L'OMS ha comunicat una nova actualització mèdica per a tots els professionals sanitaris en referència a la lluita contra la Covid-19, que consistiria a desaconsellar el fàrmac remdesivir en els tractaments de malalts de coronavirus, perquè afirmen que no hi ha evidència científica de la seva eficàcia.
Segons afirmen els experts de l'organització europea: «Els assajos suggereixen que el remdesivir no presenta un efecte significatiu en la reducció de la mortalitat, la ventilació mecànica, el termini de millora clínica ni en altres resultats importants per al pacient».
Uns resultats que sorprenen per ser el remdesivir un dels primers medicaments que va demostrar una certa eficàcia contra la Covid-19 escurçant en diversos dies el temps de recuperació dels pacients hospitalitzats per coronavirus. A més, va ser el primer a ser aprovat per l'Agència Europea del Medicament i per l'Administració d'Aliments i Medicaments Estatunidenc.
No obstant això, a principis de la pandèmia els resultats de l'assaig clínic ‘Solidarity’ ja apuntaven en aquesta direcció, en afirmar que aquest medicament no tenia cap eficàcia en pacients hospitalitzats per Covid-19. I és que la nova recomanació de l'OMS de no usar aquest medicament es basa en dades de diversos assajos internacionals en els quals han participat més de 7.000 pacients hospitalitzats.
L'OMS desaconsella el seu ús
L'OMS ha matisat que encara que les proves no permeten descartar que el remdesivir tingui algun benefici, els danys importants que pugui produir així com el seu cost elevat i els recursos que implica, fan desaconsellable el seu ús. Així i tot, esperen que futurs assajos puguin llançar més llum i més certesa sobre la seva efectivitat els pacients.
Mentrestant, l'OMS sí que recomana l'ús d'un altre medicament que hauria demostrat reduir la mortalitat per Covid-19 en pacients greus: la dexametasona corticoesteroide. Aquest medicament és més barat i té més disponibilitat, a més que compta amb el suport de l'OMS.
La companyia Gilead, en desacord
Fins i tot amb les noves directrius de l'OMS, la companyia Gilead, que comercialitza el remdesivir, ha declarat no estar d'acord, reaccionant amb un comunicat: «Veklury (remdesivir) és una de les úniques opcions de tractament que ofereix beneficis clínics als pacients hospitalitzats amb Covid-19, com ara una recuperació significativament més ràpida, la qual cosa permet alliberar recursos hospitalaris.
Les pautes de l'OMS ignoren la sòlida evidència que s'ha generat a través de múltiples estudis controlats, aleatoritzats i revisats per parells que donen suport a l'ús de Veklury com a tractament per a Covid-19, fins i tot quan el nombre de casos augmenta dràsticament a tot el món», han apuntat des de Gilead.
«Això fa un mal servei als metges que esperen que les directrius de l'OMS es basin en informació científica recolzada per dades. Veklury està ajudant a tractar a pacients en més de 50 països com a primer tractament autoritzat per a Covid-19», han expressat, apuntant a dubtes metodològics en els assajos.
En concret, alguns metges han assenyalat problemes metodològics en aquest estudi, perquè en ell no es distingeix entre pacients greus i molt greus, i que tampoc tenen en compte el nombre de dies que els pacients han mostrat els símptomes.
Des d'inicis de la pandèmia aquest fàrmac va centrar l'atenció a convertir-se en un dels principals recursos per a tractar als malalts greus de Covid-19. La FDA ho va aprovar a principis de maig, que llavors ja comptava amb el beneplàcit de l'Agència Europea del Medicament, convertint-se en el primer antiviral aprovat per al seu ús contra el coronavirus. A més, va ser el tractament que es va administrar a Donald Trump quan el president americà va contreure el coronavirus.