Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera d'Agricultura Teresa Jordà en un camp d'avellanes a Constantí

L'Oficina Tècnica de l'Avellana es posa en marxa amb el repte de revalorar el conreu

El nou servei, centralitzat a les seus d'Eurecat a Reus i Vila-seca, ofereix suport a petits productors i cooperatives

L'Oficina Tècnica de l'Avellana fa els primers passos amb l'objectiu de garantir la viabilitat econòmica del conreu i, de retruc, el seu futur. Aquest servei, promogut pel Departament d'Agricultura i coordinat pel centre tecnològic Eurecat  —amb seus a Reus i Vila-seca—, es va constituir al juny i ja té encarrilades algunes de les accions estratègiques per a les quals es va crear. La creació d'un panell de tast, l'organització d'esdeveniments o la difusió a les escoles són algunes de les línies amb les quals s'està treballant. La consellera Teresa Jordà ha presentat l'oficina aquest divendres en una visita al centre IRTA Mas Bové de Reus. De les 12.000 tones d'avellanes produïdes la darrera collita a Catalunya, 10.000 són de les comarques tarragonines.

«Catalunya és un dels territoris del món on més se'n produeix, cal fer viable la continuïtat de l'avellana», ha manifestat la consellera, en un camp experimental d'avellaners on s'ha presentat l'Oficina Tècnica de l'Avellana. L'òrgan ja ha començat a caminar en àmbits com els esdeveniments, entre els quals, la festa 'Temps d'avellana'. «De cara a l'any vinent hauria de fer un salt més enllà, a Barcelona, perquè és on hi ha el consum de l'avellana», ha apuntat el director de l'oficina i tècnic del Departament d'Innovació Turística d'Eurecat, Jaume Salvat.

Salvat ha desgranat les grans accions estratègiques amb les quals l'oficina ja hi treballa: la creació d'un panell de tast -s'estan seleccionant una vintena de tastadors-, la millora de l'organització del sector, un pla d'acompanyament i millora empresarials, campanyes de foment del consum de l'avellana i la promoció del coneixement i valorització de l'avellana a les escoles. «Volem que els hortes escolars incloguin l'avellaner», proposa Salvat. «No solucionarà els problemes de 'avellana, però és un pas en el camí», ha afegit el director de l'oficina tècnica.

Un equip multidisciplinari integra l'oficina. La creació d'aquest òrgan remunta a l'any 2016, en el marc de la Taula Sectorial de l'Avellana. L'òrgan, en marxa des de l'estiu —és un encàrrec del Departament per a enguany i fins 2021—, s'ha presentat oficialment aquest divendres al mgidia l'IRTA, un centre especialitzat en la recerca amb l'avellana des de fa molts anys, que disposa del camp de germoplasma d'avellaner més important d'Europa. «Esperem que hi hagi continuïtat en aquesta recerca, també molt convenient per al sector», ha conclòs Salvat.