L'Ajuntament de Reus prohibirà la venda d'animals al Mercat de Marxants i que les botigues de mascotes els tinguin a l'aparador. Són dos dels punts que contempla la nova ordenança d'animals que el govern local preveu aprovar dilluns vinent al plenari municipal. El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha fet èmfasi, durant la seva presentació, en el fet d'haver treballat el document de manera conjunta amb alguns dels grups de l'oposició, el Col·legi de Veterinaris i entitats animalistes i socials.
Prohibida la venda i l'exposició d'animals a la via pública
Com ja va fer, per exemple, Tarragona, ara fa un parell d'anys, Reus també prohibirà la venda d'animals vius a la via pública; principalment, doncs, als Mercats de Marxants. A més, però, aquest mateix punt també prohibeix que les botigues de mascotes tinguin animals a l'aparador com a reclam comercial. Els comerços sí que poden, en canvi, tenir els animals a l'interior dels establiments
És obligat censar gossos, gats i fures a Reus
Una de les obligacions que estableix la nova ordenança en relació a la tinença d'animals és la de censar-los. Gossos, gats i fures cal que estiguin registrats a l'Ajuntament; ara fa un any i mig es va posar en marxa una campanya en aquesta línia que ha registrat 4.744 gats i gossos censats. En total, a la ciutat, el consistori té registrats 11.350 animals entre gats, gossos i fures.
El registre i la llicència de gossos potencialment perillosos a Reus
Unes de les sancions que s'aproven de manera recurrent al plenari municipal són les que tenen a veure amb la tinença d'animals potencialment perillosos i la seva llicència. En aquest sentit, Daniel Rubio manté que s'actua i se seguirà actuant «amb pedagogia». La nova ordenança deixa establert el que ja s'aplicava basant-se en la llei del Parlament. L'Ajuntament permet a una persona en situació infractora que regularitzi la seva situació abans d'imposar-li una multa. Si en un període de 30 dies no ha obtingut la llicència, llavors s'imposen multes que poden anar dels 2.400 als 15.000 euros.
Les actuacions contra els coloms a Reus
Pel que fa al control de la població de coloms, el règim sancionador de l'ordenança deixa constància de la prohibició d'alimentar aquests ocells. El regidor de Medi Ambient ha anunciat que, en els pròxims dos o tres mesos, s'instal·laran nous punts de pinso esterilitzant. Després de la prova feta en un sol punt pilot al passeig de Mata —s'hi ha reduït al voltant d'un 10 % la població de coloms—, ara aquesta tècnica s'estendrà per la ciutat.
Segons ha detallat Daniel Rubio, en ciutats de la mida de Reus, els coloms es converteixen en un problema important. El regidor d'Ara Reus ha volgut comparar la situació de la capital del Baix Camp, amb uns 106.000 habitants, amb la de Barcelona, on hi viu un milió de persones. A la ciutat comtal hi ha una població d'entre 40.000 i 50.000 coloms, no gaire superior de la de 30.000 exemplars que es calcula que hi ha a Reus.
Un any i mig de treball col·lectiu pels animals
El regidor Daniel Rubio ha aplaudit la disposició que, afirma, han mostrat les entitats animalistes durant l'any i mig que ha durat la redacció d'aquesta ordenança, així com la voluntat d'alguns grups municipals. Ha volgut agrair, també, la feina dels tècnics municipals de l'àrea de Medi Ambient. Per la implicació de tots plegats, ha assegurat, s'ha aconseguit una ordenança que vetlli «per la convivència entre animals, propietaris i ciutadania».
El document vol, segons el responsable municipal de Medi Ambient, «regular i promoure la tinença responsable d'animals domèstics». Un document que, segons Rubio, el PSC ha estat treballant fins al darrer moment, però al qual el grup socialista votarà en contra. Des del punt de vista del regidor de Medi Ambient, els arguments dels socialistes no tenen prou pes.
PSC i CUP, en contra de l'ordenança d'animals a Reus
Ha explicat que el PSC volia que l'ordenança prohibís explícitament l'organització de corregudes de bous, una competència que, segons Rubio, no és de l'Ajuntament. La llei estatal actual, ha afirmat, ja prohibeix la celebració d'aquests esdeveniments amb l'excepció d'aquells municipis que els tinguin com a part de la seva tradició. Al grup socialista tampoc li ha agradat que no es permetés per escrit l'entrada de gossos als busos, una mesura que, segons Rubio, depèn de Reus Transport i no de Medi Ambient.
Pel que fa a la CUP, explica Rubio, se n'ha desmarcat des d'un primer moment. Amb tot, el regidor reusenc s'ha servit d'un eslògan cupaire per fer incís en la col·laboració de les entitats animalistes i socials, així com de Cs i PP —que sí que donen suport, a priori, al text—; «si haguéssim anat sols, com a govern, potser haguéssim anat més ràpid», manté Rubio, «però hem volgut anar acompanyats d'entitats animalistes i potser hem anat més lent, però hem arribat més lluny».