Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una mà amb una maça en un judici.

Els observadors internacionals dubten de la imparcialitat de Marchena

International Trial Watch creu que hi pot haver una falta de neutralitat en el responsable de la sala on té lloc el judici de l'1-O

Una plataforma d'observadors internacionals posa en dubte la impacialitat de Marchena
Una plataforma d'observadors internacionals posa en dubte la impacialitat de Marchena | Cedida

 

Els observadors internacionals de la  plataforma International Trial Watch han posat en dubte la imparcialitat del jutge Manuel Marchena, responsable de la sala on té lloc el judici del procés independentista. 

Les crítiques s'han produït després que Marchena, en l'interrogatori a Trapero, traslladés una pregunta al major dels Mossos que havia negat prèviament a les defenses. «Tal manera de procedir podria ser un indici de falta d'imparcialitat objectiva del Tribunal, d'acord amb la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans», assenyalen.

Un calendari immediat, que limita l'estratègia de la defensa

«L'interrogatori del Sr. Cuixart va estar carregat de preguntes sobre el seu rol de convocant a una manifestació en la qual l'únic incident acreditat van ser danys materials en vehicles policials», han afegit. En les seves últimes valoracions sobre el judici, ls observadors apunten a tècniques judicials que van en  contra de drets fonamentals com el d'expressió o manifestació.

Els observadors també han posat en dubte la pràctica dels magistrats de limitar els interrogatoris: «Sovint és essencial veure un vídeo o un document per validar-lo com a prova  i interrogat el testimoni sobre el contingut i el context d'aquest». A més, critiquen que no hi hagi un calendari de les sessions i que s'informi de manera immediata a les parts setmana rere setmana. «Això limita les possibilitats de desplegar una estratègia de defensa en funció del calendari establert», expliquen.

[predef]diari-de-catalunya-87[/predef]

La fiscal general no veia necessaris els observadors 

La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, creu que la presència d’observadors internacionals al judici de l’1-O és innecessària, perquè el procés es retransmet en directe.

«Crec que un judici que té lloc a la justícia espanyola, que és plenament respectuosa amb les garanties de tots i que a més ofereix una retransmissió en directe, és dubtós que es pugui oferir més transparència», afirmava abans que comencés el procés judicial. «Qualsevol pot pretendre elevar el to d’aquesta supervisió internacional, però està televisat i en directe, i no podem oferir res més», deia.