Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El XXII Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual COS arriba a Reus

El festival se celebrarà del 18 al 20 d'octubre i es representaran un total de 10 espectacles, 5 de pagament i 5 gratuïts.

Imatge del cartell de la XXII edició del Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual COS 2019 | Marta Torrens

La ciutat de Reus ja ho té tot preparat per acollir un dels grans esdeveniments de l'agenda cultural de la tardor, el Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual COS 2019, que aquest any se celebrarà del 18 al 20 d'octubre. La programació d'aquesta nova edició és molt variada, de manera que es troben espectacles per a totes les edats i per a tots els gustos. Això fa que «hi pugui haver espectacles per tothom i que, de cap manera, es comprometi la qualitat amb què es programa», apunta el regidor de Cultura, Daniel Recasens. 

En la programació d'enguany hi participen des de joves companyies novelles fins a les més sòlides i prestigioses amb una llarga trajectòria. En total, s'oferiran 10 espectacles de 10 companyies diferents  que provenen d'Itàlia del País Basc, Madrid i del País Valencià. Concretament, 5 companyies actuaran en sales i seran espectacles de pagament i les 5 restants oferiran el seu talent en diversos carrers de la ciutat i seran gratuïts.  Els preus dels espectacles oscil·len entre els 5 i 10 euros. 

La dansa també participa en el COS 2019 amb motiu de l'any Roseta Mauri 

D'altra banda, el regidor també ha recordat que aquest any se celebra l'Any Roseta Mauri, és per això que «la dansa té una importància especial en la programació». En concret, destaquen diversos espectacles relacionats amb la dansa com ara, les  propostes de carrer de petit format premiades en diversos festivals i l'espectacle de gran format  'Set of sets', guanyador del premi a la millor coreografia i millor espectacle nacional als Premis de la Crítica de les Arts Escèniques 2018. 

A més, seguint en el marc de la dansa com a protagonista especial, també s'han programat  quatre accions gratuïtes  destinades als alumnes dels centres escolars i a tots els públics amb l'objectiu de captar nous públics. 

Set of sets de la companyia GN/MC Guy Nader - Maria Campos
Imatge de 'Set of sets' de la companyia GN/MC Guy Nader - Maria Campos | Cedida  

Les entrades es podran adquirir a través d'aquest enllaç i, fins una hora abans d'iniciar l'espectacle, a les taquilles dels teatres. Els infants de 3 a 12 anys i els majors de 65 anys tindran un descompte en les seves entrades. També tots aquells joves que tinguin Carnet Jove, Targeta Jove i als socis del Club TR3SC.

El compromís amb la cultura

El COS  està organitzat per l'Institut Municipal Reus Cultura de l'Ajuntament de Reus i compta amb  el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el patrocini de Reale Fundació.

  

La Fundació Reale aposta per la cultura en la ciutat reusenca així com ha fet amb altres esdeveniments com la Fira del Circ de Catalunya, 'el Trapezi Reus'. La fundació té un fort compromís amb  la promoció i divulgació d'activitats que donin suport a les Belles Arts i a  la protecció del patrimoni cultural, històric i artístic.  Així com d'altres accions socials, de defensa medi ambiental i de foment d'una vida saludable.

El festival COS 2016 de Reus, en imatges | Gerard Martí
 

Programació del Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual COS 2019

A continuació  podreu consultar la programació de la XXII edició d'aquest Festival reusenc que se celebrarà a la ciutat del 18 al 20 d'octubre: 

Divendres, 18 d'octubre

A les 17.30 hores, a la PLAÇA DEL MERCADAL, Reminiscence, de la companyia Ateneo della Danza-cia. Balletto di Siena. La peça s'inspira en la pregunta que es va fer Descartes 'Què és real i què és un somni?' i troba el que és palpable i el que és imaginari posant en dubte la nostra percepció a través dels sentits. La imatge d'un home intentant interactuar amb un món totalment inert és la que ens porta a la pregunta inicial. Potser tot és una reminiscència. Espectacle de 10 minuts apte per a tots els públics.

A les 20.00 hores, al TEATRE DE L'ORFEÓ REUSENC, La dernière danse de Brigitte, de Zero en Conducta. Brigitte té tants anys que si li preguntes l'edat dirà «molts i uns quants més». Però Brigitte sap que ha arribat l'hora, el moment exacte en el qual, el seu últim segon es farà etern i ja no té sentit acumular més temps. Abans de marxar, Brigitte farà l'equipatge omplint la seva capseta d'aquells records que la mantinguin viva per última vegada. Benvinguts a l'últim ball de Brigitte, un projecte de mim, titelles, dansa i teatre visual al servei d'una història sense text impossible de narrar amb paraules. La durada és de 60 minuts i els preus són de  4 i 5 euros. Espectacle apte per a tots els públics. 

La dernière danse de Brigitte
Imatge de l'obra 'La dernière danse de Brigitte' de Zero Conducta | Cedida

Dissabte, 19 d'octubre

A les 12.00 hores i a les 17.00 hores, al TEATRE BRAVIUM, Sabates noves, de Tian Gombau - L'home dibuixat. Un xiquet estrena sabates i se'n va al riu a berenar. Pel camí, descobreix el món que l'envolta: carrers, cases paisatges, persones i animals. Les seves sabates van acumulant experiències i ell, poc a poc, creix.  La mida de les sabates ens acompanya en el transcurs dels anys. La mida mesura el peu, però també l'edat, les vivències, la forma com caminem per la vida. Passen els dies, els anys i les capses de sabates.  Espectacle de 30 minuts i recomanat per majors de 3 anys amb un preu de 4 i 5 euros.

