Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sanitaris ajudant-se a posar l'equip de protecció contra el coronavirus a l'Hospital Clínic

L'OMS demana que la 'nova normalitat' es guiï pels principis de salut pública

Ho ha demanat Hans Henri P. Kluge, director regional de l'Organització Mundial de la Salut per a Europa

Sanitaris ajudant-se a posar l'equip de protecció contra el coronavirus a l'Hospital Clínic
L'OMS demana que el trànsit a la 'nova normalitat' es guiï pels principis de salut pública. | CatalunyaDiari

El director regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa, Hans Henri P. Kluge, ha sol·licitat als països europeus que la transició cap a la 'nova normalitat'  es guiï pels principis de salut pública, ja que una segona onada de brot de contagi del nou coronavirus pot ser «extremadament destructiva». Actualment a Europa ja s'han infectat més de 2,2 milions de persones i més de 181.000 han mort a conseqüència de la malaltia que provoca el nou coronavirus, la Covid-19. Tot i que els casos setmanals s'han reduït gairebé a la meitat des de l'abril, Kluge ha avisat que el risc segueix sent «molt alt».

Demanen que la nova normalitat «es guiï pels principis de salut pública»

En aquest sentit, el dirigent de l'OMS ha recordat que alguns països, com ara Rússia o Ucraïna, estan experimentant una estabilització constant, o fins i tot una disminució, dels contagis, si bé altres han experimentat un lleuger increment durant l'ajust d'algunes mesures de salut pública aprovades per contenir la progressió del virus.

Per aquest motiu, Kluge ha insistit que la transició cap a la 'nova normalitat' es guiï pels principis de salut pública i, també, tingui en compte altres aspectes econòmics i socials. «Cal fer la transició de forma gradual i amb cura. Una segona onada no és inevitable, si bé a mesura que els països relaxen les restriccions, hi ha una clara amenaça que tornin a augmentar les infeccions», ha asseverat.

I és que, tal com ha advertit, el món i, en concret Europa, «no està millor» que a principis d'any, quan va començar la pandèmia, ja que encara no hi ha una vacuna o un tractament específic per a la Covid-19. No obstant això, Kluge ha reconegut que s'ha après «molt» de la primera onada, de manera que en el cas en el qual ocorri una segona, els països estaran «més ben preparats».

«El monitoratge en temps real de l'epidèmia és crucial»

Dit això, el dirigent de l'OMS ha comentat que a l'Àsia s'estan observant un augment dels casos de contagi cada vegada que es baixa l'atenció sobre el virus o s'alleugen els controls per contenir-lo. «Per aquest motiu, el monitoratge en temps real de l'epidèmia és crucial per poder reaccionar ràpidament», ha assenyalat, per reiterar que el coronavirus estarà present durant «molt temps» o, almenys, fins que no hi hagi una vacuna segura o tractaments efectius.

Finalment, Kluge ha assegurat que una vegada que la vacuna estigui disponible,  l'OMS farà «tot el possible» per garantir que es distribueixi de forma equitativa. «Mentrestant, insto a tots els països a què tinguin plenament en compte les seves situacions epidemiològiques individuals, supervisin això contínuament i s'ajustin gradualment les mesures», ha tancat.