Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu de la façana del Teatre Tarragona.

L’ombra del tancament planeja sobre els tres teatres de la ciutat de Tarragona

El recent tancament del Teatre Tarragona aixeca dubtes sobre l’estat del Metropol i del Camp de Mart

El despreniment de la part superior del teatre ha provocat el tancament de l'equipament cultural i la reubicació de la programació prevista
El despreniment de la part superior del teatre ha provocat el tancament de l'equipament cultural i la reubicació de la programació prevista | Toni Cabanillas

 

L’anunci del tancament del teatre Tarragona, un equipament cultural inaugurat el desembre de l’any 2012, ha aixecat  un seguit d’interrogants sobre l’estat dels altres teatres de titularitat pública de la ciutat: el Metropol i el Camp de Mart. TarragonaDigital ha parlat amb l’actual consellera de Cultura, Begoña Floria: el seu antecessor en el càrrec, Josep Maria Prats; i l’arquitecte tarragoní Enric Casanovas.

El despreniment d’una de les planxes de cartó guix del passadís de la zona de l’amfiteatre del Teatre Tarragona, el passat 16 de febrer,  va aixecar la veu d’alerta sobre la seguretat d’aquest equipament cultural. 

Casanovas fa una crida a la tranquil·litat,  «entenc que el que pot haver passat és un fet puntual, ja que és un edifici modern adaptat a la normativa»; Floria es mostra «astorada» pel que ha passat i Prat adverteix que «es tracta de la punta de l’iceberg, l’exemple que no s’hi creu en la cultura a Tarragona».

«Fins que els criteris de seguretat no siguin els correctes, al Teatre Tarragona no s'hi farà res»

L’actual responsable de la regidoria de Cultura, Begoña Floria, ho té clar: «fins que la instal·lació del sostre no estigui bé i els criteris de seguretat no siguin els correctes, al Teatre Tarragona no s’hi tornarà a fer res». Ara bé, Floria afegeix un matís a aquesta decisió ferma: «si els tècnics ens diuen que les condicions de seguretat són les adients,  la reobertura pot ser més o menys ràpida, ja que apostaríem per una solució provisional».

Imatge d'arxiu d ela consellera de Cultura de Tarragona, Begoña Floria
Imatge d'arxiu d ela consellera de Cultura de Tarragona, Begoña Floria | Cedida

 

Aquesta «solució provisional» consistiria «en una lona al sostre per tapar el forat. D’aquesta manera no suspendríem la programació de l’abril i el maig, així com les activitats escolars, i l’obra forta la faríem a l’estiu. Això sí, la decisió no la prendrem fins que no tinguem totes les anàlisis fetes que no serà abans de la setmana del 25 de febrer».

Josep Maria Prats, regidor d’Units per Avançar i fins a l’octubre de l’any 2017 conseller tarragoní de Cultura, considera que la «solució provisional de la lona seria un nyap de Pepe Gotera i Otilio». Prats adverteix que «el Teatre no té ni un pla d’evacuació; ni pla de seguretat; ni pla d’accessibilitat fet...No hi ha res, és una ignomínia. Fa molt temps que hauria d’estar tancat».

L’encara regidor, que no anirà en cap llista electoral de cara a les eleccions del pròxim 26 de maig, va una mica més enllà de la situació de l’edifici i assegura que «després ens omplim la boca d’Ajuntament progressista però els treballadors del Teatre, acomodadors i taquillers, cobren quatre euros l’hora».

«Els responsables de la taquilla s’han d’endur la recaptació a casa, com els hi passava als treballadors del Museu d’Història o pitjor» rebla Prats.

Imatge d'arxiu de la façana del Teatre Tarragona.
Imatge d'arxiu de la façana del Teatre Tarragona. | Google Maps

 

47.000 euros per l'ascensor de l'escenari del Teatre Tarragona

Begoña Floria recorda que  el Teatre Tarragona «no era l’aposta del govern socialista, venia de l’època de Nadal, però es va arribar a un acord i es va apostar per recuperar-lo».

