Ens trobem a les portes de les festes de Nadal. És un moment que preocupa i molt a les autoritats, ja que sumat al pont de desembre, podria fer que els contagis de coronavirus es descontrolessin.
La mobilitat durant aquest pont ha sigut molt alta. Milions de persones han aprofitat els festius per viatjar, sigui al mateix país o tornant a agafar un avió per anar a un país estranger. A l'Estat espanyol el ritme de contagis, fins ara, no ha estat tan alarmant com en altres països que han hagut d'endurir molt les mesures per intentar aturar una nova onada de Covid-19.
Sobre això, la vacunació sempre s'ha dit que és la clau. Podria ser aquest l'element diferencial a Espanya, ja que el percentatge de vacunació entre la població és molt elevat si el comparem amb la resta d'Europa. Tanmateix, encara hi ha sectors de població que, ni tan sols amb l'aplicació del passaport Covid, es volen vacunar.
La vacuna del coronavirus obligatòria
Fa una setmana s'especulava amb la possibilitat que Europa fes la vacuna contra el coronavirus obligatòria. De fet, en alguns països no volen esperar la paraula de la Unió Europea i podrien posar-ho en marxa ben aviat.
Això no ha agradat a aquests sectors de la població que estan en contra de la vacuna contra el coronavirus i ja hi ha hagut manifestacions arreu.
Ara, el director del departament de l'OMS per a Europa, Hans Kluge, ha assegurat aquest dimarts que la vacunació obligatòria contra la covid-19 ha de ser «l'últim recurs» per als governs. «És només aplicable quan totes les opcions per millorar la vacunació s'han esgotat», ha dit Kluge, que ha avisat que l'obligatorietat pot tenir «efectes» en «la confiança pública».
Protecció als infants, on més creixen els contagis
D'altra banda, el director del departament de l'OMS per a Europa ha instat els governs a «prendre mesures immediates per reduir la transmissió» del virus i ha reclamat incrementar la protecció als infants després que el grup de 5 a 14 anys sigui el que més ha incrementat els casos.
Pel que fa a la variant òmicron, Kluge ha insistit que encara no es té suficient informació sobre si és més o menys transmissible que la delta, que continua sent la dominant a Europa, o si provoca una malaltia més o menys greu.
«El problema ara és la delta», ha dit el director del departament de l'OMS per a Europa, que ha subratllat que totes les mesures que es prenguin per fer front a la delta també tindran un efecte sobre l'òmicron.