Núria Marín PSC

Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona

La socialista Núria Marín ha obtingut un total de 23 vots i ha sumat majoria simple en una segona votació amb el suport de JxCat

Núria Marín és la nova presidenta de la Diputació de Barcelona. La candidata del PSC-CP ha obtingut els 16 vots del PSC i els 7 de JxCat, que han sumat majoria simple en segona votació. Com que no ha obtingut majoria absoluta en una primera votació, de 26 vots, s'ha passat a una segona volta, amb els mateixos resultats. 

La candidata socialista, alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, ha estat en els darrers dies la gran favorita per presidir la institució provincial. Marín recupera per als socialistes una plaça perduda el 2011 i agafa el relleu a Marc Castells (CiU), president de la Diputació des de 2018. Marín és la 11a presidenta de la Diputació de Barcelona en democràcia i la segona dona que accedeix a aquest càrrec, després de Mercè Conesa (2015-2018).

Els diputats de Junts per Catalunya, en jurar el càrrec, han afirmat que, «per imperatiu legal», prometen treballar «per assolir la república catalana i per l'absolució de les persones preses polítiques i el retorn de les persones exiliades», fet que ha generat polèmica a les xarxes, ja que els seus vots han servit per fer presidenta la candidata del PSC.

En els darrers dies, la tensió entre ERC i JxCAT, socies de govern a la Generalitat ha anat en augment, ja que els de Puigdemont (amb 7 diputats provincials) han pactat amb el PSC (que té 16 diputats), en detriment d'Esquerra, que també compta amb 16 diputats. 

El ple de constitució ha estat presidit per la mesa d'edat, integrada per Celestino Corbacho, com a diputat electe de major edat, i per Maria Sallavera, diputada electa de menor edat.

«Prometo, per la meva consciència i honor, complir amb fidelitat les obligacions del càrrec de presidenta de la Diputació de Barcelona,  amb lleialtat al rei i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, així com l'Estatut d'Autonomia de Catalunya», ha afirmat Núria Marín en acceptar el càrrec. 

Un ple amb expectació

Aquest dijous, 11 de juliol, a les 12 del migdia, s'ha celebrat el Ple de constitució de la Diputació de Barcelona a la Sala de Plens de la corporació, situat a l'edifici Can Serra, a la Rambla de Catalunya. Durant la sessió de constitució han pres possessió del càrrec els 51 diputats de la demarcació de Barcelona.  Els diputats independentistes han promès el càrrec «per la república, els presos polítics i el retorn dels exiliats».

Els candidats a la presidència de la Diputació de Barcelona han estat Núria Marín (PSC-CP),  Dionís Guiteras  (ERC), Laura Pérez  (En Comú Guanyem), Xavier García Albiol (PP) i Salvador Tovar (C's). Junts per Catalunya i Tot per Terrassa no han presentat cap candidat.  Cada candidat ha rebut els vots de la seva formació, excepte Núria Marín que també ha rebut els de JxCat i Dionís Guiteras, que també ha sumat el diputat de TxT al recompte de vots.

Des d'abans que comencés el ple, desenes de persones s'han concentrat a la Rambla de Catalunya de Barcelona per expressar el seu rebuig al pacte de PSC i JxCat. De la mateixa manera, ahir a la tarda, centenars de manifestants es van trobar davant les seus de JxCat i ERC, convocats per l'ANC, per demanar que no pactessin «amb els del 155», referint-se al possible pacte de JxCat i el PSC per a la presidència de la Diputació de Barcelona.

També et pot interessar...