Imatge interior d'un cotxe

Avís a tots els conductors: La DGT aprova una nova norma

La direcció general de Trànsit ha donat el vistiplau al nou Reglament d'Auxili de Carretera

Els representants del govern espanyol s'han compromès a aprovar definitivament el nou Reglament d'Auxili de Carretera abans que finalitzi el 2020. Les grues d'auxili en carretera fa molt de temps que reclamen una nova regulació per a poder exercir les seves tasques de manera satisfactòria i sense haver de deixar-se la pell en això.

Fins i tot van arribar a convocar una marxa de protesta el passat 13 de novembre, que finalment va ser desconvocada després d'aconseguir l'acord d'última hora amb els representants del Ministeri de l'Interior per a solucionar la seva situació. 

El retard de l'aprovació del nou reglament es deu a la incorporació en la normativa de millores tecnològiques d'un nou senyal: una balisa lluminosa que pot ser col·locada des de l'interior del vehicle sense necessitat d'abandonar l'habitacle i córrer riscos d'atropellament. Un dispositiu que en uns mesos substituirà als triangles d'emergència.

En la reunió van participar Pepe Navarro, director general de trànsit, i representants de l'executiu espanyol que van acordar aprovar de manera definitiva el reglament abans que finalitzi l'any. Els representants de la DGT van assegurar que «aquestes normes seran les primeres que s'aprovaran en matèria de seguretat viària l'any vinent», segons la patronal. 

En el reglament seran establertes les condicions en les quals hauran de realitzar les seves funcions els serveis d'auxili en les vies públiques i les seves condicions de seguretat.

Noves normatives per patinets elèctrics

D'altra banda, el govern va presentar dimarts passat 10 de novembre un pla en el qual s'endureixen les mesures de circulació per a vehicles, en el qual també estan inclosos els patinets elèctrics. 

Aquests nous vehicles de mobilitat personal s'estan convertint en un mitjà de transport molt comú que ha aconseguit proliferar ràpidament als carrers. Per aquesta raó, Fernando Grande-Marlaska, el ministre d'Interior, va destacar la necessitat d'imposar una normativa estatal que els reguli. 

D'aquesta manera, ha assenyalat que, després de la modificació de la normativa, als patinets se'ls «aplica el reglament general de circulació, per la qual cosa els obliga a respectar les normes com a la resta de vehicles». En el nou reial decret que ja ha estat aprovat per Pedro Sánchez, els vehicles d'una única plaça i propulsats per motors elèctrics poden circular a una velocitat màxima d'entre 6 i 25 km/h. 

Així, les persones que condueixin patinets elèctrics hauran de respectar les mateixes normes de circulació que la resta de vehicles, podran ser sotmesos a controls d'alcoholèmia i seran castigats amb multes si no es compleixen aquestes directrius.

A més, per a poder conduir aquests vehicles hauran de disposar d'un certificat de circulació que acrediti que compleixen amb els requisits tècnics contemplats en el manual de característiques que serà aprovat mitjançant una resolució del director general de trànsit.

Campanya especial a Galícia

Des del passat 15 de novembre i fins al pròxim dia 19 del mateix mes, la DGT manté en vigor una campanya especial de vigilància centrada a verificar l'estat dels pneumàtics i de les llums dels vehicles a Galícia. En 2019, el 58% dels vehicles en els quals viatjaven víctimes mortals d'accidents de trànsit en vies interurbanes en aquesta comunitat tenien més de deu anys d'antiguitat.

Per aquest motiu, han impulsat aquesta campanya amb l'objectiu de controlar l'estat dels vehicles en circulació. Així mateix, han destacat que en aquesta època de l'any la lluminositat disminueix considerablement en les vies i que això, al costat d'una meteorologia adversa, augmenta la necessitat de verificar l'estat de les llums i de les rodes.