El Govern anuncia noves restriccions a Catalunya. El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Meritxell Budó han assegurat a més que aquestes restriccions entraran en vigor el dilluns, 21 de desembre, i es mantindran fins l'11 de gener.
Entre les més destacades hi ha el tancament de bars a partir de les 15.30 hores (només podran servir dinars i esmorzars); el confinament passarà a ser comarcal durant totes les festes i es permetrà anar a segones residències o hotels amb reserva, i el toc de queda es mantindrà a les 22.00 hores a excepció dels festius (que serà a les 01.00). La cultura restarà amb les mateixes condicions que tenia fins ara. A més el nombre màxim de persones que ens podrem reunir durant els dies festius serà de 10, tot i que la resta de dies el nombre màxim queda reduit a sis.
«És un pas enrere. No serà el Nadal que voldriem, no anem bé», ha dit Aragonès per justificar la seva decisio mentre remarcava: «Cal frenar la Covid com sigui, costi el que costi. Per això hem hagut d'actuar. És essencial la responsabilitat de tots, és imprescindible seguir amb el mateix compromís». «Les mesures impliquen una modificació d'espais i aforaments allà on hi ha més interacció social i una limitació de la mobilitat a l'àmbit comarca», ha remarcat.
El Govern tanca, per fi, la incertesa. El mateix dia que a Catalunya entrava en vigor el confinament comarcal de cap de setmana (el Procicat no n’havia anul·lat la seva vigència tot i reconèixer que s’estudiaven restriccions), l’Executiu valorava prendre mesures d’allò més dràstiques per reduir la interacció social per Nadal i minimitzar el risc de contagi. De fet, durant tota la setmana ja s’havia anat avisant amb comptagotes sobre la situació.
La mateixa Alba Vergés, sense anar més lluny, explicava que les mesures serien «impopulars» i demanava a la població que no es prenguessin com un «càstig». Dies abans, era el mateix Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, qui alertava d’un avanç incessant de la Covid-19 a Catalunya assegurant fins i tot que ja s’havia entrat a la tercera fase.
Per això, ja sense embuts, comparava la situació a la d’Alemanya (que ha optat per cancel·lar el Nadal a tots els efectes) i assegurava que el problema era econòmic. De fet, admetia que si es poguessin pagar ajuts com a Alemanya o a França «no estaríem reobrint».