Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Investigadors que estudien una vacuna en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica

L'OMS «confia» que la pandèmia s'acabi «en menys de dos anys»

El director de l'organisme insisteix que «no hi ha cap garantia» que en algun moment s'aconsegueixi una vacuna

Investigadors que estudien una vacuna en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica
Investigadors d'arreu del món treballen per trobar una vacuna contra el coronavirus. | ACN

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha apuntat aquest divendres que «no hi ha cap garantia» que en algun moment s'aconsegueixi una vacuna contra la Covid-19, i que, en cas que sí que acabi desenvolupant-se, «no posarà fi a la pandèmia per si sola».

El màxim responsable de l'organisme ha posat aigua al vi d'aquells que pensen que el virus desaparegui en pocs mesos. Tedros ha assenyalat que «confia» que la pandèmia s'acabi «en menys de dos anys». En aquest sentit, ha recordat que la grip espanyola de 1918 va desaparèixer dos anys després d'iniciar-se. «Amb més moviment i més connexions el virus es pot propagar avui més que abans, però per altra banda tenim la tecnologia i els coneixements per frenar-lo».

Aprendre a controlar el virus amb les eines actuals

«Cap país podrà resoldre aquest problema per si sol fins que tinguem la vacuna, que seria una eina vital i esperem tenir-la al més aviat possible, però no hi ha cap garantia que acabem tenint-la, i encara que aconseguim tenir-la no posarà fi a la pandèmia per si sola», ha advertit en roda de premsa.

En aquest sentit, ha instat a tots els països a «aprendre a controlar i administrar aquest virus usant les eines actuals», i a «fer els ajustos en la vida diària que siguin necessaris per a mantenir-se fora de perill». Així, ha reivindicat la necessitat d'aprendre a viure amb el virus, ja que els confinaments «no són una solució a llarg termini per a cap país».

El «fals debat» entre salut i economia

«No hem de triar entre la salut i l'economia, és una elecció falsa. Al contrari, la pandèmia de la Covid-19 ens recorda que la salut i l'economia són inseparables», ha argumentat, cridant a aprofitar aquesta situació per a millorar la problemàtica del canvi climàtic. «La pandèmia ens ha permès imaginar com seria el món amb cels i rius molts més nets», ha proclamat.

Tedros també s'ha pronunciat sobre els rebrots que estan sofrint alguns països com Espanya: «Diversos països s'enfronten ara a nous brots després d'un llarg període gairebé sense cap transmissió. Aquests països criden l'atenció a uns altres que ara estan registrant una reducció en el nombre de casos. El progrés no significa victòria. És vital detectar ràpidament els brots per a evitar la transmissió comunitària».