A les 17.30 hores,  davant del MERCAT CENTRAL,  El pequeño Lago de los Cisnes  de Nowhere Theatre - Iker Gómez. Després d'una anàlisi i estudi del ballet original, el nostre objectiu va ser traspassar la primera lectura que hi ha darrere del seu relat. Prescindint de l'estructura i formalitat de l'argument del ballet, busquem, en un context actual, l'essència que s'oculta darrer de l'obra. A partir de la dualitat existent entre Cigne Negre i Cigne Blanc de l'obra original, iniciem un treball de recerca a través de noves premisses de dualitat: significat i sentit, veritable i fals, paraula i gest, identitat individual i identitat col·lectiva.  Té una durada de 14 minuts. 

A les 18.00 hores, a la plaça d'EVARIST FÀBREGAS, Meeting Point  d'Ertza. Dos joves que procedeixen del mateix país però de ciutats molt llunyanes han hagut de creuar un toll de 8.000 quilòmetres i deixar passar diversos anys fins a trobar-se en l'altre extrem del planeta, conèixer-se i descobrir tot el que els uneix. Descobrir com els camins del laberint de la vida, a vegades, s'encreuen i, des d'aquest precís instant, ens impedeixen continuar sent el que érem. Descobrir aquest lloc on impera la passió pel ball i on de l'encreuament de llenguatges, com el break dance i el hi hop, sorgeix una cosa nova sota la mirada d'una tercera persona que ve de la dansa contemporània. Una cosa nova i indefinida, però que al mateix temps defineix els dos (... o tres). Espectacle de 15 minuts apte per a tots els públics.

Imatge de l'espectacle 'Meeting Point' d'Ertza | Youtube

A les 20.00 hores, a la SALA SANTA LLÚCIA, Cösmix,  de Teatre Mòbil. Dos viatgers infatigables, estranys i extravagants arriben a l'escenari programats per fer riure. Com dos homes orquestra, despleguen les seves millors habilitats: toquen música impossible, representen teatre reciclàssic, fan l'animal i, fins i tot, ens avancen el futur en viu i en directe! Espectacle per a tots els públics amb preus d'entre 4 i 5 euros i 55 minuts de durada. 

A les 21.30 hores, al TEATRE FORTUNY, Set of sets  de la companyia GN/MC Guy Nader - Maria Campos. Recrea la repetició i el ritme en el moviment d'uns cossos que incessantment desafien la gravetat, com una metàfora de la naturalesa repetitiva de la mateixa existència i la idea de la persistència. 'Set of sets' és un viatge de cooperació conjunta, de precisió i de rigor que duu la nostra atenció cap a la percepció de l'infinit, el temps i la memòria creant un laberint sense fi de cossos en acció.  Preu entre 8 i 10 euros, espectacle de 60 minuts per a tots els públics. 

Diumenge, 20 d'octubre

A les 13.00 hores, a la plaça d'EVARIST FÀBREGAS, Ehiza  d'Hèctor Plaza & Agnes Sales. 'Ehiza' tracta d'una lluita de poders, una persecució constant entre depredador i presa. Un continu canvi de rol i interacció entre dos cossos. És una lluita on prenen importància l'ús estratègic de l'agilitat, la força i la velocitat. Durada de 13 minuts i apte per a tots els públics.  

A les 18.00 hores, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, Sinestesia  d'Iron Skulls Co. Representa un món postapocalíptic on, a través de la dansa experimental, es forma un grup de supervivents que inicia un viatge cap a una zona segura. El hip hop, l'acrobàcia i la dansa contemporània es fusionen per crear un llenguatge on l'humà i l'animal s'uneixen, convidant l'espectador a un joc d'interferències sensorials. Espectacle de 30 minuts i apte per a tots els públics. 

A les 19.00 hores,  al TEATRE BARTRINA, Rodó  de Chapertons. El pneumàtic, durant 25 anys, ha estat sempre el fil conductor dels espectacles de Chapertons. 'Rodó' és un resum de diverses situacions que combinen les obres 'Boom!', 'Goma gom' i 'Volta de roda'. A 'Rodó', tres personatges, a través del joc i l'humor, ens faran viure tot un món d'imaginació, poesia i creativitat sempre amb els pneumàtics com a protagonistes. Durada de 75 minuts amb preus de 10 i 8 euros. Apte per a tots els públics. 

Rodó de Chapertons
Chapertons passaran per Reus amb el seu espectacle 'Rodó' | Cedida  

Accions gratuïtes

En aquesta edició del 2019, com ja s'ha dit, hi ha previstes quatre accions gratuïtes:

  • Un recorregut pel món de la dansa amb Roseta Mauri, sessions conduïdes per la ballarina Carlota Moragas per reforçar l'Any Roseta Mauri. Estan destinades a alumnes de primària dels diferents centres escolars de la ciutat. Es donarà a conèixer la figura de la ballarina i es mostrarà als infants els diferents estils de dansa existents.
  • Una conferència ballada. Tendències d'ara,  una proposta a cavall entre l'espectacle i la conferència que parla dels referents de la dansa contemporània i les tendències actuals. Destinada a alumnes de batxillerat.
  • Master class de dansa contemporània,  dirigida per la coreògrafa Camille Granet —coreògrafa del duet que inaugura el festival—. Uns dels intèrprets del duet és el reusenc Hèctor Tarro. Està adreçada a alumnes de nivell mitjà-avançat de dansa.
  • Taller Teatre Físic. Creatiu per a actors i no actors, impartit per Carles Bigorra. Es treballarà amb improvisacions i jocs que desenvolupen la imaginació, textures, animals, ritmes, temps, estàtues. Es crearan seqüències de moviment des de paraules, músiques, monòlegs, poemes, imatges, etc. Sempre des del joc teatral. Dirigit a un públic a partir de 17 anys.