Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, de peu, parlant des del seu seient al Congrés dels Diputats

On i com votar a les eleccions del 28-A

Totes les claus dels comicis generals que tindran lloc aquest mes

mujer dudosa
Resol tots els dubtes que tens sobre la logística de les eleccions generals d'aquest mes | Pixabay

 

Potser acabes de fer 18 anys o és el primer cop que votaràs en unes eleccions i no tens gaire clar com i on ho has de fer. O podria ser que t'haguessis canviat d'adreça i que ignoris a quin col·legi electoral et toca anar. Sigui com sigui, aquest article mirarà de resoldre qualsevol dubte que puguis tenir de cara a les properes eleccions per configurar el nou govern espanyol, aquest 28 d'abril.

Primer de tot, caldria que tinguessis en compte que l'Oficina del Cens Electoral fa arribar una targeta censal a tots i cadascun dels ciutadans amb dret a vot, amb la indicació del centre de votació i la mesa electoral que els toca, tal com ha explicat 'España Diario'. No t'ha arribat la targeta censal? No et preocupis, continua llegint.

A quin col·legi electoral em toca anar i quina és la meva mesa?

Accedeix a la pàgina web de l'Institut Nacional d'Estadística

L'Institut Nacional d'Estadística o INE és un organisme que coordina, a nivell general, els serveis estadístics d'Espanya. Igualment, s'encarrega de controlar, vigilar i supervisar els procediments tècnics d'aquests serveis i, a més, ofereix a la població un cercador que serveix per trobar el col·legi i la mesa electoral on cal anar per exercir el dret a vot.

Aquí tens l'enllaç que et permetrà comprovar on has d'anar a votar: et mostrarà la mesa electoral i l'adreça del col·legi on has d'anar en funció d'on t'hagis domiciliat.

Tot seguit, fes clic a 'consulta de meses i locals electorals'  i emplena com a mínim els camps obligatoris indicats. Aleshores, hauràs d'introduir la primera lletra del teu cognom  per esbrinar exactament la mesa on et tocarà votar.

Potser hi ha més d'una opció amb localitzacions diferents. En aquest cas, fes clic a la que s'ajusti al teu domicili i l'INE et mostrarà a quin col·legi electoral cal que vagis a votar i on es troba situat, a banda del districte electoral, la secció concreta i la identificació específica de la mesa electoral on trobaràs l'urna per dipositar-hi el teu vot.

Congreso de los Diputados
El 28 d'abril s'escullen els representants del Congrés i del Senat | cedida

 

Ves a l'ajuntament per informar-te

En cas que prefereixis fer els tràmits en persona, existeix la possibilitat d'anar de manera presencial a preguntar a l'ajuntament. Allà t'hauran d'atendre per donar resposta als teus dubtes al voltant de les eleccions del 28-A, o et recomanaran que visitis la pàgina web de l'ajuntament, en funció del lloc on resideixis.

Hi ha algunes localitats, com ara Barcelona, València, Madrid o Sevilla, que consten de pàgines oficials en què s'hi han emmagatzemat les dades necessàries per verificar si els ciutadans apareixen als seus censos electorals. Únicament caldrà que s'introdueixi  el DNI, el NIE o passaport i la data de naixement de la persona interessada.

A banda, en determinats llocs web com el de la Generalitat Valenciana  només caldrà que s'introdueixi la data de naixement i el número d'identificació de la persona en qüestió.

Votar a distància per correu

Igualment, pots optar per votar a través del correu postal anant a l'oficina postal que tinguis més a prop de casa. Allà, caldrà que demanis l'imprès de sol·licitud per votar per correu, entre el 5 de març i el 18 d'abril. Un cop el tinguis, emplena'l i dona'l allà mateix o a qualsevol altra oficina de Correus en persona, de manera gratuïta. Per fer aquest tràmit, et caldrà mostrar el teu DNI original, i no una fotocòpia o resguard. Si tens el DNI caducat, també et servirà per al tràmit. Una opció alternativa seria ensenyar el teu passaport o el permís de conduir amb una fotografia.

Així, la Delegació Provincial de l'Oficina del Cens Electoral que pertoqui enviarà als electors, per correu certificat, del 8 al 21 d'abril, al lloc i la data demanats, la documentació que cal per tal que després ells enviïn el seu vot.

