Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatges al taller de restauració

Setmana Santa al tinter: les principals novetats a Tarragona d'aquest 2020 hauran d'esperar un any

La feina de tot l'any que havia de lluir per Setmana Santa ha quedat dinamitada pel coronavirus

Imatges al taller de restauració
Els dos saions i el Natzarè al taller | Cedida
 

La crisi sanitària i el confinament de la població han obligat a deixar molts detalls de la nostra Setmana Santa al tinter. Sense les celebracions públiques dels actes litúrgics i ni de les professons, bona part de la feina impulsada en els darrers mesos per part de confraries, germandats i associacions del territori també ha caigut de la programació i s’ha vist coberta per un vel d’invisibilitat. Un dels casos més destacats de la demarcació, en aquest sentit, es troba a la Selva del Camp, on s’ha dut a terme una important intervenció de diverses imatges de la Reial Congregació de la Puríssima Sant de Nostre Senyor Jesucrist.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

En concret, el taller Avall de Reus ha dut a terme, en l’últim any, els treballs de conservació i restauració  de la Mare de Déu de la Soledat, els saions del misteri de la Flagel·lació i la figura del Natzarè. Totes elles són peces de la Setmana Santa selvatana amb un alt valor patrimonial i cultural que havien de veure la llum, de nou, aquest Divendres Sant un cop retornat el seu aspecte original.

Un saió perd un braç en un accident

M. Lluïsa Garriga, la procuradora de la confraria, assegura que els  treballs efectuats eren del tot necessaris, sobretot en els saions del misteri de la Flagel·lació i el Natzarè: «En la professó de l’any passat, un dels saions es va enganxar en un balcó i va perdre un braç i, per aquest motiu, ha calgut intervenir les imatges», explica. A més de la reparació de la fractura, també s’ha fet una neteja de la policromia de les peces d’aquest misteri.

Per altra banda, en el cas del Natzarè, s’ha netejat la policromia i s’ha restituït el color original  del vestit, que fins ara era molt més fosc a causa d’una veladura posterior. Com a fet a destacar, s’ha realitzat un tractament contra els xilòfags i s’han reparat diverses esquerdes dels canells, a més de condicionar la sala de l’església que acull les figures durant l’any.

Procés de restauració dels saions
Procés de restauració del braç d'un dels saions | Cedida

La Soledat, repintada i malmesa

La Mare de Déu de la Soledat és l’única de les quatre figures que ha pogut arribar a la Selva a temps. Les altres tres, ja anomenades, havien de ser traslladades del taller a l’església aquest Dimecres Sant mateix, «amb la finalitat que els restauradors ens expliquessin com s’han de manipular per tal que no pateixin danys quan es col·loquen als passos», exposa la procuradora.

A grans trets, la imatge, que data de 1940 i és obra de Modest Gené, presentava una capa de brutícia superficial  que amagava la seva policromia original i la base es trobava molt malmesa, ja que està exposada al culte durant tot l'any. A més, com que és una figura articulada, és a dir, que només té esculpida la cara i les extremitats, s’han revisat les estructures internes i s’han reparat. Per últim, se li han restituït les llàgrimes que amb el pas del temps havia perdut

Malauradament, l’estat d’alarma actual impossibilita, enguany l’exposició de tots els treballs realitzats i la seva contemplació per part dels feligresos. Per aquest motiu, Garriga conclou que quan passi aquesta situació es traslladaran les imatges des del taller a l’església i «no descartem fer algun acte de rebuda i  presentació  al poble».

Misteri de la Soledat de la Selva
Misteri de la Soledat | Cedida

Festa Tradicional d’Interès Nacional des de 2010

La Setmana Santa de la Selva del Camp no és una celebració qualsevol. L’any 2010 va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional. De fet, és l'esdeveniment tradicional més arrelat al municipi i les seves manifestacions mantingudes pels convilatans i especialment per la confraria de la Sang, constituïda el 1617, han estat motiu d'interès cultural i turístic. Per la seva banda, la Sang té com a finalitat mantenir, promoure i organitzar els actes de la Setmana Santa, destacant les professons del Divendres Sant.

La Selva 2021: seu del Congrés de Confraries de Setmana Santa

En un altre sentit, la Selva del Camp serà un dels primers municipis que, sense ser capital de comarca, acollirà el Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya. En concret, el 17 i 18 d'abril de 2021 agafarà el relleu de Lleida. L’esdeveniment, de caràcter bianual, té com a objectiu intercanviar coneixements i experiències de les diverses maneres de celebrar la cita religiosa arreu del país i, segons la procuradora de la Sang, l’edició selvatana «marcarà un cert canvi de format i de manera de desenvolupar el programa acostumat».