Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
obres a la Vil·la del Moro de Torredembarra

Torredembarra condiciona la Vil·la del Moro per programar visites en un futur pròxim

S'hi instal·larà un teixit geotèxtil i una malla antiherbes per tal de protegir el patrimoni de la vegetació i les inclemències del temps

obres a la Vil·la del Moro de Torredembarra
Les obres han començat avui i tindran una durada de dos dies | TarragonaDigital
 

La Vil·la del Moro, el jaciment romà  del segle I situat a la urbanització Racó Romà de Torredembarra, rebrà un tractament de protecció contra el naixement d'herbes i les diverses inclemències del temps. La intervenció ha començat avui dijous, 25 de juny, amb l'objectiu de conservar el millor possible aquest vestigi històric i, alhora, fer-lo visitable.

La regidora de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Torredembarra, Núria Batet, vol que el jaciment pugui visitar-se ben aviat, amb la voluntat de retornar la  vil·la «al lloc que li pertany». Aquest condicionament estava previst per al passat mes de febrer però, amb l'esclat de la pandèmia, es va haver de paralitzar. Les feines han començat avui i tindran una durada de dos dies.

L'obra, principalment, busca protegir el mosaic romà situat a prop dels banys. Així, en aquesta zona s'instal·larà un teixit geotèxtil i una malla antiherbes, que servirà per preservar les tessel·les del mosaic del naixement de plantes que, alhora, també seran tallades. Finalment, sobre aquest teixit s'aplicarà una capa de grava que evitarà que creixi la vegetació i també servirà per impermeabilitzar el conjunt.

Dues vil·les d'èpoques diferents

L'arqueòleg encarregat de coordinar el projecte, Moisés Díaz, ha explicat també la importància del  jaciment  de la Vil·la del Moro que, de fet, s'hauria de dir Vil·les del Moro, ja que a l'emplaçament s'hi troben superposades dues vil·les d'èpoques diferents.

La vil·la superior, que és més fàcil d'identificar a simple vista, data del segle I després de Crist. La sorpresa amb què es van trobar els investigadors als anys 80 —abans que als anys 90 es tanqués el recinte— va ser que, traient una pila de runa que algú havia llençat indegudament al jaciment, es va descobrir una construcció inferior que va ser documentada a la segona meitat del segle primer aC.

Obres a la Vil·la del Moro a Torredembarra
Moisés díaz ha estat l'arqueòleg encarregat de coordinar el projecte | TarragonaDigital
 

D'aquesta construcció més antiga també se'n conserven els banys, i constitueix un dels jaciments més grans d'aquella època del Camp de Tarragona, moment d'inici de la romanització al territori a través de la construcció de vil·les d'explotació.

Pel que fa als  banys de la vil·la, Díaz n'ha destacat el bon estat de conservació, inclosa la cúpula de la piscina, i ha posat en valor el fet que en aquella època no tothom podia tenir uns banys privats, fet que demostra la importància i poder dels habitants de la zona.

El recondicionament de la vil·la com a projecte de futur

Fins ara, les visites que s'havien realitzat s'havien fet sota demanda de diverses escoles i instituts que havien manifestat el seu interès per la  Vil·la del Moro. Ara, segons ha explicat la regidora Batet, l'Ajuntament pretén tornar a impulsar el projecte per crear un espai de visita adequat. En un futur, s'haurà d'avançar en la construcció d'un circuit per poder realitzar les visites sense malmetre res, restaurar algun element i crear, en el mateix jaciment, un espai d'interpretació i exposició d'algunes de les restes trobades.

Algunes d'aquestes restes, concretament, es troben ara a la ciutat de Tarragona, ja que en el moment de la seva troballa no hi havia espai on exposar-les —Torredembarra no disposa de museu— i van haver de ser traslladades al museu més proper.

El cost d'aquesta darrera intervenció ha estat d'uns 1.200 euros —l'última que es va fer va ser el 2012, més enllà de les tasques de manteniment— i el consistori vol que sigui un punt d'inflexió per treballar en el recondicionament de la Vil·la del Moro, adaptant-la per rebre visites i revalorant aquest conjunt monumental i arqueològic, poc reconegut però de gran valor històric.