Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del número 35 del carrer de Sant Magí de Reus

Dotze famílies ocupes de Reus reclamen l'actuació de Serveis Socials després que se'ls hagi tallat l'aigua

Denuncien que des de Benestar Social no s'hagi actuat per evitar el tall | Critiquen l'actuació perquè hi ha menors d'edat a l'edifici

Imatge del número 35 del carrer de Sant Magí de Reus
A l'edifici, actualment ocupat íntegrament, hi viuen dotze famílies, algunes amb menors d'edat | TarragonaDigital

Una trentena de persones fa una setmana que no tenen aigua corrent. Es tracta de dotze famílies que ocupen, íntegrament, el número 35 del carrer de Sant Magí de Reus, al barri Muralla. Havien fet una connexió irregular a la infraestructura d'Aigües de Reus que els operaris de l'empresa municipal van treure divendres passat segons ha informat Diari de Tarragona i ha pogut corroborar TarragonaDigital.

Segons denuncien els inquilins afectats, en cap moment han tingut contacte amb els Serveis Socials, i consideren especialment greu que, encara que la connexió fos il·legal, se'ls tallés sense saber quina era la situació de la trentena de persones que viuen a l'immoble, cinc de les quals, apunten, menors d'edat, i un d'aquests, de mig any.

A l'edifici fa anys que hi ha pisos ocupats

Segons alguns dels inquilins, a l'edifici fa anys que hi viuen, primer parcialment i ara íntegrament, famílies que han ocupat els habitatges. El setembre del 2018 hi va haver un despreniment intern que va fer evacuar els inquilins d'aleshores i va posar en risc la integritat de l'edifici.

Després d'apuntalar l'immoble i de les revisions pertinents, l'Ajuntament va considerar que no hi havia risc estructural i els inquilins s'hi van tornar a instal·lar. Entre ells hi ha un home, que respon a les inicials R. G., que exposa que fa quatre anys i mig que hi viu. D'aquests, en fa tres que hi està empadronat amb la seva neta.

«Jo ja sé que sóc ocupa, i no demano que em regalin res; podria pagar un lloguer social, però l'Ajuntament diu que no té pisos», exposa. Afegeix que a l'edifici hi viu una trentena de persones de dotze famílies diferents, cadascuna en un dels dotze pisos de l'immoble.

Han seguit apuntalant l'edifici quan els ha semblat que perillava, segons explica, i han intentat arreglar alguna de les escletxes de la paret. Subratlla que la majoria de pisos són propietat d'entitats bancàries. Assegura que no han tingut cap problema de convivència, «al barri em coneix tothom», declara.

Aigües de Reus talla la connexió il·legal

Explica que fa unes dues setmanes, Aigües de Reus va tallar l'aigua de l'edifici. Al cap d'uns dies, un dels inquilins va fer-hi una connexió irregular per tornar a tenir aigua corrent, i divendres passat, els operaris van tornar a l'edifici. Segons explica, van obrir la vorera, van treure la connexió i ho van tornar a tancar.

Des d'aleshores van a buscar l'aigua a les fonts públiques més pròximes. Critiquen especialment que des d'Aigües de Reus s'hagi actuat d'aquesta manera amb cinc menors d'edat a l'edifici, un dels quals de només mig any. Afegeixen, també, que entre els inquilins hi ha gent gran amb problemes de mobilitat i una noia amb discapacitat.

Per tot plegat reclamen que Serveis Socials actuï. Des de l'Ajuntament confirmen l'actuació de l'empresa municipal d'aigua, però aclareixen que es tracta d'una actuació d'ofici que es fa sempre que es detecta una connexió il·legal «per garantir la integritat de la infraestructura».

No detallen si hi ha cap expedient obert a Serveis Socials en relació amb aquestes famílies, i els ocupes afirmen que no, tot i que s'hi van comprometre quan l'any 2018 el despreniment fa exposar la situació tant de l'edifici com dels seus inquilins. La situació ha generat la reacció tant de la CUP com del PSC locals.

CUP i PSC reclamen solucions i explicacions

Per part dels cupaires, el regidor Edgar Fernández explica a aquest mitjà que tenen coneixement de la situació des de dilluns d'aquesta setmana. Durant aquests dies, exposa, han tingut reunions infructíferes tant amb Aigües de Reus com amb la regidoria de Benestar Social.

Consideren que la llei contra la pobresa energètica impedeix els talls de subministrament sense consultar-los amb Serveis Socials. Algunes fonts apunten que això només es contempla en casos en els quals hi ha un contracte legal, però no en el cas de connexions il·legals.

Una situació que, defensa Fernández, no redueix la gravetat de l'actuació. Per una banda perquè hi ha dotze famílies sense aigua corrent i per l'altra pel fet que hi hagi menors d'edat. A més, afegeix, és especialment preocupant en una situació de crisi sanitària com l'actual.

Segons confirmen també els inquilins, van a buscar aigua per poder cuinar, rentar i dutxar-se a les fonts públiques pròximes, serveis que es van tancar quan es va decretar la pandèmia de Covid-19 per evitar, subratlla, el risc de contagis. A més, afegeix, considera encara més greu que l'actuació l'hagi dut a terme una empresa municipal.

Arran d'aquesta situació, exposa, demanaran un consell d'administració extraordinari de Reus Serveis Municipals per tractar-la. El PSC local també ha reaccionat a través d'un comunicat en el qual es qualifica d'«indecent» la situació que viuen els inquilins. El seu portaveu, Andreu Martín, ha carregat contra el govern local, de qui diu que és «incapaç de donar garanties de subministraments bàsics a la ciutadania».

En la mateixa línia que la CUP, consideren especialment greu que s'hagi tallat l'aigua de famílies amb menors d'edat i per part d'una empresa municipal. Titllet d'«abandonament» l'actitud de la regidoria de Serveis Socials perquè, critiquen, «no hi ha un control exhaustiu de les condicions precàries en què viuen moltes famílies com les d'aquest immoble». Reclamen que s'apliquin mesures, que es justifiqui l'actuació i que es mostrin garanties que no es repetiran situacions com aquesta.