L'Edifici Dignitat de Vilafortuny —nom amb què es coneix el nou projecte que es durà a terme a l'edifici ocupat on hi havia la residència Montemar— es va inaugurar ahir a la tarda, si bé encara queda molt de temps perquè es pugui posar en funcionament. La Gemma, una de les activistes de la plataforma de Suport a l'Edifici Dignitat, explica que queda ben bé un any i mig de feina diària fins que el projecte es converteixi en realitat. En l'acte d'ahir, unes desenes de persones van assistir a l'acte. A més dels membres que han engegat el projecte, hi havia membres de la Plataforma d'Afectats per BB Serveis, extreballadores de la residència i simpatitzants de diversos col·lectius.
Antecedents de l'ocupació de la Residència Montemar
Tot va començar el 15 de juny, quan un grup d'activistes va ocupar l'edifici de l'antiga Residència Montemar de Vilafortuny. Aquesta va tancar a l'agost de 2012, després de mesos d'impagaments de l'empresa BB Serveis —la concessionària de l'explotació de la residència— als seus treballadors i de no atendre els avis com es devia. Una vegada l'edifici va quedar buit, es va convertir en un punt de robatoris, ocupacions i actes vandàlics, de manera que tant els Mossos d'Esquadra i la Policia Local hi havien d'actuar sovint. Per aquest motiu, al juliol de 2014 l'Ajuntament de Cambrils va fer tapiar l'edifici, també per les condicions d'inseguretat i insalubritat que presentava.
El projecte de l'Edifici Dignitat
Des del 15 de juny, els activistes es plantegen convertir l'edifici en un centre social. De moment han començat les tasques d'adequació de l'espai i estan treient la runa i les escombraries, han classificat roba que hi quedava i han començat a fer neteja. Asseguren que falten mans però el feliciten que ha vingut gent a col·laborar de diverses poblacions de la zona, com Tarragona, Reus, Salou o Vila-seca. De moment, expliquen des de la Plataforma, ja han enllestit la planta baixa, el subterrani i el pati però asseguren que encara queda treballar en les tres plantes superiors de l'edifici.
La Gemma explica que el projecte, tot i tenir clar que ha de servir per finalitat social i per ajudar als més desafavorits, està obert a modificiacions. Amb aquest projecte, volen fer servir un edifici buit i abandonat per tal de donar un sostre a persones que no tenen on anar. La primera planta es destinarà a famílies monoparentals amb dos nens, sense recursos, o a famílies biparentals amb una criatura que hagin estat desnonats. La segona planta es vol destinar a dones que hagin patit violència de gènere i que tinguin fills al seu càrrec. I la tercera està previst que pugui acollir a refugiats. Al subterrani s'ha plantejat instal·lar-hi un gimnàs i la zona del pati està previst de dur-hi a terme activitats d'exterior.
L'Edifici Dignitat vol col·laborar amb les institucions
La intenció és que les persones que s'hi acullin ho facin de manera temporal i que no s'hi quedin de manera indefinida. Com explica la Gemma, es vol treballar conjuntament amb diversos col·lectius i amb les institucions públiques comarcals, autonòmiques i estatals. La intenció és que, a mesura que vagin arribant les persones que ho necessitin, aquestes s'aniran allotjant a l'edifici. Això sí, destaquen que aquesta feina s'ha de fer a expenses que Serveis Socials els indiqui el millor camí.
Des de la plataforma tenen la voluntat de col·laborar amb les institucions però tampoc volen fer la feina bruta i després marxar. De fet, com explica la Gemma, «si hem engegat aquest projecte és perquè la resposta de l'administració és insuficient». I és que consideren que aquesta és la millor manera de donar una «resposta efectiva i real» a una «necessitat evident».
En la mateixa línia, Jorge Fernández, un dels ocupes que ha impulsat el projecte, assegurava ahir durant la presentació a Cambrils del documental «Pactes de Silenci», que explica els últims mesos de la Residència Montemar i com va afectar a treballadors i usuaris, que «tenim l'obligació de protegir als menors». I afegia que «si hem de desobeir, desobeirem. I si hem de pagar mesures judicials, les pagarem. Però no deixarem un menor al carrer».
Roberto Martínez, portaveu de la plataforma Afectats per BB Serveis, explicava sobre l'edifici que «perquè estigui en mans d'un banc que el té tancat, és millor que se'l quedi la societat civil. Perquè si l'administració no fa el que toca, la societat civil ha d'actuar». Les treballadores, per la seva banda, lamentaven que els veïns es queixessin quan van penjar una pancarta informant de la seva situació i no pel fet que les va portar a queixar-se.
Els veïns es manifesten contra l'Edifici de la Dignitat
Però els veïns no estan contents amb el projecte. Per aquest motiu, simultàniament a la inauguració de l'Edifici Dignitat, una vuitantena de persones es van concentrar per desaprovar l'ocupació de l'edifici. Aquesta era la tercera vegada que es manifestaven. A finals de juny van fer una manifestació al carrer i la setmana passada van celebrar un berenar popular. Ahir, la fórmula ideada va ser una cadena humana. Aquesta va partir des de davant de l'edifici i va creuar el carrer fins a les portes del Cente Cívic de Vilafortuny. Aquesta disposició tan propera va provocar un enfrontament dialèctic entre les dues parts, que no va anar a més i que es va tallar ràpidament.
María Muñiz, portaveu de la Plataforma Stop Okupes a Vilafortuny, es mostra preocupada pel nombre d'ocupacions il·legals del barri, que quantifica en 66. A més, des de la plataforma desaproven tant l'ocupació il·legal de l'edifici com el propi projecte que s'hi durà a terme. Asseguren que per molt que l'edifici estigui buit i en males condicions, «ocupar és il·legal». Afegeix que per molt que venguin un projecte amb connotacions humanitàries i emocionals importants, aquest és «inviable». Assegura que el projecte seria interessant si es fes d'acord amb les institucions públiques. Però assenyals que s'hauria de fer amb professionals especialitzats i amb suport legal, fet que no és així.
Els veïns també es mostren preocupats perquè dubten de quina finalitat real tindrà. A més es plantegen que poden venir unes 400 persones, un fet que suposaria que hi hagués un percentatge alt de veïns de la zona amb una situació precària i que necessiten ajuda. A més a més, consideren que l'ubicació del barri no és l'idoni per aquestes persones ja que hi manca transport públic i es fa difícil que es puguin reincorporar al mercat laboral o facilitar les visites de Serveis Socials.
Els veïns fan passos per acabar amb l'ocupació de l'Edifici de la Dignitat
Per aquest motiu, els veïns van començar una recollida de signatures per mostrar la seva disconformitat amb el projecte i per fer notori quanta gent està inquieta per la situació. A hores d'ara ja n'han aconseguit unes 2.000 però es donaran de termini fins a finals de juliol perquè els consta que encara hi ha gent interessada que no ha firmat.
A més a més, els veïns van fer una denúncia el dissabte 23 de juny, que ha estat arxivada ja que ells no són els propietaris de l'immoble. Des de la plataforma veïnal eren conscients que això seria així però van creure important fer aquest moviment per mostrar el seu descontentament. Però la que sí que segueix en curs és la demanda que va interposar la propietat contra els ocupes. Els veïns asseguren que estan informats de com va el procediment judicial.