Meritxell Budó i Pere Aragonès, els caps visibles de JxCat i ERC al Govern.

El Govern anuncia les noves restriccions a Catalunya per aquest Nadal

Les restriccions entraran en vigor el dilluns, 21 de desembre, i es mantindran fins l'11 de gener | Els bars tindran restriccions horàries (només podran servir esmorzars i dinars) i per Nadal sí que es podran ajuntar 10 persones

El Govern anuncia noves restriccions a Catalunya. El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Meritxell Budó han assegurat a més que aquestes restriccions entraran en vigor el dilluns, 21 de desembre, i es mantindran fins l'11 de gener. 

Entre les més destacades hi ha el tancament de bars a partir de les 15.30 hores (només podran servir dinars i esmorzars); el confinament passarà a ser comarcal durant totes les festes i es permetrà anar a segones residències o hotels amb reserva, i el toc de queda es mantindrà a les 22.00 hores a excepció dels festius (que serà a les 01.00). La cultura restarà amb les mateixes condicions que tenia fins ara. A més el nombre màxim de persones que ens podrem reunir durant els dies festius serà de 10, tot i que la resta de dies el nombre màxim queda reduit a sis. 

Limitació de reunions i confinaments comarcals

 • Nombre màxim de persones que ens podem reunir: activitats socials limitades a 6 persones. Els dies festius, però, les trobades es podran ampliar fins a un màxim de 10 persones (si hi ha 2 bombolles de convivència com a màxim).
 • Mobilitat: Perímetre tancat a Catalunya però es pot sortir en cas de visitar familiars o «gent propera».
 • Confinament: Serà comarcal a tot Catalunya fins l'11 de gener.
 • Es podrà anar a segones residències a Catalunya (si s'acredita la propietat i es forma part d'una sola bombolla de convivència).
 • Es manté el confinament nocturn (fins les 22.00 hores), exceptuant la nit de Nadal i de Cap d'any. Excepcions en el toc de queda: Nit de Nadal i Cap d'Any s'allarga fins a la 1 de la matinada. La nit de Reis fins a les 23h.

Els bars només podran servir esmorzars i dinars

 • Restriccions horàries en bars: els bars i restaurants podran obrir de les 07.30 fins les 09.30; i de les 13.00 fins les 15.30. Per tant, podran servir només esmorzars i dinars.
 • El servei de sopars queda anul·lat: només es podrà demanar sopar a domicili. Només menjar per emportar: de 19h a les 22h si es va a recollir i fins a les 23h si s'entrega a domicili.
 • Màxim 4 persones per taula (s'amplia a 6 si es forma part d'un màxim de dues bombolles diferents).
 • Les restriccions en els horaris de la restauració no tindran excepcions en els festius de Nadal. L'obertura al públic serà de 7:30-9:30 i 13-15:30 sempre.

El comerç i la cultura sobreviuen

 • Les botigues continuar obertes amb les mateixes limitacions d'aforaments establertes fins ara. Això sí, els restaurants que estiguin en centres comercials hauran de tancar.
 • Cinemes, teatres i museus continuaran amb les mateixes restriccions: les sales i espais, al 30%. 

Mascaretes en centres esportius

 • Els equipaments esportius es podran mantenir oberts a l'aire lliure i al 30% si son tancats. A dins, només s'hi podran fer exercicis de baixa intensitat i amb la mascareta posada. 

«És un pas enrere. No serà el Nadal que voldriem, no anem bé», ha dit Aragonès per justificar la seva decisio mentre remarcava: «Cal frenar la Covid com sigui, costi el que costi. Per això hem hagut d'actuar. És essencial la responsabilitat de tots, és imprescindible seguir amb el mateix compromís». «Les mesures impliquen una modificació d'espais i aforaments allà on hi ha més interacció social i una limitació de la mobilitat a l'àmbit comarca», ha remarcat. 

Un Nadal diferent a tots els efectes

El Govern tanca, per fi, la incertesa. El mateix dia que a Catalunya entrava en vigor el confinament comarcal de cap de setmana (el Procicat no n’havia anul·lat la seva vigència tot i reconèixer que s’estudiaven restriccions), l’Executiu valorava prendre mesures d’allò més dràstiques per reduir la interacció social per Nadal i minimitzar el risc de contagi. De fet, durant tota la setmana ja s’havia anat avisant amb comptagotes sobre la situació.

La mateixa Alba Vergés, sense anar més lluny, explicava que les mesures serien «impopulars» i demanava a la població que no es prenguessin com un «càstig». Dies abans, era el mateix Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, qui alertava d’un avanç incessant de la Covid-19 a Catalunya assegurant fins i tot que ja s’havia entrat a la tercera fase.

Per això, ja sense embuts, comparava la situació a la d’Alemanya (que ha optat per cancel·lar el Nadal a tots els efectes) i assegurava que el problema era econòmic. De fet, admetia que si es poguessin pagar ajuts com a Alemanya o a França «no estaríem reobrint».