L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va difondre per error aquest dijous els resultats d'un primer assaig clínic realitzat a la Xina amb l'antiviral remdesivir, del laboratori nord-americà Gilead Sciences. La prova va ser anunciada i després eliminada del web de l'OMS però es va acabar publicant al diari britànic 'Financial Times'. Segons les primeres conclusions, el medicament no produeix una millora en els pacients que pateixen coronavirus.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Fonts de l'OMS van anunciar al web 'Stat' que l'estudi havia estat publicat per error abans de ser analitzat per un comitè de lectura. Fins 237 pacients van passar aquesta prova de forma aleatòria. Entre ells, un grup de 158 va ser tractat amb el medicament, i un altre de 79 persones van tenir un tractament estàndard. A més de les proves a la Xina, el remdesivir també és avaluat en Estats Units i Europa, en el gran assaig Discovery i en poc temps arribaran els resultats corresponents.
«Els investigadors no van donar permís per publicar els resultats», afirma Gilead
L'empresa farmacèutica lamenta «que l'OMS hagi publicat prematurament informació sobre l'estudi». «Els investigadors d'aquest estudi no van donar permís per a la publicació de resultats. A més, creiem que la publicació inclou una descripció inadequada de l'estudi. Aquest estudi va acabar abans d'hora a causa d'un baix reclutament de pacients, de manera que no compta amb la robustesa necessària per a obtenir conclusions estadísticament significatives», assegura.
«Els resultats de l'estudi no són concloents, encara que les dades suggereixen un potencial benefici per remdesivir, particularment entre aquells pacients que van ser tractats en estadis primerencs de la malaltia. Les dades disponibles s'han enviat per a la seva publicació en una publicació científica (peer-reviewed), el que proporcionarà informació més detallada d'aquest estudi en un futur pròxim», assenyala Gilead Sciences.
«Hi ha diversos estudis en fase 3 en curs que estan dissenyats per proporcionar les dades addicionals necessàries per determinar el potencial del remdesivir com a tractament per COVID-19. Aquests estudis oferiran més informació sobre qui tractar, quan tractar i quant de temps tractar amb remdesivir. Els estudis ja han completat el reclutament per a l'anàlisi primari o estan en camí de fer-ho en el curt termini», confessa l'empresa.