Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'ambient de tardor es pot instal·lar definitivament la setmana vinent

El novembre ens podria portar les pluges habituals i un ambient poc fred

Segons els pronòstics estacionals sembla que el pròxim mes podria vindre marcat pel pas de més fronts atlàntics

L'ambient de tardor es pot instal·lar definitivament la setmana vinent
L'ambient de tardor es pot instal·lar definitivament la setmana vinent | Arxiu

Comença el mes de novembre i seguim en el període teòricament més plujós de l'any, però, com és típic del nostre clima, a vegades els mesos més plujosos acaben sent més secs i viceversa. Enguany, portem arrossegant una sequera preocupant des de principis d’any que ens va donar una petita treva a finals d’octubre amb el fort temporal que ens va afectar.

Tanmateix, els mapes del temps a curt i mitjà termini no fan pensar en una altra regada general i abundant. Tot i això, tongades de ruixats i tempestes com les que estem tenint aquesta mateixa tarda de dijous al nord-est del país, es podrien repetir en jornades posteriors, però serien  precipitacions locals  que no afectarien molts indrets del país.

Novembre lleugerament més càlid

A més llarg termini, els models estacionals de l'agència nord-americana  ‘Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica’ (NOAA) ens donen una aproximació del que podria passar aquest mes de novembre. Segons aquests mapes, al primer, de temperatures, podem veure com a Catalunya hi predomina el color groc, principalment a l'interior del país.

Aquesta tonalitat es tradueix en la probabilitat que el novembre estigui  entre 0,5ºC i 1ºC per sobre de la mitjana climàtica de temperatures a l'interior del país, mentre que a les comarques gironines i a la Vall d’Aran es mantindrien dins dels valors normals.

u
Previsió estacional d'anomalia de temperatures prevista pel mes de novembre | NOAA

És a dir, podrem tenir dies de fred però en general es mantindrà un ambient confortable amb bonança. Els dies de més freds d’hivern, com ha passat altres novembres, amb entrades de nord, no haurien de predominar aquest mes. Però sembla que tampoc es repetiran les temperatures tan desfasades i l’ambient càlid que hem tingut al llarg d’aquest principi de tardor.

Les situacions de nord podrien deixar el Pirineu ben blanc

D’altra banda, analitzant el mapa de precipitacions, veiem que no hi ha cap color definit sobre el mapa a Catalunya. Gran part del territori  quedaria dins de la mitjana climàtica, excepte cap al Pirineu occidental on apareix una lleugera anomalia positiva. Aquest fet es tradueix en un augment d'un 60 a un 80% de les precipitacions respecte a la mitjana climàtica. És a dir, si la mitjana de precipitacions del novembre a Vielha és de 90 l/m2, doncs en podrien caure uns 150-160 aproximadament.

s
Previsió estacional d'anomalia de precipitació prevista pel mes de novembre | NOAA

Predicció de l’Aemet per a Espanya, molt similar a la NOAA

Aquesta predicció de la ’NOAA’ concorda amb el de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que també elabora un pronòstic estacional cada 3 mesos per a Espanya i, en aquest cas, per novembre, desembre i gener hi ha un 50% de probabilitats que els pròxims mesos siguin més càlids del normal i, només un 20%, que siguin més frescos del que tocaria a escala peninsular.

Pel que fa a les precipitacions,  estarien dins de la mitjana climàtica al nord-oest peninsular, mentre que a la resta de la península podrien quedar entre un 20% i un 50% inferiors a la mitjana, especialment a la conca mediterrània. És a dir, com es pot apreciar, cada agència tracta les dades i extreu uns pronòstics que discrepen en certa manera entre sí.

La tardor, juntament amb la primavera, és l'estació de l'any més difícil de pronosticar. Per tant, el més lògic i recomanable no és agafar-se aquests pronòstics al peu de la lletra i cal anar seguint les previsions per veure com evolucionen els mapes del temps.

Dualitat de temps a Europa

Si a Espanya sembla que anem cap a un novembre un pèl més càlid i sec del normal en l'àmbit general, a Europa hi haurà una dualitat de temps molt clara segons els mapes estacionals. Si bé la conca mediterrània quedarà amb temperatures per sobre de la mitjana, sembla que l’est d’Europa tindrà entrades d’aire fred rigorós  i les primeres nevades a cotes baixes que no haurien de ser gaire abundants. S’esperen precipitacions inferiors a la mitjana especialment cap a Escandinàvia, les repúbliques bàltiques, Polònia i Romania.

En canvi, les pluges més abundants sembla que cauran a la façana atlàntica a causa del predomini de les borrasques que escombraran la meitat occidental del continent amb un ambient més càlid.

 

També et pot interessar...