Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del tràfic dens que es viu cada dia al centre de Barcelona

Barcelona obrirà un nou carril bus a Aragó i traurà un vial a Mallorca per reduir la contaminació

Són algunes de les mesures que el consistori ha anunciat en la constitució de la Taula d’Emergència Climàtica abans de declarar la màxima alerta a partir de l’any vinent

Imatge del tràfic dens que es viu cada dia al centre de Barcelona
Imatge del tràfic dens que es viu cada dia al centre de Barcelona | UB

 

Barcelona s’ha posat mans a la feina en la lluita contra la contaminació cada cop més creixent i preocupant a la ciutat. Dues de les mesures més importants que s’impulsaran a partir del setembre és la creació d’un nou carril bus al carrer Aragó i l’eliminació d’un vial de circulació de vehicles al carrer Mallorca, just entre la Meridiana i la Diagonal. D’aquesta forma, es pretén impulsar l’ús del transport públic i reduir el trànsit en aquestes zones tan concorregudes de la capital catalana.

Aquestes mesures s’han anunciat just en la constitució de la Taula d’Emergència Climàtica de la ciutat,  una plataforma de treball que, en la seva presentació, ha comptat amb més de 200 entitats ecologistes. Amb aquestes iniciatives, Barcelona pretén avançar feina abans de declarar l’emergència climàtica a partir de l’1 de gener de l’any 2020. «Tenim emergència climàtica i Barcelona ha d'estar a l'alçada. No només un decret 'fake', volem que estigui a l'altura del que significa una emergència», ha explicat l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, després de la presentació de la Taula. 

La contaminació produïda pels humans està danyant la capa d'ozó | Arxiu

 

Més mesures per reduir la contaminació

A més d’aquestes dues principals mesures, el consistori també n’impulsarà d’altres per tal de reduir la contaminació, com ara augmentar el nombre de carrers del centre de la ciutat limitats a 30 km/h, que són els de Rocafort, Ausiàs March, Sicília, Comte Borrell, Gran de Gràcia, passeig Joan de Borbó i passeig de Sant Joan.

També s’ampliaran les superilles de Sant Antoni i Horta, iniciant la redacció de les de Sant Gervasi – Bonanova i les de l’Esquerra i Dreta de l’Eixample. A més, es reduirà el trànsit rodat a l’entorn de 27 escoles,  mentre que en 22 aquesta pacificació estarà lligada al desplegament de les superilles. Aquests centres educatius es troben a l’Eixample i a la part alta de la ciutat.

Imatge d'una superilla a Poblenou | cedida

 

Entre les diferents mesures, també es definiran els nous barris on s’aplicarà la recollida d’escombraries porta a porta, s’estudiarà la implantació de diferents tarifes d’aparcament segons el grau contaminant dels vehicles i es vendran gots retornables a totes les activitats amb segell municipal.

Totes aquestes iniciatives s’aplicaran abans de finals d’any amb un ordre encara no definit que dependrà del grau d’urgència. Tot plegat serà el preludi de l’aplicació de la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona l’1 de gener del 2020, just quan també es posarà en marxa la Zona de Baixes Emissions a les rondes,  amb restriccions de trànsit.  

També et pot interessar...