El sereno, l'ofici desaparegut que recupera Santa Coloma de Gramenet

Els vigilants nocturns faran ronda entre les onze de la nit i les set del matí per ajudar als veïns i controlar els carrers de la ciutat

Mossos d'Esquadra
El sereno modern de Santa Coloma estarà estrictament connectat a la Policia Local i els Mossos | Mossos d'Esquadra

Els habitants de Santa Coloma de Gramenet, al Barcelonès, tornaran a veure els serenos voltant de nit pels carrers de la ciutat. L'Ajuntament ha decidit recuperar l'antiga figura del vigilant nocturn que va desaparèixer al segle passat amb els avenços en aparells de vigilància i la consolidació de cossos policials com la Guàrdia Urbana.

El sereno modern de Santa Coloma estarà estrictament connectat a la Policia Local i els Mossos «sense trepitjar les seves funcions», explicava l'alcaldessa. En les seves rondes, assistiran a persones que necessitin ajuda, vigilaran vehicles estacionats, s'encarregaran que l'enllumenat públic funcioni correctament i avisaran a qualsevol servei de manteniment per desperfectes als edificis o a la policia, en cas de robatoris o conflictes. 

Els nous agents cívics nocturns passejaran per la ciutat amb armilles grogues des de les onze de la nit i fins a les set del matí en parelles mixtes. En total formaran part del cos divuit persones: setze serenos, homes i dones, i dues persones encarregades del servei, que tindrà un cost anual de 400.000 euros en la partida pressupostària.

Acabar amb la por i inseguretat als carrers

El projecte es posarà en marxa el pròxim mes de març amb l'objectiu de generar entorns de confiança i millorar la sensació de seguretat del veïnat. Segons explica l'alcaldessa socialista, Núria Parlón, tot i que l'índex de delinqüència no ha augmentat, sí que ho ha fet la percepció d'inseguretat «magnificada a través de les xarxes socials».

Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet
L'alcaldessa, Núria Parlón, vol acabar amb la por i inseguretat entre els veïns | Cedida

 

La gent gran té por a sortir de nit, els ciutadans desconfien de zones on el mobiliari urbà queda degradat i moltes dones eviten sortir soles al carrer. En aquest sentit, l'Ajuntament habilitarà un telèfon de contacte que permetrà als veïns contactar amb els serenos i fins i tot reservar un agent. «Si una dona té por de desplaçar-se sola fins al metro, un dels nostres serenos podrà acompanyar-la», explica Parlón. 

Per desocupats de més de 45 anys

El departament de promoció econòmica de Santa Coloma, Grameimpuls, farà la selecció dels candidats fins a escollir un grup de divuit serenos, que també formarà per a la seva tasca. A diferència de la figura històrica, tant homes com dones tenen accés a la plaça. Els candidats, però han de ser persones de més de 45 anys que es trobin desocupades

Grameimpuls els farà un contracte laboral anual, inclòs en el pla d'ocupació local, amb un sou aproximats de 1.200 euros bruts, més un plus de nocturnitat. A més, es contempla també crear una borsa de serenos per cobrir baixes o substitucions si es dóna el cas.

'El pito del sereno'

Sereno de Madrid
L'Ajuntament ha decidit recuperar l'antiga figura del vigilant nocturn que havia desaparegut | Flicker (Miguel Cortés)

 

Antigament, si algú perdia les claus de casa, cridava 'sereno' amb efusivitat i apareixia per obrir-li la porta. En portava tantes, que molts lectors recordaran el so del sereno remenant-les. Portava també una gorra amb una franja vermella, una pistola penjada al cinturó i un xiulet per avisar la policia i els bombers i el feien sonar tant, que ara, si algú 'et pren pel pito del sereno', no t'està fent gens de cas.


Comentaris

envia el comentari