Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus

La petició de l'OMS als països rics: 10 milions de vacunes pels més necessitats

L'organització denuncia que encara hi ha 36 regions que no han rebut cap dosis de vaccins

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha demanat als països donar «immediatament» 10 milions de dosis de vacunes contra el coronavirus al mecanisme Covax perquè 20 països puguin començar a vacunar en les pròximes dues setmanes. Actualment, 177 regions han començat a administrar vacunes a la població, mentre que 36 continuen esperant l'arribada de dosis. En aquest sentit, 16 d'aquests començaran a rebre vaccins en les pròximes dues setmanes, mentre que la vintena restant no saben encara quan arribaran.

En aquest sentit, Tedros ha assenyalat que  «el mecanisme Covax està llest, però no podem donar vacunes que no tenim». Per això, el director general de l'OMS ha criticat que els acords bilaterals, les prohibicions d'exportació, el nacionalisme de les vacunes o la diplomàcia de les mateixes han «distorsionat» el mercat i han provocat «grans desigualtats» en l'oferta i la demanda.

«En els pròxims mesos necessitarem centenars de milions de dosis»

Tedros ha assegurat que «10 milions de dosis no és molt, ni suficient, però és un inici. Necessitarem centenars de milions de dosis més per als pròxims mesos». El director general de l'OMS ha lamentat que molts països que van invertir en el mecanisme Covax «de bona fe» han acabat frutrats després de conèixer els acords bilaterals que s'han registrat en molts casos.

Per tot això, ha demanat als països que tenen suficients vacunes que donin el «màxim nombre de dosis» perquè les puguin rebre els països més necessitats. «Hi ha multitud de països que es poden comprometre a facilitar aquestes dosis sense afectar els seus plans de vacunació. Com més dosis donin, més en tindrem per a poder compartir-les», ha insistit el director general de l'OMS.

L'OMS, l'OIT i tres organitzacions més reclamen prioritzar la vacunació de mariners i tripulació d'avions

D'altra banda, l'OMS, l'Organització d'Aviació Civil Internacional, l'Organització Internacional del Treball, l'Organització Marítima Internacional i l'Organització Internacional per a la Migració han reclamat aquest divendres prioritzar la vacunació de mariners i tripulació d'avions. En un manifest conjunt, les cinc organitzacions apunten que el transport marítim i aeri són «activitats essencials» per al comerç global i la mobilitat i que, per tant, són «clau» per a la recuperació de l'economia.

En el text, els signants apunten que el 80% del comerç mundial es fa per via marítima i que hi ha dos milions de mariners que operen en aquests vaixells i uns 400.000 que treballen a vaixells comercials. Pel que fa al transport aeri, el manifest subratlla que hi treballen prop de 900.000 persones i que les restriccions han «obstaculitzat» les connexions, han afegit «complexitat operacional» i «un cost significatiu».