Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´una família feliç i uns bitllets d´euro al costat

L'OCU dona un cop de mà als pares: els 6 trucs per estalviar en la tornada a l'escola

Segueix els consells de l'OCU perquè la tornada a l'escola no sigui tan costosa

Ens trobem a la recta final de l'estiu i moltes famílies ja pensen en les despeses que han d'afrontar abans de començar el curs escolar. Sí, perquè els pares dels fills que han de començar u nou any escolar saben que s'han d'exposar a unes despeses molt comunes.

A més a més, aquests mateixos veuen com cada any la tornada a l'escola és més sagnant i es fa notar de manera considerable al seu compte corrent. Per a moltes famílies, la sempre complicada pujada del gener no és tan dura si la comparem amb la que han d'emprendre al setembre, just abans que els seus fills tornin a estudiar.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

Al setembre, milions de famílies afronten unes despeses escolars molt elevades

Una llista de la compra que es fa molt llarga i costosa i que consta de roba de vestir i esport, sabates, motxilles o quaderns. I és clar, diferent material escolar que sumat a l'anterior pot assolir un desemborsament d'uns 500 euros per alumne.

Alhora, per si no n'hi hagués prou, saben que han d'afrontar despeses rellevants com les quotes del col·legi, matrícula, extraescolars, menjador o quotes d'AMPA. I si sumem totes aquestes despeses, ens podem presentar davant d'un cost massa elevat per a milions de famílies i que pot rondar els 2.000 euros a l'any de mitjana.

Muntatge amb set nens amb motxilla corrent cap a l'escola i un cercle amb una mà marcant un calendari amb un retolador
La temuda tornada a l'escola afecta milions de famílies | Getty Images, Monkey Business Images

Tot i això, el panorama es presenta menys negre si fem cas a l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). I és que ofereix diversos trucs a les famílies per intentar mitigar aquest esforç econòmic que fan cada any amb la tornada a l'escola.

Els 6 trucs de l'OCU perquè la 'pujada de setembre' es faci més suportable

En aquest cas, l'OCU ha posat sobre la taula 6 trucs que les famílies poden dur a terme perquè notin menys la temuda 'pujada de setembre'. En primer lloc, han d'emprendre una llista amb el que ja comptem a casa d'altres anys.

I és que un nou curs escolar no vol dir que s'hagin de comprar tots els materials nous una altra vegada. Si n'hi ha alguns que es troben en perfecte estat, com per exemple el cas de les motxilles, hem de pensar si comprar-ne una altra o no.

A més a més, sempre és positiu avançar les compres quan es pugui i al mes d'agost ens podem trobar amb ofertes i descomptes de roba i material escolar més que suculents.

Alhora, si vols estalviar diners a la tornada a l'escola, tens l'obligació de consultar els programes de llibres gratuïts basats en sistemes de préstec. Parlem d'aquells que atorguen les comunitats autònomes a través dels centres escolars.

Des de l'OCU exposen com minimitzar les despeses abans de començar el curs escolar

Un altre dels trucs per estalviar a la tornada a l'escola que ens ofereix l'Organització de Consumidors i Usuaris és el consum col·laboratiu. Des de l'OCU apunten que hi ha propostes que ajuden els intercanvis de roba, llibres i material escolar de segona mà entre pares i diferents associacions escolars.

Si ens centrem en el tema de les lectures recomanades, el més econòmic que es pot triar és demanar-les prestades de les biblioteques. O bé preguntar a l'AMPA si fan algun tipus de gestió de llibres usats del curs previ.

Muntatge amb una classe buida i un cercle amb nens d'esquena amb motxilla
A moltes escoles presten els llibres de segona mà | Getty Images

I un darrer consell que sempre va bé en aquests casos per a les famílies que tenen fills en edat escolar és fer aquestes compres abans del curs escolar sense els nens. Així és, ja que si deixes els nens a casa, no s'encapritxaran amb articles que siguin més cars per ser d'un material on vinguin impresos els seus personatges preferits. Uns materials que precisament pugen de preu per aquest motiu.