Clifton Onolfo trenca el seu silenci

Clifton Onolfo assegura que lluitarà fins al final per la supervivència del CF Reus

El propietari del club roig-i-negre explica es dipositaran 30.000 euros a la Federació Catalana de Futbol per poder jugar a Tercera Divisió

Clifton Onolfo torna a l’atac i ho fa amb contundència. El propietari nord-americà del CF Reus ha realitzat un viatge llampec cap a la capital del Baix Camp en les últimes hores després de quatre tres mesos d’absència a la ciutat per posar fil a l’agulla als temes que situen ara mateix la supervivència de l’entitat penjant d’un fil. Onolfo no ha pogut garantir que el primer equip roig-i-negre pugui competir durant la temporada 2019-2020 però assegura posar-ho tot per a què així sigui: «La Federació Catalana ens requereix 30.000 euros per jugar a Tercera i Primera Catalana i ho pagarem dilluns en efectiu». A més, ha recordat que «la Federació Espanyola té dos avals nostres, un de 400.000 i un de 150.000 euros, que pot fer servir com vulgui. Els diners estan allà i tenen dret».

Disposats a conformar-se amb un equip a Tercera i un a Primera Catalana

Tot i que Clifton Onolfo ha afirmat que «l’ideal seria tenir un equip a Segona B i un altre a Tercera», l’empresari ha assegurat que «estem disposats a jugar a Tercera amb el primer equip i a Primera Catalana amb el filial». El propietari dels ganxets ha anunciat que «vam presentar un aval a la Real Federación Española de Fútbol (RFEF) de 400.000 euros per un club de Segona B i 150.000 euros per a un club de Tercera. Encara tenen aquests diners, fem el màxim per salvar el club, incloent a uns jugadors (del filial) que se’ls pot pagar amb això». També ha explicat que Russel Platt, company de negocis de Clifton, «ha decidit que deixem els diners a la Federació, no aconseguiran cap altre club amb aquests diners per estar a Segona B».

David Peña i Clifton Onolfo, aliança per la lluita judicial
David Peña i Clifton Onolfo, aliança per la lluita judicial | Joan Alfons López

I és que solucionar els deutes amb els jugadors del filial és bàsic per a què la RFEF permeti el club poder inscriure jugadors durant el mercat de fitxatges: «L’Asociación de Futbolistas Españoles (AFE) té molt a dir al respecte, els nostres advocats parlaran directament amb ells», respon Onolfo quan se li pregunta si pot garantir que el CF Reus competirà en alguna categoria aquesta campanya. El nord-americà ha carregat contra la RFEF i l’AFE afirmant que «presentarem un recurs perquè estem enmig d’un concurs de creditors i ells no estan facultats per matar el club. Estan utilitzant regles esportives per sobre de les civils i mercantils per acabar amb l’entitat. Això no hauria de passar». A més, s’han reconegut contactes ja passats i s’han confirmat de pròxims per arribar a una entesa amb el sindicat dels futbolistes: «Seguirem tenint reunions. Aquí han passat coses sense precedents, com l’alliberament dels jugadors del primer equip sense la signatura del president».

Detalls del projecte esportiu

Tot i que l’enrenou als despatxos sembla lluny de finalitzar-se, el treball esportiu si es vol competir en la temporada 2019-2020 ha de tenir-se avançat. Així ho ha admès un Onolfo que veu com el pas del temps rovella la feina realitzada per confeccionar una hipotètica plantilla a Segona B: «Fa dues setmanes teníem 26 precontractes amb jugadors però ara són poc més de la meitat aquells que segueixen compromesos amb la causa. Volen jugar a Segona B i evidentment nosaltres els hi hem dit que poden marxar si no volen esperar». Al capdavant del primer equip hi hauria Ramon Maria Calderé, mentre que David Cabildo seria l’entrenador del filial. 

D’altra banda, Onolfo li ha atribuït la direcció esportiva al reusenc Gerard Escoda: «Tenim un director esportiu que en el passat va pujar de Tercera a Segona B». Tot i aquest nomenament que ha agafat el reusenc per sorpresa, s’ha tractat d’un malentès. Escoda forma part de Far Law Sports, branca esportiva del bufet d’advocats de David Peña que s’encarrega de l’assessorament esportiu. I és que Onolfo ha decidit aliar-se amb Peña i Nofuentes ADV que lidera el reusenc David Peña. Acompanyat de Fernando Araujo com a advocat especialitzat en temes concursals, aquesta aliança arriba per ser més efectius en la lluita judicial: «Nosaltres treballem les coses des d’un punt de vista anglosaxó i David Peña ens ha donat el coneixement de com s’han de fer les coses a Espanya, és una gran aliança».