Tot i ser un equipament nou, de l’any 2012, encara  li manquen algunes actuacions, la ja anunciada petxina acústica, destinada a «a millorar la qualitat dels concerts de música clàssica»; i l’ascensor per l’escenari, que es troba «a punt per licitar el projecte per un import de 47.000 euros».

La consellera de Cultura declara, sobre els fets que han passat al Teatre Tarragona, que  «Urbanisme farà les reclamacions corresponents, ja que s’hauran de demanar moltes explicacions per saber per què ha passat el que ha passat». I sobre la programació prevista al Tarragona, Floria comenta que «s’està reubicant». L’arquitecte Enric Casanovas explica que «no cal fer alarmisme amb el Tarragona perquè en tractar-se d’un edifici modern les condicions de seguretat són molt concretes».

Tanmateix, si s’amplia la lent de la càmera amb la qual ens apropem als teatres públics tarragonins, Casanovas ho té molt clar:  «amb el que ha passat al Teatre Tarragona tens la quadratura del cercle, ja que els dos altres equipaments, el Metropol i el Camp de Mart, estan com estan».

«El repte és no tancar el Metropol com a equipament»

Els pisos de sobre el Teatre Metropol seran el nou Arxiu Jujol.
Els pisos de sobre el Teatre Metropol seran el nou Arxiu Jujol. | Espanarusa.com
 

La joia de la corona del circuit de teatres de la ciutat de Tarragona es troba a la Rambla Nova 46.  El Teatre Metropol, obra del reconegut arquitecte Josep Maria Jujol, és una insígnia de la ciutat. L’any passat, 2018, l’Ajuntament de Tarragona hi va realitzar «una primera intervenció, al voltant de 200 mil euros, durant la qual es van muntar i desmuntar butaques; es van canviar entapissats, cortinatges...» Una rentada de cara en tota regla que no es quedarà aquí, segons Begoña Floria.

«Ara tenim un equip tècnic multidisciplinari, format per un arquitecte, un historiador i un conservador, que està duent a terme un seguit d’estudis previs per diagnosticar l’estat de conservació.  Amb aquests estudis previs està previst dur a terme la redacció de projecte per intervenir-hi. Tot plegat, ara per ara, té un cost de redacció de projectes i estudis previs al voltant de 19.000 euros» detalla Floria.

La consellera de Cultura avança que l’Ajuntament està treballant conjuntament amb el govern de la Generalitat per declarar el Metropol Bé d’Interès Cultural i aconseguir el reconeixement internacional «arquitecte universal» per Jujol.

Begoña Floria també és conscient que el teatre de la Rambla presenta alguns problemes que  «no seran fàcils de resoldre, com ara l’accessibilitat» i avança, sobre el treball d’aquest equip multidisciplinari, que «ja s’ha detectat que algunes bigues de la part externa de la galeria que hi ha tocant al jardí s’han d’intervenir però des de l’oficina de projectes ja ens han dit que era segur, que no era un defecte estructural, que es podrà solucionar amb el reforçament d’algunes peces fins que es faci la intervenció definitiva».

El fantasma d’un tancament per obres també planeja sobre el Metropol, fins a tal punt que Begoña Floria té clar que  «volem preservar el monument i no veure’ns obligats a tancar l’activitat teatral. Aquest és el repte i crec que ho portem bastant equilibradament». No és aquesta la visió de Josep Maria Prats ni d’Enric Casanovas.

«No es pot afrontar la climatització del Metropol perquè està ple de puces»

Josep Maria Prats creu que ens hauria de caure «a tots la cara de vergonya per com està el Metropol: hi ha goteres al bar; la climatització no es pot afrontar perquè està ple de puces  i no hi ha diners per contractar una empresa que desinfecti». Enric Casanovas, conegut arquitecte tarragoní, un dels encarregats de les actuacions de remodelació de l’edifici de la subdelegació del Govern de Tarragona, una altra de les grans obres  arquitectòniques de la ciutat,  lamenta que «al Metropol no hi ha hagut ni un manteniment preventiu ni correctiu».

