La variant Òmicron segueix entre nosaltres i, avui dia, no sabem quant de temps continuarà incidint en la salut dels espanyols. Una pregunta que tots ens fem i a la que ha donat resposta Maria Neira . Ella dirigeix el Departament de Salut Pública a l'Organització Mundial de la Salut(OMS) , i ha parlat clar sobre la pandèmia.
Sobre Òmicron i l'augment de contagis per culpa d'aquesta variant, l'experta asturiana ha parlat en una entrevista per a RNE. A més, ha advertit que el pitjor de la sisena onada de contagis encara no ha arribat i queden «una o dues setmanes d'alerta».
«Caldrà veure si les properes dues setmanes arribem al pic. De moment, cal seguir amb aquesta alerta, sobretot per no carregar excessivament els centres d'Atenció Primària, que estan fent un esforç per sobre de les seves possibilitats», ha sostingut .
L'OMS llança una predicció sobre Òmicron per al 2022
Tot i aquest panorama, l'experta és positiva per al 2022, afirmant que aquest any finalitzarà «aquesta fase tan aguda i devastadora del virus». Per aconseguir aquesta meta hauran d'«usar els diagnòstics, els tractaments, la prevenció, la vacunació i la intel·ligència desenvolupada fins ara. Perquè aquest sigui l'any definitivament on la Covid-19 no representi un perill tan important».
Sobre els estudis que asseguren que Òmicron és menys greu que les variants ja conegudes, Neira és clara. «Atenem a la velocitat de transmissió i la virulència, perquè la rapidesa en la transmissió ja està molt confirmada a Òmicron. En canvi, la menor virulència no està 100 per cent comprovada, però esperem que es confirmi com més aviat millor», ha assegurat la experta de l'OMS.
Serem capaços d'eradicar el coronavirus?
Preguntada per l'eradicació del virus, Neira ha admès que «seria difícil a hores d'ara pensar en una eradicació del virus. Probablement es quedarà i haurem d'estar preparats», ha lamentat.
Sobre les quarantenes fixades a Espanya, Neira exposa que «són mesures que un pot anar adaptant en funció de la situació. Es tracta de fer servir la informació que recollim cada dia. Observar l'evolució del virus de manera intel·ligent i racional, i veure què funciona i que no», ha explicat.
«Amb una transmissió tan ràpida, amb un descens a les hospitalitzacions de casos severs, podria ser una mesura a estudiar. Per exemple, podria ser una mesura per als contactes que han donat negatiu», ha sostingut.
És segura la tornada a les aules després del Nadal?
Sobre la tornada dels alumnes a les escoles després del Nadal, Neira ha afirmat que no es poden comparar les estratègies de cada país. Però ha assegurat que l'OMS creu que les escoles han de continuar obertes. «Sabem que l'impacte positiu de tenir-les obertes sempre és millor que els efectes col·laterals que pogués tenir», ha dit l'experta.
«Nosaltres recomanem que, amb una avaluació de risc important i una gestió ràpida de detecció de casos, insistint molt en la ventilació sempre que es pugui, tenir les escoles obertes és una bona estratègia». I no veu amb mals ulls «ajornar alguns dies, o identificar un model híbrid».
Finalment, Maria Neira ha estat qüestionada per la unió de la grip comuna i el coronavirus, l'anomenada «flurona». L'experta ha opinat que «la comunitat científica encara ha de recollir més informació. Hi ha grups de treball avançant a analitzar aquestes dades, pair-les i donar-les a l'opinió pública, però cal esperar», ha finalitzat