Muntatge amb una imatge d'una parella subjectant unes claus i una casa de joguina sobre un contracte hipotecari

Les noves ajudes que poden demanar els joves per comprar un habitatge el 2024

Aquests ajuts van dirigits a l'adquisició d'habitatges per a menors de 35 anys i famílies monoparentals

Els joves que tinguin l'objectiu de comprar un habitatge estan de sort. Tot després que el Govern anunciés, en paraules de la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, aprovar dues línies d'ajudes de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

Estem parlant d'un possible llançament d'avals públics per tal de comprar habitatges per a joves al nostre país. Va ser Rodríguez la que va explicar divendres al Congrés aquesta iniciativa que el govern espanyol considera important per a aquests joves compradors que volen accedir a un habitatge.

Aquesta línia d'ajudes, que es preveu aprovar al mes de febrer, “va a la direcció de pal·liar la manca de recursos. Doncs en aquests moments en algunes zones del nostre país resulta més car el lloguer que la lletra de la hipoteca. I potser no s'accedeix al segon per falta d'uns estalvis previs", apuntava la ministra en la seva compareixença.

Les ajudes que prepara el govern espanyol per als joves compradors d'habitatge: fins a 35 anys

Pel que fa a les línies de l'ajuda pròpiament dita costarà de 2.500 milions d'euros, dirigits a cobrir el 20% del preu del primer habitatge per a joves. Ens referim a joves de fins a 35 anys i famílies amb menors a càrrec.

Gràcies a aquest tipus d'avals, aquells beneficiats tindran l'opció de pagar l'entrada a la compra de l'habitatge. I en la situació de les famílies monoparentals se sumaria un 70% extra, com ja va passar a la darrera convocatòria d'aquests avals l'any passat.

Pel que fa al límit d'ingressos per rebre aquest tipus d'ajuts, queda fixat en 37.800 € bruts a l'any. Aquesta no és cap altra quantitat que 4,5 vegades l'IPREM (Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples). Aquesta quantitat seria el doble si ens referim a un habitatge adquirit per dues persones.

Fins ara, encara no s'ha revelat el text definitiu que aprovarà el Consell de Ministres. Això sí, a les bases de l'anterior línia d'avals de l'ICO, es va exposar que aquests avals tenen un termini límit de 10 anys. I tot més enllà del termini d'amortització del préstec i l'existència o no de període de carència.

Si res no canvia, aquest tipus d'ajuts per a la compra d'habitatges es podran demanar fins a finals de l'any 2025. La veritat és que es podrien prorrogar dos anys més segons la demanda que hi hagi al moment determinats esdeveniments econòmics pels quals travessi el país.

Com dèiem, encara el Govern no ha donat el vistiplau a l'aprovació, però l'Executiu sap que, si surt cap endavant, aquesta mesura servirà i molt els joves. I és que es podrien comprar fins a 50.000 habitatges amb aquestes línies de suport.