L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat aquest dijous, 14 d'octubre, d'una nova malaltia preocupant. Es tracta de la febre groga, de la qual s'ha detectat un brot de fins a set persones a Veneçuela. Aquesta malaltia és endèmica d'aquest país i altres de Sud-amèrica, de manera que es produeixen brots i casos nous amb freqüència.
Tot i això, han recomanat a la població de la zona que es vacunin per augmentar la seva protecció davant la febre groga. Sis de les set persones contagiades no estaven vacunades contra la malaltia.
Els set casos han estat confirmats després de fer-se les proves de laboratori corresponents el passat mes de setembre. Per això, l'OMS urgeix vacunar la major part de la població possible, sobretot els de les zones amazòniques.
La febre groga es transmet per diverses classes de mosquits, tres de les quals habiten a Veneçuela. Les dues primeres, 'Haemagogus' i 'Sabethes', es troben en àrees forestals, on es recomana augmentar la vacunació.
La tercera classe, 'Aedes agyepti', habita en ciutats i zones urbanes, de manera que també caldria tenir-les en compte. Els set casos confirmats s'han detectat en una comunitat rural de l'estat Monagas.
Veneçuela s'uneix, així, a la llista de països que han notificat casos d'aquesta malaltia en els últims dos anys. El 2020, només Perú i Brasil van informar d'alguns casos a Sud-amèrica. Ara, Veneçuela s'hi uneix i ja són tres països amb casos confirmats.
Què és la febre groga
La febre groga és una malaltia vírica aguda endèmica d'algunes zones tropicals del món. Entre elles, les zones tropicals d'Àfrica, d'Amèrica Central i d'Amèrica del Sud i la selva amazònica.
Generalment, només una petita proporció dels casos diagnosticats al món cada any presenta complicacions. En aquests casos, gairebé la meitat dels pacients acaben perdent la vida.
Els símptomes més habituals són la febre, les cefalees, dolors musculars, nàusees, vòmits i cansament. A més, en alguns pacients es produeix també icterícia, és a dir, la coloració groga de la pell i que dona nom a la malaltia.
En els casos més greus, alguns símptomes poden ser hemorràgies greus i la malaltia pot convertir-se en hepàtica. En aquest últim cas, el 50% dels pacients moren perquè no poden superar les condicions.
Afortunadament, existeix una vacuna molt efectiva contra la malaltia, tot i que encara no té cura. És a dir, si una persona es contagia, només pot rebre tractament pels símptomes i esperar que l'organisme la combati.
A causa de la seva capacitat de transmissió per mosquits, pot esdevenir un problema de salut pública en àrees densament poblades. Aproximadament, es detecten 200.000 casos de febre groga cada any al món, dels quals 30.000 malalts moren.
Els col·lectius amb més risc són aquells que no estan vacunats, ja que la vacuna evita el contagi de forma molt eficaç. La profilaxi va ser desenvolupada l'any 1937 i ha demostrat ser un mètode eficaç per evitar-ne la transmissió.
De fet, és recomanable que les persones que viatgen a zones de risc es posin la vacuna contra la febre groga. Amb una dosi n'hi ha prou per protegir-se.
Actualment, en algunes parts del món s'administren dosis cinc vegades inferiors a l'habitual. Això ha provocat que la immunitat davant del virus sigui menor, encara que pot arribar a durar fins a 10 anys.