Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una mujer con mascarilla, con síntomas de covid-19.

La preocupant nova variant del coronavirus que ha sorgit a Europa: és més contagiosa

La nova variant 'AY.4.2' descendeix de la Delta i pot ser fins a un 15% més contagiosa

La setmana del 27 de setembre al 3 d'octubre es va destacar una nova variant del virus SARS-CoV-2 i ja representa el 6% dels casos de COVID-19 a Anglaterra. Per això acaben de decretar una altra alerta sanitària. 

Espanya ja en té totes les dades. La nova variant del coronavirus «es troba en trajectòria ascendent», segons ha notificat l'agència de salut pública Public Health England al seu informe tècnic actualitzat sobre variants del virus.

S'anomena 'AY.4.2' i prové de la Delta. Pot ser fins a un 10% més contagiosa que aquesta, segons apunta François Balloux, director de l'Institut de Genètica de l'University College de Londres al 'Financial Times'.

Si es verifica que es transmet més en una població amb elevades taxes de vacunació, seria la variant més contagiosa des del començament de la pandèmia. Podria superar la variant Delta durant els pròxims mesos al Regne Unit i altres països del món.

Una dona amb coronavirus rep assistència a l'Índia
La manca d'oxigen s'ha convertit en el problema principal | GTRES

«Estem davant d'un petit augment potencial de transmissibilitat»

Malgrat tot, «aquesta situació no és comparable amb l'aparició de les variants Alfa o Delta. Eren molt més transmissibles (un 50% o més) que qualsevol soca que circulés en aquell moment», ha afirmat aquest dimarts Balloux.

«Estem davant d'un petit augment potencial de transmissibilitat que no tindria un impacte comparable a la pandèmia». Així es va expressar Balloux al web del Science Media Center, que proporciona assessoria científica als mitjans de premsa.

Per ara, no s'elimina l'opció que l'augmentin els casos de la variant 'AY.4.2' detectat a Anglaterra, per simple probabilitat i no a causa d'un augment de contagiositat. Malgrat tot, «és una cosa que vigilem molt de prop», va expressar ahir el portaveu del primer ministre britànic, Boris Johnson, en paraules emeses per la BBC.

Mentrestant, als Estats Units, l'expresident de l'Agència d'Aliments i Fàrmacs (FDA), Scott Gottlieb, va publicar una piulada sobre la variant. «Necessitem investigació urgent per aclarir si aquest 'delta plus' és més transmissible, si té evasió immunitària parcial».

Aquesta nova variant té dues mutacions en el gen de la proteïna S, que el virus fa servir per infectar les cèl·lules de l'ésser humà. Les dues mutacions, A222V i Y145H, han sorgit prèviament en altres zones sense que ningú s'adonés que eleven la capacitat de transmissió del coronavirus.

«Però hem après que les mutacions poden tenir efectes diferents, de vegades inesperats, en soques diferents», sosté François Balloux.

Una dona amb mascareta, amb símptomes d'covid-19.
L'esternut s'ha convertit en un símptoma comú de la variant delta de la COVID-19. | GTRES

 

La nova variant podria ser entre un 10% i un 15% més transmissible que la Delta

Jeffrey Barrrett, de l'Institut Wellcome Sanger de Cambridge, afirma que podria ser entre un 10% i un 15% més transmissible que la Delta. «Seria molest, però no catastròfic», va publicar ahir Barrett.

«El que potser és més preocupant és que suggereix que el virus encara té rutes evolutives obertes cap a una major transmissibilitat. Hi ha milions de casos de Delta al món sense massa cobertura de seqüenciació», ha dit.

«Estem observant una gran diversificació genètica de la variant Delta. Però, de moment, sense una repercussió especial en termes de més transmissibilitat, virulència o escapament vacunal», exposa Tomàs Pumarola, cap de servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron.

«Hem de fer una vigilància molt intensa d'aquest virus amb sensatesa i fugir de l'alarmisme. De moment, són variants minoritàries», ha valorat.

Ara per ara, encara no ha estat fixada com Variant Preocupant (VOC) ni com a Variant en Investigació (VUI). Si ho arribés a ser, l'OMS li atorgaria un nom de lletra grega en lloc del nom tècnic 'AY.4.2.