Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo whatsapp
Muntatge d'un Policia Nacional i el logotip de TikTok

T'han dit això a TikTok? La nova estafa que preocupa molt a la policia a Espanya

Alguns estafadors arriben a oferir 1.000 euros per dia per intentar enganyar un gran nombre de víctimes

En els darrers dies, una oferta de treball a TikTok ha captat l'atenció de milers de persones. La promesa és temptadora: guanyar 1.000 euros al dia per treballar a la popular plataforma de vídeos.

Tot i això, aquesta oferta ha aixecat sospites i ha generat un debat sobre la seva autenticitat. És realment possible guanyar tants diners a TikTok o es tracta d'una estafa?

La nova estafa de TikTok de què alerten els experts

A través de FACUA s'ha alertat els usuaris d'una nova estafa que ja ha afectat diverses persones. Els delinqüents suplanten TikTok enviant un SMS fraudulent.

captura del missatge fraudulent de tiktok
Així comença el missatge on ofereixen un suposat treball a TikTok | FACUA

“Hola. Som el departament de promoció de TikTok. Estem contractant 5.000 empleats a temps parcial”, comencen. Després, continuen dient que: "La feina és molt senzilla i no té restriccions de temps. Es pot unir des de qualsevol país o regió amb accés a TikTok. Pot treballar des de casa".

Pel que fa al sou, indiquen que: "El salari diari comença en 50 euros. Els nous empleats reben 5 euros immediatament. Esperem que aquesta feina a temps parcial o complet millori la seva qualitat de vida".

Per acabar, al mateix missatge ofereixen un suposat servei d'assessorament laboral i afegeixen un enllaç per convidar la víctima a accedir-hi.

El perill de l'enllaç en aquesta estafa de TikTok

Com passa en aquest tipus d'estafes, el perill és a l'enllaç. A través seu, i usant la feina com a excusa, els delinqüents sol·liciten la informació personal de la víctima.

Segons els experts, aquesta informació pot fer que els estafadors duguin a terme actes delictius. A més, com que no sol·liciten dades bancàries de primeres, es té la sospita que darrere hi ha un frau encara més gran.

Per la seva banda, hi ha diversos senyals que indiquen que aquesta oferta podria ser una estafa. En primer lloc, la manca d'informació detallada sobre l'empresa que ofereix la feina és preocupant. Les ofertes de feina legítimes solen proporcionar dades clares sobre la companyia, el tipus de treball i les condicions laborals.

Un ciberdelinqüent duent a terme un frau mitjançant un ordinador
Els experts creuen que darrere s'amaga una estafa encara més gran | Getty Images

Un altre senyal d'alerta és la promesa de guanys exorbitants en un curt període de temps. Si bé és cert que alguns influencers a TikTok guanyen grans sumes de diners, aquests casos són excepcionals i generalment requereixen anys de treball i una gran quantitat de seguidors.

A més, algunes persones que han intentat aplicar per a aquesta oferta han reportat que se'ls demana pagar una tarifa inicial per accedir a més informació o per “assegurar” el seu lloc. Aquest tipus de pràctiques són comunes a les estafes laborals i han de ser evitades sigui com sigui.