Succesivament van apareixent les conseqüències del coronavirus en l'economia espanyola. A la pèrdua de llocs de treballs, al càstig a sectors clau com el turisme i al cop a l'erari, s'hi suma ara un altre problema: les empreses espanyoles es preparen per a llançar una nova onada de prejubilacions a partir dels 55 anys. Les companyies estan accelerant les converses amb despatxos i sindicats per a aprovar aquestes prejubilacions a partir de la tardor, i, així, molts treballadors es jubiliarien amb 55 anys i un 80% del salari de mitjana.
Aquesta és una de les mesures contemplades per empreses que es van veure durament castigades pels efectes del coronavirus, i que ja van dur a terme d'altres com els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO). A l'abril van arribar a tres milions, però si no hi ha un acord d'última hora, s'extingiran el 30 de setembre.
De fet, a l'agost el nombre de persones afectades pels ERTO es va veure reduït per sota del milió, i, per això, posteriorment, s'han explorat altres vies com els plans de jubilació. El pla del Govern passa ara per liquidar els expedients al setembre i començar a fer costat a la tardor als sectors estratègics com l'oci i el turisme.
Encara que empreses i sindicats es mostren poc inclinats a aquestes alternatives per les tensions que provocarà, despatxos i consultores han tingut un augment de peticions d'assessorament després de la desaparició de l'estat d'alarma el 21 de juny.
Això fa preveure una nova onada de prejubilacions o jubilacions voluntàries. Els anuncis de el Govern d'endurir les condicions de la prejubilació en crisi passada ja van accelerar aquests processos, i sense anar més lluny, entre 2014 i 2019 les jubilacions anticipades van augmentar un 66%, de 30.000 a 50.000 segons el ministeri de Seguretat Social.
La jubilació anticipada
Davant l'enorme desemborsament de l'Estat en ajudes per a fer front a la crisi, el ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que lidera José Luis Escrivá, va proposar el mes de març una sèrie de mesures per a endurir les condicions per a accedir al retir i cobrar la prestació de jubilació.
Pendent d'aprovar aquesta nova reforma del sistema de pensions després de la crisi, la seva idea és utilitzar incentius que contribueixin a acostar l'edat efectiva de jubilació a l'edat legal, que actualment és de 65 anys i 10 mesos, i de 61 anys i 10 mesos per a les jubilacions parcials.
L'edat efectiva varia de l'edat legal a causa de les prejubilacions. L'edat de jubilació a Espanya serà de 64,5 anys en 2020, però segons el ministeri les anticipades voluntàries va augmentar un 66% fins a representar el 16% en 2019.
Allargar la vida laboral dels ciutadans reduiria la despesa en pensions, i per això retardar l'edat efectiva amb incentius és la gran prioritat de la Seguretat Social. D'altra banda, també ha accelerat l'actualització de les pensions en un nou marc estable del Pacte de Toledo que aconsegueixi mantenir el poder adquisitiu per a les pensions, de cara a 2021.