Al planeta terra habitem uns 8.000 milions d'éssers humans junt amb una extensa flora i una fauna d'uns 8,7 milions d'espècies diferents, en un àmbit compartit amb oceans, rius, llacs, pantans, boscs frondosos, selves tropicals, deserts, volcans, pics elevats coronats de neu, uns casquets de gel en els seus pols, etc. El planeta i els seus elements han experimentat canvis físics i evolutius al llarg del temps.
L'homo sapiens va sortir de l'Àfrica i es va expandir per tot el planeta. Les condicions de vida actuals han afavorit un ràpid creixement de la població provocant altes concentracions humanes en diferents punts del planeta. També la contaminació que es produeix per la sobreexplotació de recursos naturals i la fabricació i consum de productes de difícil eliminació fa que avui els índexs de contaminació en el medi ambient afavoreixin un canvi climàtic accelerat que té i tindrà repercussions catastròfiques per al planeta i els seus éssers vius.
El papa Francesc en el marc del XX Congrés de l'Associació Internacional de Dret Penal, celebrat a Roma del 13 al 16 de novembre, va anunciar que introduiria en el catecisme de l'Església «el pecat ecològic» com a ecocidi. El papa Francesc defineix l'ecocidi com «la contaminació massiva de l'aire, dels recursos de la terra i de l'aigua, la destrucció a gran escala de la flora i de la fauna i qualsevulla acció capaç de produir un desastre ecològic o destruir un ecosistema».
Denuncia també que existeixen freqüents falles en el dret penal que ometen els delictes dels més poderosos i de les grans corporacions amb la seva «criminalitat organitzada» que seria la responsable del saqueig dels recursos naturals del planeta. I va finalitzar fent un crit als líders mundials per «assegurar una protecció jurídica adequada de la nostra casa comuna».
És bo i necessari que un papa com Francisco doni pautes des del lloc que ocupa, no només a la comunitat cristiana (un 31% de la població mundial), sinó com altaveu mundial. Sempre hi haurà sectors (interessos) econòmics, com d'opinió general, contraris a aquesta reflexió papal, però de ben segur el que de moment no hi ha és un altre planeta per l'ecosistema que habita en ell. És hora que tots col·laborem a millorar-ho. Així ho veig.