Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Parc eòlic

Creix l’oposició als nous parcs eòlics a la Conca de Barberà

Josep Andreu, l'alcalde de Montblanc, va mostrar la seva preocupació en el darrer plenari municipal

Parc eòlic
Parc eòlic | Francis J Sánchez

La possible ubicació de nous parcs eòlics a la Conca de Barberà continua creant preocupació en els diversos  municipis  afectats. El passat mes de març es coneixia la notícia que les empreses Naturgy Renovables SLU i Green Capital Power havien presentat projectes a la  Generalitat de Catalunya  per poder instal·lar aerogeneradors en alguns punts de la comarca i també a l’Anoia i la Segarra. Concretament, es tractaria del parc de Trilla amb un aerogenerador al terme municipal de Llorac; el parc de Seré amb 6 molins a les Piles i 2 a Conesa; el d’Ondara i el d’Esteve amb afectació també a Llorac; i el de Portella, que afectaria Santa Coloma de Queralt amb dos aerogeneradors.

El Consell Comarcal de la Conca, davant del desconcert dels diferents governs locals, va demanar al govern català que els possibles parcs no entorpeixin projectes ja programats i siguin compatibles  amb la nova infraestructura d’abastament d’aigua potable, amb les xarxes de telecomunicacions, que es respecti la carta de paisatge  i que tinguin el menor impacte visual possible, entre altres aspectes. Alhora, en els respectius plenaris municipals s’ha posat sobre la taula la preocupació que hi ha al territori sobre la incidència d’aquestes infraestructures  en el paisatge i l’entorn rural.

Preocupació de Josep Andreu pel parc a la Serra de les Guixeres

En aquest sentit, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, en el primer ple municipal que es va celebrar a la capital de la comarca aquest dimecres 10 de juny, va evidenciar la preocupació que li causa la possible instal·lació dels parcs fotovoltaics a la comarca. Més concretament, va fer incís en el que es podria situar a la  Serra de les Guixeres, al terme municipal de la vila ducal, entre  Lilla i la Riba.

Segons el batlle, aquesta instal·lació comptaria amb dos aerogeneradors de gran potència, «cosa que podria causar un impacte important en l’entorn i, en aquest sentit, caldria buscar diverses formes de  protecció per evitar-ho, com en el cas del Tossal Gros».

Ple de l'Ajuntament de Montblanc.
Montblanc ha estat el primer ajuntament tarragoní en reprendre els prens presencials. | Àngel Ullate

Rebuig al plenari de Pontils

Per la seva banda, l’Ajuntament de Pontils, en el darrer plenari municipal celebrat el 4 de juny passat, també va mostrar el seu rebuig  al parc eòlic  que es preveu instal·lar al municipi. Des del govern argumenten que «suposaria un gran impacte per l’entorn i un canvi en les condicions de vida de les persones que resideixen al poble». En la trobada, també es va aprovar que el consistori treballarà amb l’objectiu «d’aconseguir una transició energètica justa, democràtica i sostenible, en especial al sistema elèctric».

En això, la majoria d’alcaldes de la zona coincideixen en el fet que un dels aspectes que més els preocupa és què passarà quan finalitzi la vida útil  dels parcs eòlics, al cap de 30 anys. Aquesta qüestió crea incertesa en els municipis, ja que el desmuntatge d’aquestes infraestructures a hores d’ara no està contemplat i els agents que s’han de fer càrrec d’aquest procés queda en l’aire.