Quan els electors ja hagin rebut els documents que els calen, hauran de presentar a qualsevol oficina postal el sobre oficial adreçat a la mesa electoral i, a dins, hi hauran de col·locar el sobre de votació amb la papereta del partit escollit a l'interior. L'enviament es farà de manera gratuïta, per correu certificat i urgent, entre el 8 i el 24 d'abril. Si vols obtenir més informació sobre el tràmit, pots fer un cop d'ull al lloc web oficial de Correus d'Espanya.

 

Què passa si durant les eleccions ets a l'estranger?

Si  habitualment resideixes al territori espanyol però el dia de les eleccions no seràs al país, t'has de donar d'alta com a no resident al país on siguis. A continuació, caldrà que emplenis l'imprès de sol·licitud de documentació electoral, que hauràs d'enviar per mitjà de l'oficina insular.

Quan hagis rebut per correu postal a l'adreça indicada els documents per poder votar, els podràs enviar a la teva mesa electoral per mitjà del consolat general d'aquell país.

internet amigo
Les noves tecnologies et permeten consultar el cens electoral electrònicament | Pixabay
 

Quines eleccions hi ha aquest any?

A mitjans del mes de juliol de 2016, Mariano Rajoy va iniciar de manera oficial la XII legislatura i posteriorment va ser rellevat per Pedro Sánchez que, segons el calendari previst inicialment, l'hauria d'haver acabat a mitjans de l'any 2020. El 15 de febrer d'aquest 2019, però, Sánchez va anunciar que el final de la legislatura tindria lloc el dia 5 de març, després de la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat de la dissolució de les Corts i de la convocatòria d'unes eleccions generals, previstes el dia 28 d'abril de 2019.

D'aquesta manera, queda cobert el termini de 54 dies obligatori entre la dissolució de les Corts i la crida a votar, i el govern Sánchez s'escurçarà aproximadament catorze mesos. Això fa que passi a la història com la quarta legislatura més breu d'Espanya en temps de democràcia.

28 d'abril: eleccions generals 

Així, el dia 28 d'abril començarà una primavera farcida de cites electorals que durarà fins al dia 26 de maig, quan tindran lloc les eleccions municipals, autonòmiques i europees. D'aquesta manera, el proper diumenge 28 d'abril tindran lloc les catorzenes eleccions generals espanyoles des de la transició que, a banda, són les terceres que se celebren sota el regnat de Felip VI. Els ciutadans del país estan cridats a decidir qui serà el proper president del govern  d'Espanya. 

Dins de l'àmbit estatal, els partits que concorreran a les eleccions són el PSOE, Units Podem, PP, Ciutadans, Pacma o VOX, entre altres grups polítics que no han obtingut representació parlamentària en eleccions prèvies.

Igualment, es presenten a les eleccions generals alguns partits regionals, com ara el PDeCat i Esquerra Republicana a Catalunya; EH Bildu i el Partit Nacionalista Basc a Euskadi; BNG, En Marea, CxG —Compromís per Galícia— i PCTG —Partido Comunista dos Traballadores da Galiza— a Galícia; i, finalment, diversos altres partits de comunitats diferents.

El Parlamento Europeo
Edifici del Parlament Europeu | Cedida

 

26 de maig: eleccions municipals, autonòmiques i europees

Les properes eleccions europees tindran lloc el 26 de maig d'aquest 2019, i seran les primeres després del Brexit. Al territori espanyol, les eleccions europees, que tenen lloc un cop cada cinc anys, se celebren aquest any el mateix dia que les eleccions municipals i autonòmiques —en aquest darrer cas, no en totes les comunitats—, que tenen lloc cada quatre anys.

Així, el proper 26 de maig s'escollirà alhora la configuració del Parlament Europeu, els alcaldes i regidors dels ajuntaments de tot l'Estat i els membres dels parlaments autonòmics de la majoria de comunitats, tret de Catalunya, la Comunitat Valenciana, Galícia, Andalusia i el País Basc, així com els representants de les ciutats autònomes de Melilla i de Ceuta.

Calendari detallat de les eleccions

Així doncs, el calendari detallat d'aquesta primavera electoral és el següent:

  • 02/04: les candidatures es publiquen
  • 12/04: la campanya electoral comença
  • 18-20/04: Setmana Santa
  • 26/04: la campanya electoral s'acaba
  • 27/04: jornada de reflexió, durant tot el dia
  • 28/04: dia dels comicis generals
  • 10/05: tret de sortida de la campanya electoral de les eleccions municipals, autonòmiques i europees
  • 24/05: la campanya electoral s'acaba
  • 25/05: jornada de reflexió, durant tot el dia
  • 26/05: dia dels comicis municipals, autonòmics i europeus