La pandèmia del coronavirus que s'està vivint arreu del món i, en especial, a Espanya, ha arribat ja a xifres dramàtiques i es qüestiona la forma com ens estem enfrontant al virus. El que ha quedat demostrat durant aquestes setmanes és que el pànic s'estén molt més ràpid que la pròpia epidèmia.
El símbol que quedarà per a la història de la pandèmia del coronavirus seran les famoses mascaretes, les quals es van esgotar en temps rècord des que van arribar les primeres imatges dels controls de prevenció i confinament a la ciutat xinesa de Wuhan, primer focus del Covid-19 al món.
Les previsions més alarmistes van agafar força quan el virus va arribar a altres països i, en especial, al continent europeu a través d'Itàlia. L'onada de pànic que va inundar la nostra societat es va il·lustrar de la millor manera a les prestatgeries buides dels supermercats i una imatge cada vegada més comuna: les mascaretes de protecció.
Tot i això, també s'ha posat de manifest el gran desconeixement sobre aquest material de protecció, ja que avui dia seguim sense diferenciar els diversos tipus de mascaretes i l'ús correcte per a protegir als altres i a nosaltres mateixos.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Comunicat de l'OMS sobre les mascaretes
L'Organització Munidal de la Salut (OMS) ha donat unes directrius clares respecte a les mascaretes: si una persona està sana, només ha de dur la mascareta quan cuida d'una persona amb risc de ser contagiada fàcilment (població de risc).
Aquesta recomanació fa referència a la població en general. En canvi, segons l'OMS, és molt més important la utilització de mascaretes per part del personal sanitari i d'aquells treballadors que estiguin exposats directament al Covid-19 com les persones que netegen centres sanitaris i els auxiliars que treballen a les residències.
Per això, l'organització alerta de l'escassetat d'aquest material que podria veure's pal·liat am amb l'enviament de 550 milions de mascaretes quirúrgiques fabricades a la Xina i que han de ser únicament utilitzades als hospitals o centres sanitaris, quan s'estigui en contacte amb persones infectades o amb sospites de poder estar-ho.
Quan una persona està sana no hauria d'estar en contacte amb els infectats, per tant l'ús de les mascaretes és innecessari. En canvi, el personal mèdic és susceptible de contagiar-se en realitzar alguns procediments mèdics com intubacions, reanimacions o traqueotomies, ja que alliberen partícules transmissores del virus.
Un altre sector que hauria de dur el material protector són les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, que fan tasques a peu de carrer i tenen contacte directe amb persones que no saben si són portadores del Covid-19.
Tipus de mascaretes i usos
Hi ha dos tipus de mascaretes. Les mascaretes quirúrgiques, amb dos o tres plecs horitzontals i dues gomes que s'ajusten a les orelles, i les mascaretes amb filtre, que formen part dels Equips de Protecció Individual (EPI).
Les mascaretes quirúrgiques les utilitzen el personal mèdic en realitzar una intervenció per no contagiar al pacient o als que es troben al seu voltant. Les mascaretes amb filtre serveixen per protegir a la persona que la porta del seu entorn, i se solen utilitzar en àmbits industrials per no inhalar partícules tòxiques durant certes activitats.
Quan una persona està infectada hauria d'utilitzar mascaretes quirúrgiques per evitar contaminar el seu entorn, però, en canvi, molts utilitzen mascaretes amb filtre (EPI) i al sentir-se segurs s'apropen a altres persones exposant-les al contagi.
Aquest tipus de mascaretes són les més atractives perquè són més cares i més aparatoses. Però el millor tipus per sortir al carrer són les quirúrgiques, tot i que les autoritats sanitàries ho desaconsellen perquè, a més de no ser molt efectiu, fa que l'usuari es relaxi pel que fa a les mesures de prevenció més importants, com la distància de seguretat.