Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla tancat d'una dona fent-se una prova PCR

L'OMS confirma el rumor que està en boca de tothom sobre la pandèmia de Covid

La directora de Salut Pública, María Neira, avisa que l'impacte de la Covid-19 en l'economia impedeix tornar a la normalitat com abans

Pla tancat d'una dona fent-se una prova PCR
Des de l'OMS destaquen el futur que ha deixat la pandèmia del coronavirus | ACN

Malgrat el relatiu optimisme que va causar el ràpid aplanament de la corba de contagis el mes de juny, tots els esforços tornen a estar posats a contenir una segona onada. A l'espera que surti una vacuna i s'estengui al més aviat possible al màxim de la població, el dubte per a molts ara és si algun dia.

«Els que creuen que podem tornar a la normalitat com abans s'equivoquen». Així de categòric s'ha mostrat l'espanyola María Neira, directora de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Neira destaca l’impacte «molt negatiu» dels confinaments

Neira ha explicat que l'impacte que el coronavirus ha tingut en l'economia no permetrà tornar als patrons i estils de vida que teníem. Segons la màxima autoritat sanitària, la Covid-19 ha canviat per sempre les nostres vides i encara que puguem tornar algun dia als hàbits anteriors, marcarà un canvi definitiu.

La seva previsió es basa en l'impacte «molt negatiu» que ha tingut el confinament imposat per a contenir la pandèmia. No només sobre l'economia, sinó també sobre les persones. En relació a això ha posat l'èmfasi en la depressió i desmoralització que va causar l'aïllament a moltes persones majors en els seus últims anys de vida.

Però a més ha recordat que el confinament agressiu de març i abril no té precedents en la història de la humanitat perquè «cap crisi sanitària havia tancat un planeta sencer». I creu que això ha d'ajudar-nos a reflexionar sobre el moment excepcional en el qual ens trobem i les mesures que s'han de prendre.

Tota la seva atenció se centra ara en la segona onada, en la qual ha advertit que es comença a constatar un excés de mortalitat en malalties no tractades per l'atenció a pacients Covid. Això es deu al fet que «no s'ha pogut donar el seguiment que es donava normalment a altres tipus de malalties, sobretot cròniques»

Una oportunitat de canvi

La doctora asturiana creu que cal revisar l'atenció primària per a veure el que està passant i quina capacitat té i ha recordat que és una de les claus per a frenar els contagis. No obstant això, no té resposta a la situació que viu Espanya en aquests moments. 

Neira ha dit que no s'han detectat les raons per les quals Espanya viu una situació tan diferent als països del seu entorn. Per això ha convidat a pensar en què s'ha fallat i ha ressaltat la importància de comptar amb una estratègia intel·ligent. 

Pel que fa al futur, creu que les vacunes arribaran perquè la competència científica a causa del nou coronavirus tampoc té precedents. L'experta ha celebrat la implicació de la recerca i l'intercanvi d'informació, però en la seva opinió la vacuna no solucionarà el problema immediatament, sinó de manera escalonada.

També ha animat a veure la crisi com una oportunitat de canvi. En aquest sentit, aposta per una producció sostenible que redueixi l'ús de pesticides i una planificació urbanística saludable que pot generar moltes ocupacions. «El dia que ens traiem la mascareta el menys que podem fer és respirar aire que no ens mati», ha conclòs.