El temporal Gloria que va arrasar la costa tarragonina el passat mes de gener va deixar destrosses per valor de 900.000 euros al Port de Tarragona, segons van explicar des de l'autoritat portuària en el seu moment. L'arribada de l'emergència sanitària del coronavirus, va paralitzar tota activitat per recuperar la normalitat però amb l'inici de la desescalada i l'alleujament de les mesures de confinament, les obres s'han reprès.
En aquest cas, és a l'Espigó del Racó a la Pineda on s'iniciaran els treballs de reparació arran de les destrosses causades durant el temporal. L'Autoritat Portuària xifra aquestes obres amb un pressupost de 450.000 euros i està previst que tinguin una durada de dos mesos, és a dir, que finalitzin a finals de juny. Aquest no és el primer cop que s'executen reparacions a la zona, i és que en tractar-se d'un espai molt exposat a les inclemències del mar en moments de temporal, ja s'han hagut de fer actuacions per arreglar desperfectes.
Tanmateix, en aquesta ocasió el temporal Gloria va ser un dels més intensos que es recorden els darrers anys i això va malmetre de forma considerable l'espigó, fins al punt que va fer desaparèixer els últims 60 metres dels 200 amb els quals compta. Això significa que la seva funció es veia inutilitzada: actuar com a contenció de les arenes de la platja.
Recuperar una zona perduda
Així doncs, les obres començaran amb la reparació els primers metres d'espigó amb la intenció de poder circular-hi per sobre, ja que es tracta d'una «zona de poc calatge» segons informen des del Port, i això suposa que no es puguin fer els treballs des del mar. Un cop arreglats els primers metres, es portaran pedres de grans dimensions d'entre 4 i 6 tones de pes cadascuna, i en total està previst que es col·loquin més de 7.700 tones.
Un cop creat el camí, les màquines podran arribar fins al lloc que va desaparèixer amb el temporal Gloria però a més, el Port de Tarragona ha previst l'escenari amb usuaris a la platja —si s'aixequen les mesures decretades per l'emergència sanitària— i és per això que utilitzarà la pedrera del Cap Salou com a lloc de trànsit de maquinària i material. També s'han tingut en compte «un seguit de clàusules mediambientals i d'eficiència» durant els treballs.