Per Casanovas,  «la marquesina del teatre, sempre bruta, és una de les vergonyes de Tarragona. Els pisos de la finca semblen abandonats i la part de darrere de l’edifici, que dóna al carrer Armanyà, està molt malament». Cal entendre el Metropol no només com el teatre, ubicat al soterrani, sinó tota la finca. A les tres plantes sobre el teatre, els tres pisos, hi ha d’anar, segons va anunciar l’Ajuntament de Tarragona, «l’arxiu Jujol». Floria considera que  «serà el gran equipament cultural vinculat al modernisme i a Jujol de Catalunya».

Detall d'un element del Teatre Metropol corcat
Detall d'un element del Teatre Metropol corcat | Tuiter/ Sukraam

 

Amb les seves declaracions a aquest mitjà Enric Casanovas posa en dubte aquest futur «arxiu Jujol». «L’estat de la façana és lamentable. Els tres pisos de sobre del teatre es troben en molt mal estat, talment semblen abandonats.  El Metropol és una peça de valor incalculable i és incomprensible que el modernisme de Jujol el tinguem així, en aquesta deixadesa de manteniment». 

Casanovas posa el dit a la nafra i té clar que «a Reus no es permetrien el luxe de tenir-ho així». L’arquitecte tarragoní llança una advertència seriosa, molt seriosa:  «em preocupa molt més la seguretat del Metropol que del Tarragona.  Ningú parla sobre la situació del pilar de fossa del Metropol i té la capacitat de càrrega que té».

«S'haurà de treballar per canviar la carpa, però ara no»

La carpa de l'auditori del Camp de Mart «s'haurà de canviar»
La carpa de l'auditori del Camp de Mart «s'haurà de canviar» | Cedida

 

El Camp de Mart va ser el primer gran equipament cultural de la ciutat a llançar un senyal d’alerta. L’estiu passat, concretament el 10 de juliol,  Begoña Floria sortia al pas «de l’alarmisme» sobre l’estat de la carpa del Camp de Mart assegurant que «l’equipament està vell però no cau». Floria assegurava, aleshores, que «l’informe de reforma conclou que es necessiten 600.000 euros per millorar l’espai». El fet és que en els pressupostos d’enguany hi ha «una partida inicial de 80.000 euros destinada a la inversió en edificis culturals. Hem obert partida».

La consellera de Cultura de l’equip de govern municipal considera que «evidentment s’ha de fer un seguiment sobre l’estat de la carpa i hi haurà un moment en el qual s’haurà de treballar per canviar la carpa, però no és ara». L’accessibilitat també és un repte pel Camp de Mart i Begoña Floria ho sap: «l’hem d’encarar però ara mateix, en aquests moments, tenim molts fronts oberts i hi ha temes que avancen com poden avançar, però no més ràpid».

L’any 2018, l’Ajuntament va destinar 74.000 euros a millores de l’escenari de l’equipament: «es van millorar els jardins d’accés, es va repintar l’escenari per dins, a través d’un pla d’ocupació...». Enguany hi destinen «10.000 euros per una obra que començarà aquest mes de febrer, que millorarà l’accés a l’escenari des del col·legi Sant Pau».

Floria vol consolidar el Camp de Mart «com espai escènic i per això mantindrem la programació d’estiu i les millores que s’hagi de fer les farem a la tardor». L’antic regidor de Cultura, Josep Maria Prats, es mostra dolgut per la situació dels teatres tarragonins, ja que considera que és «una falta de respecte a la ciutat».  Prats reclama «equipaments dignes per mantenir una oferta cultural atractiva».

També et pot interessar: