Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de diverses plantes al Port de Tarragona

El Port de Tarragona compensarà més de 1.500 tones de CO2 amb la construcció de noves zones verdes

L'objectiu és reduir la contaminació dràsticament de cara al 2030

Imatge de diverses plantes al Port de Tarragona
El Port ubicarà espècies autòctones o adaptades al clima mediterrani | Port de Tarragona

El Port de Tarragona instal·larà noves zones verdes  que compensaran l'impacte ecològic de més de 1.500 tones de CO2, que serviran la seva línia d'actuació en tres eixos, «la reducció de la petjada hídrica, el foment de la  biodiversitat i la mitigació de les  emissions de CO2». Segons ha detallat l'Autoritat Portuària, una de les mesures adoptades serà la plantació d'arbusts, arbres i plantes  autòctons en tots aquests espais.

Aquesta línia de treball s'acull en el Pla de Sostenibilitat 2030  del Port de Tarragona, un dels compromisos més importants de l'entitat amb el creixement sostenible i la protecció de l'entorn, on a banda d'intentar reduir l'impacte que l'activitat portuària deixa a l'atmosfera, també es treballa amb la projecció d'un entorn urbà i industrial més agradable i sostenible.

Plantes autòctones o adaptades al clima

Per avançar cap aquests objectius, el Port de Tarragona ha fixat dos criteris d'actuació. En primer lloc, es treballa per reforestar aquells espais degradats o sense ús específic per la creació de  zones verdes amb plantes autòctones, o totalment adaptades al clima mediterrani. Per altra banda, en aquelles zones verdes que ja funcionen, també se substituiran aquelles plantacions amb un gran requeriment hídric per unes altres que no necessitin tanta aigua. En aquest sentit, també es prioritzarà la plantació de plantes mel·líferes, per afavorir l'atracció d'insectes pol·linitzadors.

En aquest sentit, el criteri d'elecció de les plantes serà el d'espècies autòctones o adaptades que no necessiten un alt manteniment de jardineria, per respectar el medi ambient i considerant també els recursos ambientals dels quals disposa el Port. Per altra banda, el Port de Tarragona ha apuntat també que «s’han triat aquelles plantes que proporcionin aliment i refugi a ocells passeriformes».

El Passeig Marítim, exemple de biodiversitat

Un exemple d'aquestes accions es troba al nou Passeig Marítim, al costat de la platja del Miracle, on les seves plantes afavoreixen l'aparició a la zona de papallones i abelles, gràcies a la tipologia de les plantes mediterrànies aromàtiques i arbustives, bulbs, plantes enfiladisses i gramínies autòctones i al·lòctones de diferents tonalitats. Pel que fa als arbusts, també serveixen de refugi a diferents espècies d'aus.

Per altra banda, al moll de la Costa també s'ha ubicat un nou espai verd al pàrquing de l'edifici Entitats, al Refugi 1; així com l’accés del Moll de Reus, les jardineres de les terrasses del Serrallo i del Km 0, o l’accés al moll d’Hidrocarburs.

Objectiu 2030

El Port de Tarragona continuarà duent a terme accions per lluitar per la reducció de la  seva petjada de carboni, amb intervencions futures i algunes que ja s'estan duent a terme ara, com la creació del jardí de l’antiga seu de l'autoritat portuària, l’augment de jardineres al Passeig Marítim, la quarta plantada solidària a l’accés del Moll de Reus, l’execució del jardí del nou Museu del Port, i la restauració de l’Espai Xarxa Natura 2000.

En aquest darrer cas, l'acció consistirà en la reintroducció d'algunes espècies autòctones en un espai que actualment es troba en perill, amb l'objectiu de recuperar el seu entorn natural i potenciar aquests hàbitats, amb la introducció d’espècies autòctones protegides. Aquest projecte comptarà amb una inversió de més de dos milions d'euros.

El president del Port de Tarragona, Josep M. Cruset, va presentar ahir el Pla de Sostenibilitat-Agenda 2030 on, a banda de totes aquestes mesures, també es recull un pla d'acció per aconseguir, d'aquí a deu anys, «un impacte zero en emissions de CO2  a través de l’eficiència energètica, ús d’energies netes i la implantació de mesures compensatòries de diversos tipus».