Clifton Onolfo durant la compareixença de premsa realitzada al bar de l'Estadi Municipal
Clifton Onolfo durant la compareixença de premsa realitzada al bar de l'Estadi Municipal | Joan Alfons López

Crítiques a LaLiga i trencament amb David López

Clifton Onolfo ha aprofitat la compareixença per carregar contra tots aquells factors que han dut al CF Reus a la dramàtica situació que travessa avui. El primer en rebre clatellots del nord-americà ha estat LaLiga de Javier Tebas: «Van poder arreglar això amb els dos milions de l’inscripció i els més de quatre milions que tenen pels drets televisius i que no han entregat». El propietari de la SAE ha anat més enllà i ha afirmat que «els diners que rebem de LaLiga, de la RFEF, de Laporta o d’Oliver aniran al club, als jugadors i als treballadors». I es que el club que va comprar el nord-americà és ben diferent de l’actual: «Quan vam adquirir el club, aquest valia 20 milions i tenía sis més en forma de jugadors. Això ha desaparegut ara i ens ha fet molt mal. LaLiga tenia els seus propis problemes amb Joan Oliver i Joan Laporta i ens van sancionar d’una manera mai vista en la història de la FIFA».

Clifton Onolfo i el seu advocat personal, Daniel Infante, han deixat clar que ha existit un punt i a part pel que fa a les relacions amb l’administrador David López Estebaranz: «López ha fet una feina increïble fins ara, fins al 17 de juliol concretament. Hi havia 150.000 euros per mantenir-nos a Segona B i van ser dipositats 400.000 més. A partir d’aquí, no entenem perquè no ha lluitat per mantenir l’equip a Segona B», ha afirmat Onolfo.

Gerard Escoda parlant per telèfon després de la roda de premsa d'Onolfo
Gerard Escoda parlant per telèfon després de la roda de premsa d'Onolfo | Joan Alfons López

Oliver, Laporta i l’Ajuntament surten escaldats

No hi ha cap dubte que la part més dura de la compareixença de premsa ha estat per la tripleta formada per Joan Oliver, Joan Laporta i l’Ajuntament de Reus. Respecte als primers, Onolfo els ha volgut enviar un missatge dur i directe: «Ells creien que ens retiraríem, estem aquí per quedar-nos i lluitar. Els seguidors, els treballadors, els 109 anys d’història del club i tothom ha de saber que es mereixen tenir un club aquí i estem per lluitar fins al final». El nord-americà ha estat contundent afirmant que «gran part del mal que s’ha fet aquí és per Oliver i Laporta, prendrem les mesures necessaries contra ells». A més, ha volgut deixar clar que «no estem relacionats amb ells».

Onolfo també ha destapat més informació sobre el cas del BIT FC, club adherit a l’estructura esportiva del CF Reus. A l’hora de parlar dels números reals dels reusencs en la seva arribada, Onolfo afirma que hi havia moviments estranys de diners cap a la Xina: «Van comprar un club per tres milions d’euros amb diners del CF Reus, tenien signat un contracte per 300.000 euros amb Kelme amb diners del club i es donaven samarretes al club xinès. Tenim proves, moltes despeses són viatges a la Xina i hi havia empresaris xinesos en nòmina al club quan no tenen res a veure aquí». Sobre el BIT, Onolfo afirma que «el club és un actiu del CF Reus, potser podem aplicar mesures per a què aquests tres milions tornin i puguem recuperar la inversió, els diners ens pertanyen».

Clifton Onolfo acompanyat de Daniel Infante, advocat personal del nord-americà
Clifton Onolfo acompanyat de Daniel Infante, advocat personal del nord-americà | Joan Alfons López

Pel que fa a l’Ajuntament, no ha marxat indemne: «Una de les condicions per les quals es va signar aquesta compra del club és perquè la ciutat ens va fer promeses parlades i escrites. Sol·licitem que compleixin amb la seva paraula, la nostra reputació s’ha vist afectada venint aquí. Han pogut fer més per ajudar, no han fet el suficient i haurien de decidir si volen un club a la ciutat». Onolfo ha tornat i ho ha fet amb el cartutx ple de bales. La història del CF Reus viu un nou exòtic capítol d’un serial que quan sembla pròxim al seu final, veu com aquest s’allarga.