Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gent amb mascareta fent cua per entrar a una biblioteca de Barcelona

L'OMS assenyala dos nous focus de risc i envia un missatge a tots els països

L'organisme internacional demana evitar la «politització» de les vacunes
Gent amb mascareta fent cua per entrar a una biblioteca de Barcelona
L'OMS demana evitar la «politització» de les vacunes | Europa Press

L'Organització Mundial de la Salut no s'atura en la seva obstinació per intentar tallar els desastrosos efectes de la pandèmia del coronavirus. Cada dia són més les investigacions al respecte sobre el patogen tot i que de vegades no és suficient perquè hi ha coses que se'ns escapen del SARS-CoV-2.

Per aquest motiu, l'OMS posa la seva mirada sobre dos aspectes concrets: la presència del virus en animals i en productes congelats per «mitigar riscos potencials». El Comitè d'Emergències de l'OMS, que es reuneix de manera trimestral des de l'inici de la pandèmia, demana als països membres de l'organització que investiguin el «potencial impacte del virus en poblacions animals i potencials fonts de contaminació, com els productes congelats».

Aquest nou consell arriba després dels nombrosos rebrots en tot el món associats a mercats o escorxadors, així com després de les proves trobades en certs productes congelats importats per Xina, on es va arribar a trobar una mostra viva del virus.

Les recomanacions de l'OMS enquadrades en 8 categories

L'estiu passat, quan els països tornaven a obrir les seves fàbriques i altres treballs després d'un dur confinament, a Alemanya es va registrar un important brot a la planta càrnia de Geestland. A més, als Països Baixos es van haver de sacrificar milers de visons després de comprovar que hi havia casos positius en 20 granges.

En un text emès a la web de l'organització del Comitè d'Emergència, integrat per experts que es van reunir el passat dijous, se citen 12 recomanacions als països membres i que s'enquadren en 8 categories.

  • Lideratge i coordinació
  • Estratègies de resposta basades en evidències
  • Investigació
  • Vigilància i rastreig de contactes
  • Comunicacions sobre riscos i participació comunitària
  • Diagnòstic, teràpies i vacunes
  • Mesures de salut respecte al trànsit internacional
  • Serveis de salut essencials

Entre algunes de les més importants està la d'analitzar i compartir informació sobre la transmissió a través d'aerosols, les partícules que es transporten per l'aire de manera més ràpida que les petites gotes. A més, el comitè va fer una crida a evitar «la politització de les vacunes, que pot impactar negativament en els esforços locals, regionals, nacionals i globals».

L'OMS adverteix que «se segueix necessitant una resposta mundial coordinada»

El comitè, a més, va comunicar una llista de recomanacions a la mateixa Organització Mundial de la Salut. Una de les fonamentals és la de «contrarestar la infodèmia (rumors falsos sobre la pandèmia) i donar guies sobre com mobilitzar a les comunitats per donar suport a les mesures de salut pública».

Sobre l'evolució del coronavirus, van dir que «continuar sent un esdeveniment fora del comú i es manté el risc d'expansió internacional, pel que se segueix necessitant una resposta mundial coordinada». Després d'aquesta reunió, tornaran a citar-se d'aquí a tres mesos, quan ja s'hagi complert un any de l'emergència sanitària de la Covid-19.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'OMS, en quarantena

D'altra banda, el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, mantindrà quarantena durant catorze dies després d'haver estat en contacte amb un positiu per coronavirus recentment. «He estat identificat com contacte d'algú que ha donat positiu per Covid-19. Estic bé i sense símptomes, però guardaré quarantena en els pròxims dies en la línia dels protocols de l'OMS i treballaré des de casa», va indicar aquest diumenge a través del seu compte personal de twitter.