Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'oposició de Reus pot forçar unes ordenances fiscals

Critiquen la voluntat del govern de prorrogar-les juntament amb els pressupostos | Els grups compten amb recursos per modificar les ordenances

El plenari municipal de Reus durant la sessió d'octubre
El plenari municipal de Reus durant la sessió d'octubre | Jordi Olària

 

El camí de les ordenances municipals de Reus pot ser més llarg del que es preveia. Alguns grups de  l'oposició de l'Ajuntament de Reus estan estudiant quins mecanismes tenen a l'abast per forçar el govern a modificar unes ordenances que l'equip de l'alcalde Pellicer volia congelar. Aquest matí ho ha apuntat el PSC en roda de premsa, i TarragonaDigital  ha confirmat que ja hi ha hagut les primeres converses per explorar les possibilitats reals de dur-ho a terme.

El govern de Reus anunciava, aquest dilluns, que no intentarà ni tan sols negociar les ordenances fiscals ni els pressupostos municipals amb l'oposició. El regidor d'Hisenda, Joaquim Enrech, afirmava que el govern tenia voluntat de diàleg, però que l'oposició imposaria línies vermelles insalvables i que, per tant,  s'estalviarien «perdre el temps amb setmanes de converses estèrils».

L'oposició critica que el govern ni intenti negociar els pressupostos

Les crítiques de l'oposició no han tardat a arribar. Minuts després de l'anunci del govern era la CUP qui, per boca de la seva portaveu, Marta Llorens, ho considerava una mostra més de la «reiterada incapacitat negociadora del govern municipal, emparats en una llei d’hisendes locals laxa i amb vista de les eleccions del 2019».

Marta Llorens, portaveu de la CUP Reus
Marta Llorens, portaveu de la CUP Reus | Miguel Cabrerizo

 

En la mateixa línia es mostra el PP. El seu portaveu local, Sebastià Domènech, explica a aquest mitjà que aquest desenllaç ja es preveia ara fa un any, «això estava cantat», sentencia. Van aprovar, recorda també Sebastià Domènech, quatre milions d'euros d'endeutament «per inaugurar carrers i places» i per a «poder-se fer la campanya de cara a les municipals».

El grup municipal del PP a l'Ajuntament de Reus
El grup municipal del PP a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària

 

Ho consideren una estratègia electoral per arribar a l'any 2019 amb uns pressupostos fets a mida i en solitari. La mateixa tesi manté el PSC, que tot i això ho qualifica d'irresponsabilitat i covardia. El portaveu socialista, Andreu Martín, afirma que «tot Reus necessita aquest treball per poder disposar d'un expedient que dibuixi la realitat de la ciutat; no disposar d'això és una irresponsabilitat mai vista en un govern d'aquesta ciutat».

Andreu Martín, portaveu del PSC, durant la roda de premsa d'aquest matí
Andreu Martín, portaveu del PSC, durant la roda de premsa d'aquest matí | Jordi Olària

 

El PSC ho qualifica de «covardia política»

«És la cirereta del pastís d'aquest desgavell de govern d'aquests quatre anys, no ens ho podien posar més fàcil per mostrar un govern esgotat, sense ambició», afegeix Martín. Considera que l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, només ha intentat seure a negociar quan sabia que tenia els pressupostos garantits a través de la qüestió de confiança.

Fent un símil futbolístic, des del PSC consideren que el govern de Reus només surt a jugar el partit quan té l'àrbitre a favor. «Quan et toca sortir a jugar el partit, que no tens l'àrbitre a favor, i que potser no guanyes, no surts a jugar, no baixes de l'autobús, és impossible d'entendre». «És la mostra més gran que hem tingut en aquests anys de mandat de covardia política», sentencia el portaveu socialista.

El plenari municipal de Reus durant la sessió d'aquest dilluns
El plenari municipal de Reus en una imatge d'arxiu | Jordi Olària

 

L'oposició de Reus podria forçar unes ordenances municipals

Segons ha apuntat el PSC durant la roda de premsa, l'oposició de Reus encara té algun recurs per forçar el govern a aprovar unes ordenances, encara que no siguin les seves. Altres grups de l'oposició han confirmat a TarragonaDigital que ja s'han mantingut converses per explorar una 'proposta d'acord'. Es tracta d'un mecanisme administratiu que permetria que l'oposició redactés les ordenances i el govern les hagués d'aplicar.

Les mocions que es presenten i s'aproven en un plenari municipal no són d'obligat compliment, no tenen el pes jurídic necessari. La proposta d'acord sí que el té segons l'oposició reusenca. D'aquesta manera es podria fer una proposta d'ordenances a la comissió informativa; si s'aprovés, els serveis municipals la treballarien i, finalment, arribaria al ple. Seria al plenari on quedaria definitivament aprovada i, per tant, s'hauria d'executar encara que el govern no volgués.

El mateix recurs es podria utilitzar, expliquen, per a les modificacions de crèdit. Si bé l'oposició no pot redactar un pressupost amb aquest sistema, sí que pot modificar el que hi hagi vigent. Tot plegat es basaria en la majoria amb què compten CUP, Cs, PSC i PP tant a la comissió informativa com al plenari municipal. Caldria, això sí, que aquests quatre grups es posessin d'acord.