Gran pla general del Portal de l'Àngel de Barcelona, ple de gent fent compres en plena campanya de Nadal

Una nova variant amenaça de reiniciar la pandèmia del coronavirus

La variant del virus, identificada a Sud-àfrica, podria tenir la capacitat d'inhabilitar les vacunes, substituir la variant Delta i reiniciar la pandèmia

Ja han passat dies, mesos i fins i tot anys. Quins temps aquells quan crèiem que això de la Covid-19 només era cosa de la Xina. El virus ja forma part del nostre dia a dia i ens hi hem hagut d'adaptar. Com? Doncs amb una potent estratègia de vacunació que ens ha permès —almenys— recuperar una certa normalitat a Espanya.

Però no tot és de color de rosa (què més voldríem!). Perquè arriba Nadal i amb ell l'efecte dòmino d'altres anys: el fred augmentarà la circulació de la Covid-19 i el fantasma de les restriccions tornarà a sobrevolar cadascuna de les ciutats del nostre país.

La vacuna de la Covid-19.
La nova varinat podria inhabilitar les vacunes. | CatalunyaDiari
 

I per a més inri, ara una troballa sobre el virus a Sud-àfrica podria canviar-ho tot de nou: la variant B.1.1.529. Segons avança 'La Vanguardia', la investigació de la variant es troba en fase preliminar, però tot sembla indicar que és veritablement preocupant.

Aquesta versió de la Covid-19 té el potencial de reiniciar la pandèmia i, segons els experts, substitueix l'actual variant Delta.

S'acosten problemes: Una combinació mai vista

És, diuen els experts, el principal maldecap d'aquesta variant. Els resultats de les anàlisis genòmiques citades per 'La Vanguardia' indiquen que combina nombroses mutacions.

Mutacions que, per més inri, s'haurien trobat separadament en altres alternacions del virus. És a dir, la variant B.1.1.529 és una mutació de la mutació.

Comença el compte enrere de la variant B.1.1.529

Només cal esperar. Si la variant B.1.1.529 és més virulenta i infecciosa que la variant Delta, l'acabarà substituint. Si és més fort, s'acabarà convertint en una variant dominant a tot el món.

Les conseqüències futures, per tant, només les sap la Covid-19. I és que el temps ens ha demostrat que és inútil fer moltes càbales amb l'avenç del virus; ja que en la majoria dels casos la realitat ha acabat superant la ficció.

Una xeringa amb vacuna contra el coronavirus
Incertesa al món pel que pot passar amb la nova variant del coronavirus | iStockPhoto (Teka77)

I la vacuna ens servirà?

És la gran pregunta. Però la resposta, lamentablement, no la té ningú. En funció de com aquest B.1.1.529 avanci i sobretot de la capacitat que tingui d'esquivar els anticossos sabrem què passarà amb l'eficàcia de la vacuna.

Ja que sí que és cert que si la virulència d'aquesta variant fos molt evident, potser sí que hauria de crear ràpidament una generació de noves vacunes.

Comença la psicosi: Els aeroports, aturats

Evidentment, només es tracta d'alguns aeroports. Però ja n'hi ha que prefereixen ser previnguts hi han anunciat la suspensió de vols procedents de Sud-àfrica, Namíbia, Lesotho, Suazilàndia, Zimbabwe i Botswana.

Així mateix, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha explicat aquest divendres que «en estreta col·laboració amb els estats membres, proposarà activar el fre d'emergència per aturar els viatges des de la regió del sud d'Àfrica a causa de la variant preocupant B.1.1.529».

La psicosi, finalment, també ha arribat a Israel. On ja s'han detectat tres casos de la nova variant sud-africana i també ha fet fora el forrellat tancant el trànsit aeri procedent de l'Àfrica austral.

ET POT INTERESSAR