Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus

L'OMS treu ferro als casos de trombosi i aposta per seguir vacunant amb AstraZeneca

Considera que els «beneficis superen els riscos», i recorda que els vaccins no poden «reduir les malalties o morts per altres causes»

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus
L'OMS insisteix que la vacuna d'AstraZeneca és segura i recomana seguir administrant-la | Cedida

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana mantenir la vacunació amb AstraZeneca perquè «els beneficis superen els riscos». Mentre l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) està estudiant si alguns casos de trombosi estan relacionats amb el subministrament d'aquest vaccí.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

En aquest sentit, l'OMS ha apuntat en un comunicat aquest dimecres que «la vacunació contra la Covid-19 no pot reduir les malalties o morts per altres causes». Després que més de 15 estats europeus hagin aturat la vacunació amb AstraZeneca per precaució a l'espera del que digui l'EMA, l'OMS ha apuntat que «els casos de trombosi succeeixen freqüentment».

«El sistema de vigilància funciona», assegura l'OMS

«La trombosi venosa és la tercera malaltia cardiovascular més comuna a escala global», diu l'OMS, que subratlla que «en campanyes de vacunació extenses és habitual que els països vigilin les conseqüències adverses després de la immunització». «Això no vol dir necessàriament que els casos estiguin relacionats amb la vacunació», subratlla l'organisme, que, en tot cas, apunta que cal investigar els casos. «Això vol dir que el sistema de vigilància funciona», remarca.


L'OMS assegura estar en contacte amb l'EMA i la resta de reguladors d'arreu del món per tenir les darreres dades sobre la seguretat de la vacuna. A més, l'organisme apunta que el seu comitè de salut està analitzat «amb cura» les dades disponibles. L'EMA decidirà dijous si revisa l'opinió sobre la vacuna d'AstraZenca arran d'una trentena de casos de trombosi detectats entre els gairebé cinc milions de persones vacunades.

Un fàrmac avalat per l'OMS contra la lepra podria ser eficaç contra la Covid-19

Científics de l'Institut de Descobriments Mèdics Sanford Burnham Prebys (els Estats Units) i la Universitat d'Hong Kong han evidenciat que el fàrmac contra la lepra anomenat clofazimina, que figura en la Llista de Medicaments Essencials de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), presenta una potent activitat antiviral contra el SARS-CoV-2 i prevé la resposta inflamatòria exagerada associada a la Covid-19 greu.



Sobre la base d'aquests resultats, publicats en la revista 'Nature', els científics indiquen que podria iniciar-se immediatament un estudi de fase 2 per a avaluar la clofazimina com a tractament de la Covid-19. «La clofazimina és un candidat ideal per al tractament de la Covid-19. És segura, assequible, fàcil de fabricar, es pren en forma de píndola i pot estar disponible a tot el món. Esperem provar la clofazimina en un assaig clínic de fase 2 al més aviat possible per a les persones amb Covid-19, però que no estan hospitalitzades», han explicat. 

«Atès que en l'actualitat no existeix cap tractament ambulatori per a aquestes persones, la clofazimina podria ajudar a reduir l'impacte de la malaltia, la qual cosa és especialment important ara que veiem que sorgeixen noves variants del virus i contra les quals les vacunes actuals semblen menys eficaces», detalla un dels líders de la recerca, Sumit Chanda.


Reducció clara de la càrrega viral després de l'administració

La clofazimina es va identificar inicialment mitjançant el cribratge d'una de les majors col·leccions de fàrmacs coneguts del món per la seva capacitat per a bloquejar la replicació del SARS-CoV-2. L'equip de Chanda va informar anteriorment en 'Nature' que la clofazimina era un dels 21 fàrmacs eficaços 'in vitro', en una placa de laboratori, a concentracions que probablement podrien aconseguir-se amb seguretat en els pacients.


En el nou estudi, els investigadors van provar la clofazimina en hàmsters infectats pel SARS-CoV-2. Els científics van descobrir que la clofazimina reduïa la quantitat de virus en els pulmons, fins i tot quan s'administrava a animals sans abans de la infecció (de manera profilàctica). El fàrmac també va reduir el mal pulmonar i va evitar la «tempesta de citocines», una resposta inflamatòria aclaparadora al SARS-CoV-2 que pot ser mortal.