat la seva vacuna contra diferents variants entre  30.000 voluntaris de 9 països, inclosos Espanya. Aquí es van dur a terme assajos de fase 2 i 3 en vuit hospitals diferents. 

Però encara que està protecció és inferior que la d'altres vacunes, la farmacèutica ja ha iniciat un altre estudi de fase tres al Regne Unit. En ell s'està subministrant dues dosis o dos placebos als voluntaris amb una diferència de 57 dies per a veure si es pot incrementar la seva efectivitat contra el virus. 

Mentre arriba aquesta quarta vacuna, avui el govern d'Espanya donava una notícia clau sobre el futur de les vacunes i de la qual la fórmula de Janssen forma part. I és que serà una de les quatre que es començaran a produir al nostre país en diferents fàbriques. Rovi  ja està fabricant a Espanya la vacuna desenvolupada per Moderna; Insud Pharma fabricarà els vials de la vacuna de AstraZeneca; Reig Jofre la vacuna de Janssen; i Biofabri realitzarà la producció industrial de l'antigen de la vacuna contra el COVID-19 de Novavax.

Això «accelerarà la distribució d'aquestes vacunes a Espanya», assegurava la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto que no descartava que hi hagi més en un futur pròxim.


Comentaris

envia el comentari