Una pila de curiositats i anècdotes, una història que es remunta més d’un segle enrere, fotos, vídeos, explicacions i molta cultura popular. Aquests són els ingredients de la nova pàgina web de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l'Espluga (http://webs.gegants.cat/esplugadefrancoli). Aquest portal tot just s’acaba d’estrenar i respon a un repte pendent que es tenia, ja que l’anterior web havia quedat una mica obsoleta i poc actualitzada.
«Volíem un portal on hi fos tot», explica Xavier Lozano, creador del web. En Xavier és periodista i també està molt vinculat amb la cultura popular de l’Espluga de Francolí, per tant, un perfil perfecte per dur a terme la recerca històrica de l’entitat i crear aquesta pàgina de consulta.
Per recopilar tota la informació s’han cercat documents històrics que parlen del municipi i també s’han consultat fonts orals de gent veterana que tenia informació aquest tema. Per sort, els documents hi eren i s’ha pogut reunir molt material per construir aquest espai virtual. «Tenim un document de gran valor que és ‘La història de l’Espluga’ on s’expliquen moltes coses», diu Lozano.
Pel que fa al material gràfic, s’ha extret d’arxius personals o del Museu de la Vida Rural, per exemple.
Els gegants ‘sense corona’
En la recerca d’aquest material, hi ha moltes anècdotes i curiositats de tots aquests anys d’història. Si els Gegants Antics de l’Espluga parlessin, ens explicarien que van arribar al municipi sense corona al cap.
De moment ens ho explica en Xavier Lozano, creador del web. Els Gegants Antics daten del 1947 i havien de ser una representació dels reis catòlics. «Es diu que van arribar sense corona al poble perquè l’encàrrec de construir-los es va fer en època de la república. Quan el govern franquista de torn va veure que no duien la corona, de seguida els la van posar».
El web també mostra detalls més ‘tècnics’ sobre els gegants com, per exemple, el seu pes i l’alçada que fan o la partitura del Ball de Gegants. També es pot consultar el calendari d'actuacions i donar un cop d'ull a altres elements de la cultura popular espluguina.
Hi ha apartats molt originals. De fet, es pot veure en imatges la construcció dels Gegants Neolítics, que ja tenen més d'una dècada, i s'explica pas per pas com es van crear. I també apartats curiosos, com el protocol espluguí que se segueix a l'hora d'ubicar tots els elements festius en les diferents celebracions que es fan al municipi al llarg de l'any.
El resultat de tot plegat és una pàgina web àgil, visual i interactiva on es poden descobrir detalls i curiositats i aprendre d'on venen tots aquests elements festius que els espluguins veuen habitualment en les seves celebracions populars.
Els joves i la cultura popular
A part de renovar l’espai virtual de l’Associació, la pàgina web serveix també com una eina de divulgació per a generacions més joves. «Hi ha gent jove que s’apunta a tocar la gralla, però no coneixen el valor que té el que estan fent, no saben que a l’Espluga es toca la gralla des de finals del segle XIX», explica Xavier Lozano, per això consideren que la pàgina web serà útil pel jovent que tot just comença a introduir-se en la cultura popular del municipi.
Una de les pors que es tenen en molts pobles és que no hi hagi relleu per tirar endavant els elements de cultura popular. En el cas de l’Espluga, explica en Xavier, «hi ha èpoques que l’escola de grallers ha hagut de tancar llistes perquè no hi cabia més gent i d’altres en què estem acceptant més inscripcions com és el cas actual».
Per tant, sembla que les noves generacions tiren endavant i van interessant-se per la cultura popular de l’Espluga, però és cert que «costa trobar relleu, sempre s’ha de fer un esforç i s’ha de tenir clar que, perquè un gegant balli hi ha d’haver algú que el faci ballar».
Els viatges, la constant activitat, les diferents actuacions o trobades que es fan des de l’Associació són un altre element que compon el web. De fet, «fa un temps que tenim una activitat brutal i intensa, el web era necessari per mostrar-ho».