L'ocupació turística a Tarragona va caure dos punts durant els mesos d'estiu. Així ho ha anunciat la consellera de Turisme i presidenta del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona, Laura Castel, durant la presentació de balanç turístic aquest dijous al matí, que compta amb dades de l'Observatori del Departament d’Innovació Turística Eurecat .
Entre l'1 de juny i el 30 de setembre, l'ocupació turística dels hotels i càmpings de la capital tarragonina va ser del 75%, quan en el mateix període de 2018 va ser del 77%. També va caure el nombre de pernoctacions un 5,7%, gairebé 50.000, passant de les 858.027 de 2018 a les 808.932 d'aquest 2019. Aquesta davallada s'ha vist compensada en part pel lleuger augment en l'estada mitjana, que als càmpings és de 4,8 nits, amb un increment de 0,1, i als hotels ha estat de 2,1, un 0,2 més que el 2018.
Tot i aquestes xifres en descens, la presidenta de Tarragona Turisme, Laura Castel, ha qualificat la temporada d'estiu com a «bona», tot reconeixent que «venim d'anys de rècord». En el mateix sentit s'ha expressat el president de l'Associació Hotelera Tarragona Ciutat, Xavier Jornet, que ha confirmat que «com a temporada ha estat bona, perquè tot i una certa davallada, que hem aguantat força bé, ha augmentat el preu mitjà».
Turistes de proximitat
En el sector hoteler, els mercats emissors més destacats són la resta de l'Estat espanyol (33,7%), Catalunya (17,8%) i França (13,6%). Pel que fa als càmpings, el mercat interior català, amb un 45,1%, suposa gairebé la meitat dels clients, els turistes de la resta de l'Estat suposen un 21,8%, mentre que el mercat francès aporta el 10,6%.
Precisament, Laura Castel ha explicat que el turisme interior català serà «un objectiu estratègic i prioritari durant el 2020 pel seu gran potencial». En aquest sentit, Castel ha afirmat que «és indignant que Tarragona no surti a la televisió nacional. Cal que ens coneguin i per això invertirem en posicionament nacional».
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Qüestionada sobre les mesures que es posaran en marxa per tal d'augmentar el posicionament de la marca Tarragona, la presidenta de Tarragona Turisme ha anunciat que s'adheriran a l'Organització Mundial del Turisme, organisme de l'ONU amb seu a Madrid. Castel ha remarcat que «és absurd que encara no hi siguem, tot i tenir tres reconeixements de Patrimoni Mundial de la Humanitat».
Sobre el tancament de l'Amfiteatre, Laura Castel ha afirmat que «crec que sí ha perjudicat la marca Tarragona». La consellera de Turisme ha confirmat que «l'objectiu estratègic d'aquest govern és que els monuments estiguin oberts». En aquest sentit, ha recordat que «l'any passat només es van invertir 15.000 euros en manteniment». Pel que fa a possibles afectacions d'aquest tancament a 'Amfiteatrvm', la proposta d'estiu de Tarragona Turisme, Castel ha recordat que treballen perquè l'equipament estigui a punt, tot i que han confirmat que s'ha parlat amb els responsables per tal que es posin en el pitjor escenari i tinguin un pla alternatiu preparat.
L'auge dels creueristes
Seguint la tendència dels dos darrers anys, els creuers se situen com el fenomen turístic més en alça al territori, consolidant Tarragona com a port base i d’escala de primer ordre a la costa Mediterrània. En concret, s’ha passat de 98.126 creueristes el 2018 a 127.495 el 2019, el que significa un augment d’un 30% i 29.369 creueristes, que han arribat en 62 creuers que han partit, arribat o fet escala al Tarragona Cruise Port, cinc més que durant el mateix període de 2018.
Pel que fa a Tarragona, el 87,4% dels creueristes que arriben al Port visiten la ciutat (al voltant de 111.000 persones), sigui de manera lliure, embarcant o desembarcant a la ciutat (a les noves instal·lacions del Moll de Costa), o en excursions organitzades. Així mateix, les valoracions obtingudes per la ciutat per part dels creueristes són excel·lents, tant a les excursions organitzades com en la valoració general de la destinació, destacant que el 94,2% dels enquestats recomanaran la visita a Tarragona.