L'operadora mòbil Parlem utilitza una imatge sense pagar els drets d'autor

La fotògrafa egarenca Mireia Comas ha denunciat a les xarxes socials que fa un mes que intenta parlar amb els responsables de la companyia | La denúncia ha provocat una onada d'indignació a les xarxes

Parlem és una operadora de telefonia «100% catalana»
Parlem és una operadora de telefonia «100% catalana» | Cedida

L'operadora de telefonia mòbil catalana Parlem, que es va donar a conèixer per ser la primera companyia «100% catalana» en el sector, s'ha vist recentment envoltada en una gran polèmica que ha generat una onada d'indignació a les xarxes socials.

En concret, segons ha assegurat la fotògrafa egarenca Mireia Comas (@mireiacomas) a través del seu perfil de Twitter, Parlem ha utilitzat una instantània seva,  on sorprèn els Minyons de Terrassa carregant un castell, per a una campanya publicitària,sense pagar-li els corresponents drets d'autor. 

La fotògrafa fa un mes que reclama els seus diners

El problema no és que la fotògrafa no s'hagi posat en contacte amb l'operadora mòbil, ja que, segons ha denunciat la mateixa Mireia, fa «un mes» que intercanvia correus amb Parlem, sense èxit. «Es neguen a pagar-me la fotografia que m'han robat i utilitzat sense el meu consentiment». Després de denunciar-ho públicament a la xarxa, la seva publicació ha aconseguit un gran impacte, amb centenars de comentaris, i més de 1.500 retuits i 1.000 'likes'. 

La major part dels usuaris han mostrat la seva indignació davant dels fets, i han instat la fotògrafa castellera a seguir lluitant pels seus drets. «No em canvio a Parlem fins que no et paguin la utilització de la foto» o «Si no ho resolen, em donaré de baixa de Parlem», han estat alguns dels comentaris que s'han pogut veure. Ara bé, també hi ha hagut un membre de la mateixa colla castellera fotografiada que ha sortit en defensa de la companyia.

Jordi Borràs ha sortit en defensa de la fotògrafa

Qui també ha denunciat els fets ha estat el fotògraf Jordi Borràs, que a través del seu perfil de Twitter ha assegurat que els fets denunciats són «intolerables». «Els fotògrafs n'estem farts d'aquesta sagnia i abús generalitzat a l'hora d'aprofitar-se de la feina dels altres. Pagueu la foto a Mireia Comas!», ha escrit Borràs. 

L'operadora ha reaccionat després de la denúncia

Després de veure el gran impacte que ha tingut a la xarxa el missatge de denúncia de la fotògrafa, la companyia ha decidit moure's i negociar amb ella. La mateixa Mireia ha explicat a través de Twitter que Parlem «acaba de rectificar i ara sí que volen parlar».  

Ara bé, Aquest matí la l'operadora ha donat a conèixer un comunicat en el qual el seu responsable de comunicació, Albert Castellón, assegura que reconeixen «els drets d'autor» en tots els àmbits, i que tenen clar que la fotografia és «un dels territoris on preservar i recompensar l'autoria de les obres és més necessari».

En aquest sentit, Parlem s'ha justificat al·legant que «mai s'ha volgut utilitzat de manera fraudulenta una fotografia» obviant «els drets d'autor, i que l'empresa té un conveni amb la colla dels Minyons de Terrassa des del novembre del 2015. Finalment, assenyala que la mateixa imatge va aparèixer en una campanya publicitària publicada al portal 'Xatakamovil' l'any 2017, sense concretar si pagarà a Mireia Comas per la seva autoria. 

La reacció no ha agradat a la fotògrafa egarenca, que ha lamentat la publicació d'un «comunicat fals», sense haver parlat primer amb ella. «Encara espero poder parlar amb algun responsable de Parlem», ha insistit. 


Comentaris

envia el comentari