Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos metges atenent un pacient de coronavirus a l'hospital trueta, 18/04/2020

L'OMS rectifica les seves dades sobre morts a Espanya i situa la xifra en 27.940

L'organisme elimina 1.918 defuncions després de la polèmica pel desfàs amb les dades del MInisteri de Sanitat

Dos metges atenent un pacient de coronavirus a l'hospital trueta, 18/04/2020
L'OMS xifra en 27.940 les morts produïdes a Espanya per la Covid-19. | CatalunyaDiari

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha rebaixat la xifra de morts a Espanya a conseqüència del coronavirus fins a un total de 27.940, la qual cosa suposa 1.918 morts menys dels notificats hores abans. Aquesta rectificació arriba després de la polèmica pel desfasament amb les dades ofertes pel Ministeri de Sanitat.

L'OMS recollia 29.858 morts per la Covid-19 a Espanya, en contrast amb les 27.128 de les quals va informar el Ministeri de Sanitat aquest dimecres. Això suposava una discrepància de 2.730 defuncions registrades. En aquesta estadística, l'OMS informava de les 2.200 morts que van ser eliminades de l'estadística per Sanitat el 28 de maig, mentre afegia altres 800 decessos en data 2 de juny.

Tot i això, hores després, l'OMS ha modificat aquesta xifra, rebaixant el nombre de víctimes mortals fins als 27.940 (1.918 menys que en el balanç anterior), 812 casos més que el balanç de Sanitat, segons es reflecteix en la pàgina web de l'organisme sanitari internacional, on realitzen un balanç sobre el nombre de casos i defuncions a escala mundial per la pandèmia.

Sanitat no reporta dades diàries a l'OMS

Aquesta modificació en les xifres es produeix després que el Ministeri de Sanitat hagi aclarit que no reporta dades diàries a l'OMS, que, tal com indica en les seves actualitzacions, extreu informació de diferents fonts. En el cas dels països de la Unió Europea, del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC), entre altres.

Els tècnics de l'ECDC, segons expliquen en la seva pàgina web, es basen en les dades que publiquen les autoritats sanitàries dels diferents països i completen les seves actualitzacions amb altres fonts. En la seva actualització, l'ECDC indica que «les actualitzacions dels països es publiquen a hores diferents».

Modificació en la xifra de positius

Així mateix, l'OMS ha variat la xifra de casos positius a Espanya des de l'inici de la pandèmia des dels 240.308 fins a igualar-los als 240.326 del Ministeri de Sanitat.

Les xifres de morts oficials també contrasten amb altres fonts, com l'Institut Nacional d'Estadística (INE) o el Sistema de Vigilància de la mortalitat diària de l'Institut de Salut Carles III. Segons un informe de l'INE, publicat dimecres, el nombre estimat de defuncions a Espanya fins al 24 de maig és de 225.930 persones, la qual cosa suposa un augment del 24,1 per cent (43.945 més) respecte al mateix període de l'any anterior.